Orbán Viktor az EP-ben mondta ki először Magyar nevét, de nem úgy

2024. október 9. – 18:03

Orbán Viktor az EP-ben mondta ki először Magyar nevét, de nem úgy
Magyar Péter kezet fog Orbán Viktorral az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén – Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén kis túlzással több szó esett a magyar belpolitikáról, mint az uniót érintő kihívásokról. A vita végére úgy érezhették magukat az EP-képviselők, mintha a magyar parlamentben ülnének. Ez az Orbánt bíráló vagy éppen őt védő külföldi EP-képviselők felszólalásai mellett részben azért alakult így, mert Magyar Péternek most először volt lehetősége arra, hogy a nyilvánosság előtt személyesen is vitába szálljon Orbán Viktorral. Ez volt az első alkalom, hogy fizikailag is egy térben volt a miniszterelnökkel, mióta beszállt a politikába.

Magyarnak a legerősebb ellenzéki erő vezetőjeként a szerdai EP-ülésen is az lehetett a célja, hogy Orbán első számú kihívójaként tűnjön fel. Ennek szólt a kézfogás is Orbánnal, ami azt sugallhatja, hogy ők ketten egy szinten vannak. Nem véletlen, hogy amikor Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hívta vitázni, akkor visszautasította a lehetőséget. A kézfogásról készült fotót valószínűleg még sokszor fogjuk látni Magyar Péter és a Tisza Párt Facebook-oldalán. Nem tudni, hogyan csapódik majd le a magyar választóknál a részben nyugati közönségnek szóló szerdai EP-vita, de az biztos, hogy sokaknak beugrik majd ez a kép.

A szerdai EP-vita Orbán Viktor beszédével kezdődött, amiben az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként az EU-t érő kihívásokról és az azokra adható lehetséges válaszokról beszélt, illetve ismertette a magyar uniós elnökség programját. Ezután jött Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a külföldi frakcióvezetők, valamint a Fideszt is a soraiban tudó Patrióták Európáért (PfE) frakciót képviselő Gál Kinga. Orbán ezekre is reagált, majd pedig következett egy hosszú sorban Magyar és a többi magyar ellenzéki EP-képviselő felszólalása. Ezekre aztán a vita végén reagálhatott Orbán.

A DK-s EP-képviselők vádjait a tőle megszokott módon azzal söpörte le Orbán, hogy az ellenzéki képviselők Magyarországot támadják, amikor őt kritizálják, és egyébként is a DK csak 8 százalékot kapott a júniusi EP-választáson, míg a Fidesz közel 45 százalékot. Dobrev Klára arról beszélt, hogy Orbán nyíltan kiszolgálja az orosz érdekeket, miközben nem foglalkozik az emberek problémáival. Molnár Csaba pedig árulónak és tolvajnak nevezte a miniszterelnököt. Magyar Péter ellen viszont másféle érvelést vetett be Orbán.

Az eredetileg ötpercesre tervezett felszólalásában Magyar Péter a már megszokott témáiról beszélt: miért nem működik az állam, milyen területeken mondott csődöt a kormány politikája. Hosszan sorolta az ország problémáit, azon belül is a magyar vidéket sújtó bajokra koncentrált: bezárnak vidéken a posták és a szülészetek, vasúti vonalak szűnnek meg, kigyulladnak a régi mozdonyok. Kritizálta az alacsony nyugdíjakat és a kormány családpolitikáját is. Beszélt a magas magyarországi inflációról, az egészségügy és az oktatás rossz helyzetéről, hogy nincsenek megfizetve a tanárok és az egészségügyi dolgozók.

Nem hagyta ki azt a ziccert, hogy felemlegesse Orbán Balázs botrány kiváltó '56-os kijelentéseit, ami egyébként tőle függetlenül is téma volt az EP-ben. Az Orbán után közvetlenül felszólaló Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is párhuzamot vont 1956 és az ukrajnai háború között. Magyar az EP-ben is elmondta, hogy mennyire elfogadhatatlanok Orbán Balázs kijelentései, de most ennek külön súlyt adott, hogy a politikai igazgató is ott ült a teremben. „1956 emlékét gyalázta meg az ön mögött somolygó politikai tanácsadója” – üzente a miniszterelnöknek.

Fotó: Philippe Buissin / EP / EU
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

Magyar azt is kihasználta, hogy az ülésteremben nemcsak szóban, hanem fizikailag is konfrontálódhatott a fideszesekkel. A Telex helyszíni tudósítója szerint felszólalása előtt finoman vállba veregette régi barátját, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert és Orbán Balázst. A kihívói imidzséhez jól jöhet a jövőben, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber is nyíltan mellé állt, amikor az Orbánt ostorozó felszólalásában azt mondta, hogy Magyar Péter le fogja győzni Orbánt, és Orbán is tudja, hogy Magyar Péter jelenti a jövőt. (A Tisza Párt az Európai Néppárt frakciójához csatlakozott az EP-ben, aminek korábban a most már a Patrióták Európáértban ülő Fidesz is tagja volt.)

Ha mást nem is, de azt elérte Magyar Péter, hogy Orbán Viktornak reagálnia kelljen rá. Igaz, Orbán egy szóval sem tért ki azokra a problémákra, amiket Magyar felvetett. Orbán egészen a szerdai EP-ülésig tudatosan kerülte, hogy kimondja Magyar Péter vagy a Tisza Párt nevét, megteszik ezt helyette más fideszes politikusok. Deutsch Tamás például arról beszélt az EP-ülésen, hogy Magyar Péter „bajban van mentálisan”, mert lehallgatta a volt feleségét, majd köztörvényes bűnözőnek nevezte. Míg a szintén fideszes Gál Kinga az Orbánt érő külföldi kritikákra reagált, addig Dömötör Csaba is a Magyar Péter hiteltelenítő vonalat erősítette.

Amikor Kötcsén arról kérdezték az újságírók Orbánt, hogy fog-e vitázni Magyar Péterrel az EP-ben, azt válaszolta, hogy eleget fog tenni a soros elnökségből fakadó kötelezettségeinek. Akkor azt mondta: „Állok az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére.”

Az EP-ben viszont már trükkösen fogalmazott Orbán. Egyértelmű volt, hogy Magyar Péterre utal felszólalásában, hiszen korábbi nyilatkozatait és a mobiltelefonos ügyét emlegette fel. Mégis valamiért fontosnak érezte, hogy egy szójátékkal egyértelműbbé tegye, kire gondolt. „Abszurdnak tartom, amit az EPP-ben ülő magyar képviselőről mondanom kell. Hiszen magyar képviselőtársuk nemrég azt mondta a nyilvánosság előtt, hogy az EP-képviselőség a legnagyobb kamuállás, ami csak arra való, hogy az ember jól keressen.” Az Európai Néppárt frakciójában több magyar képviselő is van, mind tiszások, de csak egynek az a vezetékneve, hogy magyar. Ráadásul a Tiszától Tarr Zoltán is felszólalt a vitában, így még egyértelműbb az orbáni szójáték.

Ezután így folytatta Orbán: „Kirívónak tartom, hogy valaki magyarként visszaélésről beszél, miközben otthon köztörvényes lopás miatt eljárás folyik ellene, és nyilvánvaló azért vette fel a parlamenti mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújhasson. Ezt támogatja, ezeket támogatja ön, Weber úr. Ez az ön morális felelőssége.”

Hogy Orbán is a mobiltelefonos ügyet vette elő, arra utalhat, hogy megint egy ideig ezzel fogják támadni Magyart. Orbán Balázs '56-os mondatai azért is jöttek rosszul a Fidesznek, mert azokban a napokban jött ki a kormányközeli Indexen a videóinterjú Magyar Péter exével, Vogel Evelinnel, aki arról beszélt, hogy „Magyar Péter nem az, akinek látszik”. Az interjú másnapján jelentette be Polt Péter legfőbb ügyész, hogy indítványozta Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését az ötkertes balhé ügyében indult nyomozás miatt. Orbán Balázs mondatai viszont mindent elsöpörtek, már senki sem beszélt arról, miket mondott Magyar Péter exe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!