A MÁV új igazgatója független vizsgálatot ígér a Keleti pályaudvaron történt kisiklás ügyében

2024. augusztus 28. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Független vizsgálat tárja fel a vasárnapi, Keleti pályaudvarnál történt vonatbaleset okait – mondta Hegyi Zsolt, a MÁV újonnan kinevezett vezérigazgatója szerda reggel a Kossuth rádióban.

Arra a felvetésre, miszerint egy nehéz időszakban veszi át a MÁV irányítását – például a vasárnapi baleset miatt – Hegyi azt válaszolta, hogy a hibát elhárították, a közlekedés azóta folyamatos. „Mindig az a kérdés, hogy ebből a helyzetből tudunk-e általános következtetést levonni” – mondta.

A Keleti pályaudvarnál történt kisiklással kapcsolatban azt mondta, az esetleges mulasztásokat vagy hibákat egy független vizsgálat tárja majd fel. Elmondása szerint azt már most is lehet tudni, hogy a kisiklást egy műszaki probléma okozta, de konkrétumokról majd a vizsgálat után tudnak beszélni.

„Megelőző karbantartás most is van, az a kérdés, hogy tud-e ez jobb lenni, pontosabb lenni, szakszerűbb lenni és az adott körülményekre jobban reagálni” – emelte ki, hozzátéve, hogy a balesetek elhárítása a MÁV költségvetésében biztosítva van. Szerinte sürgősen fejleszteni kell az utasokkal való kommunikációt is, különösen a vasárnapihoz hasonló esetekben.

Hegyi kiemelte, a közösségi közlekedésnek fenntarthatósági és társadalmi mobilitási céljai is vannak, ezért „mindenki számára biztosítani kell ezt a szolgáltatást”. Lázár János építési és közlekedési miniszter ötpontos tervének minden pontját fontosnak tartja, de ezek elmondása szerint nem ugyanakkor fognak megvalósulni.
Kifejtette, a pályarekonstrukciók esetében az a cél, hogy már 2025-től elinduljanak az építkezések, az új járművek beszerzése azonban évekig is eltarthat. Ezzel szemben a használt vonatok vásárlása sokkal gyorsabb lehet, ezek akár már jövőre megérkezhetnek.

A Keleti pályaudvar előtti bevezető vágányszakaszon vasárnap este siklott ki a Kolozsvár felől érkező Claudiopolis InterCity öt kocsija. A balesetben nem sérült meg senki. A balesetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!