Lánczi Tamást nem érdekli a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetőjének III/III-as múltja

2024. szeptember 19. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Én nem azt vizsgálom, hogy mit csinált valaki 1989-ben vagy 1994-ben, engem az érdekel, hogy mit fog csinálni az én hivatalomban. Én maximálisan meggyőződtem arról, hogy Horváth József a hivatalomnak és a magyar nemzetnek szolgálatára lesz” – mondta az RTL Híradó kérdésére Lánczi Tamás.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét a csatorna Horváth József, a frissen megalakított Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetőjének múltjáról kérdezte. Horváthról ugyanis a 444 nemrég megírta, a rendszerváltás előtt, 1986-89-ig a Belügyminisztérium III/III-as ügyosztályán dolgozott alhadnagyként, feladata a szektásnak minősített, egykori és aktív párttagok, trockisták, álbaloldaliak elhárítása volt. A rendszerváltás után is maradt a szolgálatoknál, majd az első Fidesz-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgató-helyettese volt, innen a kormányváltás után, a szocialisták érkezésével távoznia kellett. A 2000-es évek közepén pedig az MDF-es lehallgatási botrányról ismertté vált UD Zrt társalapítója volt.

Lánczi homokzsákpakolás közben azt mondta a csatornának, Horváth nagyon felkészült szakember, nagyon komoly, mély tapasztalata van, és érti a szuverenitás kérdésének a fontosságát.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal még kedden jelentette be a kutatóintézet megalakulását. Az SZH közleménye szerint az intézet tudományos elemzésekkel, hazai és nemzetközi kutatásokkal támogatja majd a hivatal munkáját. Mindezt azért, hogy az SZH beazonosítsa és feltérképezze az ország szuverenitását veszélyeztető kísérleteket.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete mindeközben aggodalmát fejezte ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenységével kapcsolatban. Szerinte ez a szerv a demokrácia két fontos pillérét, a szabad sajtót és a civil társadalmat veszi célba. „Valamit véd a Szuverenitásvédelmi Hivatal, de az nem Magyarország szuverenitása” – mondta Pressman szerdán, a Budapest Fórum külpolitikai konferencián.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén februárban kezdte meg működését a kormány többség által elég tágra szabott hatáskörrel, az állami szerv gyakorlatilag bárkit és bármit ellenőrizhet, ha „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” sejt. Az elmúlt fél évben vizsgálatot indított az ellenzéki összefogás pártjai ellen, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen is, de a Hivatal vezetője, Lánczi Tamás szerint a Telex is idegen érdekeket képvisel. Szeptember elején újabb két civil szervezet, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület és az Átlátszónet Alapítvány ellen is vizsgálatot indítottak, előbbi főként a gödi Samsung necces ügyeivel foglalkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!