Orbánék nem fizették be határidőre a 200 millió eurós büntetést, ha nem utalnak, akkor a pénzt az uniós támogatásból vonják majd le

2024. szeptember 3. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem fizette be határidőre azt a 200 millió eurós büntetést (nagyjából 80 milliárd forintot) és a napi egymillió eurót, amit azért szabott ki még júniusban az Európai Unió Bírósága, mert a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat, írja az Euronews és a Szabad Európa.

Az Európai Bizottság ezért egy második fizetési felszólítást küldött a kormánynak, az új határidő pedig szeptember 17. Ha továbbra sem utalják át az összeget, az Európai Bizottság elindít egy eljárást, amiben ezt a 200 millió eurót levonják a Magyarországnak járó uniós forrásokból, amiknek egy része egyébként továbbra is be van fagyasztva az itthoni jogállamisági problémák miatt.

A kormánynak emellett szeptember 13-ig kell közölnie, hogy összhangba hozta-e az az uniós joggal a bíróság által elmarasztalt magyar jogszabályokat, amelyek miatt napi egymillió eurós pénzbírságot szabtak ki. Ha az Európai Bizottság nem találná megfelelőnek a választ, június 13-ra visszamenőleg benyújthatja a számlát úgy, hogy ennyivel csökkenti a magyar kifizetéseket. A Szabad Európa szerint a kormány ezt már el szeretné kerülni, a színfalak mögött intenzíven egyeztetnek.

Frissítés: cikkünk megjelenése után az ATV azt írta, megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot (KTK) és rákérdezett, befizeti-e a kormány a kiszabott 200 milliós bírságot. „A kormány jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatt érvényesítse igényeit a brüsszeli Európai Bizottsággal szemben” – írta a KTK. Válaszukban hozzátették, elfogadhatatlannak tartják a bírságot, különösen úgy, hogy a magyar kormány 800 milliárd forintot költött az elmúlt években a határvédelemre.

Az EU bírósága júniusban azzal indokolta a büntetésről szóló döntést, hogy a magyar kormány kötelezettségszegése, „amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”, és „a többi tagállamra hárítja” a saját felelősségét.

Orbán Viktor júniusban úgy kommentálta az eredeti döntést, hogy „Magyarországot egyszeri 200 millió + napi 1 millió euróra büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat. A döntés felháborító és elfogadhatatlan. Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket!”

Az EU épp átalakítja a menekültügyi rendszerét, amivel például a gyaníthatóan alaptalan és várhatóan elutasított kérelmezőknél bevezet egy gyorsított „határeljárást”, addig pedig a határ közelében kell tartani őket (akár kifejezetten tranzitzónában). A csomag kulcselemeit a tagállamok – az Európai Parlament után – idén májusban szavazták meg, júniusban lépett életbe, de nagy részét csak 2026 júniusától kell végrehajtani.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!