Lázár a Keletiben történt balesetről: Nem a vas a lényeg, hanem az ember

2024. augusztus 29. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Engem sokat csesztetnek a közlekedéssel, főleg az utóbbi hetekben és nem akarják megérteni azt, hogy nem a vas a fontos, hanem az ember. A miniszternek nem azzal kell foglalkoznia, hogy a vas törik, hanem, hogy az ember ne törjön”

– mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki – ahogy a 444 észrevette – a VI. Semmelweis Nyári Egyetem vendége volt csütörtökön. A közel egy órás esemény nagy részében a miniszter Merkely Béla rektorral beszélgetett, majd a végére egy hallgatói kérdésre is jutott idő. Egy semmelweis-es diák arra kérdezett rá, van-e bármi terv arra, hogy a békéscsabai csatlakozások kevésbé legyenek kiélezettek, vagy, ahogy Lázár közbeszúrta, „túlélőtábor”-jellegűek.

A miniszter válaszában közvetetten bár, de reagált az elmúlt hetek közlekedési eseményeire is: a síntörésekre, késésekre és a vasárnapi, Keleti pályaudvaron történt balesetre is, ahol az elsődleges vizsgálatok szerint csavartörés volt a kisiklás oka. Lázár kifejtette, egy miniszternek nem olyan szakmai kérdésekkel kell foglalkoznia, mint egy csavartörés, neki az utasokért és a munkavállalókért kell személyesen felelnie.

Azt is elmondta, a „mellébeszélő újságírókkal ellentétben minden nap 4 millió ember életéért és 53 ezer munkatársam biztonságos munkavégzéséért” felel, majd hozzátette, ha valaki, ő tudatában van, hol kezdődik a felelőssége és meddig tart. Ez utóbbi, felelősségről szóló kommentjével egyébként valószínűleg Vitézy Dávidnak is üzent, aki pár nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésében firtatta a miniszter felelősségét az elmúlt hetek incidenseivel kapcsolatban.

Lázár hangsúlyozta, levonják az elmúlt év tanulságait és felkészülnek arra, hogy mindent megjavítsanak a MÁV szolgáltatásában. Hozzátette, egy olyan szolgáltatást akar létrehozni, „ahol nem a szakmai szempontok, hanem az utas a legfontosabb”.

Zárásképpen elmondta, miközben mindenki gyalázza, az elmúlt évben 30 százalékkal nőtt az utasszám a MÁV vonalain, a kérdező diáknak pedig megígérte, ránéz a békéscsabai csatlakozásokra. Az esemény végén Merkely Béla nagy tapsot kért a miniszternek, a miniszter nevetgélve úgy reagált, „jó a kicsi is!”.

A Keleti pályaudvar előtti bevezető vágányszakaszon vasárnap este siklott ki a Kolozsvár felől érkező Claudiopolis InterCity öt kocsija. A balesetben nem sérült meg senki, a műszaki mentés miatt viszont csak keddre állt helyre a forgalom a pályaudvaron. Hegyi Zsolt, a MÁV újonnan kinevezett vezérigazgatója szerdán azt ígérte, független vizsgálattal tárják fel a vonatbaleset okait. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezet előzetes vizsgálata szerint a kisiklást két törött csavar okozta. A balesetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!