Ortopédiai eszközökre járó támogatással csaló orvosokat és asszisztenseket vett őrizetbe a rendőrség

2022. november 11. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ortopéd szakorvosokat és asszisztenseket vett őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint csaknem háromezer ember személyes adatával visszaélve írtak fel gyógyászati segédeszközöket, amelyek után a gyártók törvénysértően hívták le a támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) – írja az MTI.

Az orvosok által felírt vényeken olyan személyek adatai szerepeltek, akiknek az egészségi állapota nem indokolta az ortopédiai segédeszközt, leggyakrabban gyógycipőt – mondta el a rendőrség sajtótájékoztatóján Garai Gábor alezredes. Hozzátette: a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek képviselői ellenszolgáltatásért cserébe – az intézményekben dolgozók segítségével – megszerezték idősekről, illetve fogyatékosokról gondoskodó otthonok lakóinak személyes adatait.

Az eddig feltárt, jogosulatlanul visszaigényelt összeg eléri a kétszáz millió forintot.

Előfordult olyan is, hogy az otthonoktól függetlenül magánszemélyek adataival éltek vissza. cégekkel kapcsolatban álló ortopéd szakorvosok ezeknek az embereknek a nevére állították ki a vényt, többnyire úgy, hogy nem is találkoztak velük, a szükséges vizsgálatokat nem végezték el. A gyártók elkészítették a termékeket, majd a támogatási összeget megigényelték a NEAK-tól.

Garai Gábor alezredes elmondta, a nyomozás jelenlegi szakaszában a 2021-től kezdődően feltárt bűncselekmények szerepelnek, de vizsgálják az érintett vállalkozások és orvosok korábbi tevékenységét is, valószínűleg nőni fog a bűncselekmények és az elkövetők száma, és a kárösszeg is.

Az alezredes közlése szerint az orvosok mellett két asszisztenst, egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cég tulajdonosát, gazdasági vezetőjét és üzletkötőjét, valamint egy másik vállalkozás vezetőjét vették őrizetbe. Másfél hónap felderítő munka után kedden 45 helyszínen, összesen nyolc megyében és a fővárosban tartottak házkutatást és vettek őrizetbe nyolc embert. Informatikai eszközöket, személyes adatokat tartalmazó listákat, névre szólóan legyártott, de vényre még fel nem írt gyógycipőket is lefoglaltak.

A négy-négy gyanúsított férfit és nőt bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, különleges személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsították meg. Hetüket letartóztatták, egy ember bűnügyi őrizetbe került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!