Lázár: Elvárom a MÁV új vezetőitől, hogy személyesen vegyenek részt a vasútról zajló vitákban

2024. szeptember 2. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV-csoport új vezetőivel tartott zárt körű megbeszélést hétfőn reggel Lázár János építési és közlekedési miniszter, a tárgyalásról a Facebook-oldalán posztolt. „A MÁV-járműparkot és a hazai vasúti pályát nem tudjuk varázsütésre megújítani – 30 év hátrányunk van, de nekiállunk. Közel 850 milliárd forintból mintegy félezer kilométernyi sínt újítunk fel, újraindítjuk a hazai IC-kocsik gyártását és jó minőségű használt járműveket szerzünk be” – írta Lázár, hozzátéve, elsőként azt várja a MÁV új vezetésétől, hogy változtasson az utasokhoz való hozzáálláson.

Egyértelművé tette, hogy „a magyar államvasutakról szóló kép alakítását nem hagyhatjuk önjelölt vagy frusztrált közlekedési szakértőkre”.

„Azt is elvárom a MÁV-csoport új vezetőitől, hogy személyesen vegyenek részt a MÁV-ról – eddig azonban jószerint a MÁV nélkül – zajló vitákban. Van a magyar vasútnak elég baja, nincs rá szükség, hogy álfideszes ellenzéki vagy álellenzéki fideszes politikusok (lassan ideje lenne eldönteni) még csúsztatásokkal és hazugságokkal is hergeljék ellene az utasokat”

– írta Lázár.

Az elmúlt egy hétben felerősödött a MÁV szolgáltatásairól és a vasútvonalak állapotáról szóló vita, miután a Keleti pályaudvaron kisiklott egy vonat öt kocsija, napokra megbénítva az egyik legnagyobb budapesti pályaudvar forgalmát. A vasúti forgalom fennakadásai miatt Lázár János még a Keletiben történt baleset előtt, augusztus 16-i ötpontos közlekedési akciótervet fogalmazott meg, ennek része:

  • állampolgári jog lesz a közlekedés,
  • 1 milliárd eurós uniós hitelt terveznek felvenni vasútépítésre,
  • leselejtezett nyugati járműveket akarnak beszerezni,
  • lecserélik a MÁV vezetését, és felújítanak pár vasútállomást is.

Hegyi Zsolt, a MÁV újonnan kinevezett vezérigazgatója azt ígérte, független vizsgálattal tárják fel a Keletiben történt baleset okait. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezet előzetes vizsgálata szerint a kisiklást két törött csavar okozta. A balesetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Keletiben történt baleset újabb lendületet adott a Vitézy–Lázár-csörtéhez is. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, volt főpolgármester-jelölt először azt üzente a miniszternek, hogy szerinte „kevés lesz a cinikusan vigyorogva másokra mutogatás, beszólogatás és a klímaváltozásra hivatkozás”, szerinte „a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!