Ortopédcipő-maffia: Vádat emeltek két szakorvos, három asszisztens és más érintettek ellen

2024. szeptember 18. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Több körben göngyölítette fel a rendőrség az ún. ortopédcipő-maffiát, azaz a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatosan elkövetett költségvetési csalási ügyeket: az első akció után nyolc ember lett érintett: a két érintett cég vezetője, két szakorvos, a három orvosasszisztens, és az egyik cég menedzsere. Velük szemben most emeltek vádat költségvetési csalás, különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, vesztegetés és közfeladati helyzettel visszaélés miatt – írja közleményében a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Az ügyészég a vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása mellett pénzbüntetés, közügyektől eltiltás, az orvosok és asszisztenseik vonatkozásában az egészségügyi foglalkozástól eltiltás, a cégvezetőkkel szemben a gazdasági társaság vezető tisztségétől eltiltás alkalmazását, valamint vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

Az ügy lényege röviden az, hogy a gyógyászati segédeszközöket gyártó cégvezetők, ortopéd szakorvosok és társaik az ortopéd cipők után járó társadalombiztosítási támogatást jogosulatlanul visszaigényelve közel 200 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Hosszabban pedig kiderül a vádiratból, hogy az érintettek 2021. január 7. és 2022. szeptember 1. között több idős- és szociális otthonban lakó ápoltnak, valamint magánszemélyeknek megszerezték a személyes és egészségügyi adatait, majd az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése és az érintett személyek tudta nélkül valótlan tartalmú vényeket állítottak ki, gyógyászati segédeszközöket felírva az érintetteknek.

Az így kiállított orvosi vények alapján a segédeszközöket gyártó cég legyártotta a társadalombiztosítási támogatással rendelkező ortopéd gyógycipők egy részét, de megesett, hogy nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő segédeszközt készítettek, máskor pedig a terméket a vényen szereplő személy meg sem kapta.

A cég vezetőinek iránymutatása alapján a társaság alkalmazottja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől megigényelte a gyógyászati termékek után járó támogatási összegeket, melyet meg is kaptak a NEAK-tól.

Az orvosok a valótlan tartalmú vények felírásáért a cégtől jutalékot, esetenként nagyobb összegű készpénzt, nagy értékű mobiltelefonokat és szórakoztató elektronikai eszközöket is kaptak.

A vádlottak a tevékenységüket hierarchikus szervezetben, összehangoltan, konspiratív módon követték el. Összesen 1664 személynek jogosulatlanul felírt 2300 ortopéd gyógycipő – melyből 886 fő a jogszabálynak nem megfelelő ortopéd lábbelit, hanem egyszerű papucsot, 73 fő pedig semmit sem kapott – után 192 128 073 forint támogatást vettek fel a NEAK-tól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!