Mit akar majd irtani a Wokebusters?

Legfontosabb

2024. augusztus 1. – 14:58

Mit akar majd irtani a Wokebusters?
Szánthó Miklós és Gavin Wax a Wokebusters megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón 2024. július 30-án – Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Riadólánc a liberális, kommunista woke-jelenséggel szemben” – így határozza meg magát a Fidesz-közeli, civilnek álcázott szervezetek zászlóshajója, a közpénzzel bőven megtámogatott Alapjogokért Központ új kezdeményezése, a Wokebusters. A szervezet vezetője, Szánthó Miklós összeszervezné „a világ jobboldali erőit”, mert „a woke-isták ugyanúgy támadják Istent, hazát és családot” szerte a világon. Szerintük a cél egy „posztkeresztény, posztnemzeti és a biológiai törvényein is túllépő világfalu létrehozása”. De mégis miről beszélnek? Kicsoda az Egyesült Államokból érkező nagykövetük, Gavin Wax? Nemzetközi Megafont hoznak létre? Létezik hasonló antiwoke hadsereg bárhol a világon?

A Wokebusters logója is egyértelművé teszi, hogy az elnevezés a nyolcvanas évek mozisikerére, a Ghostbustersre játszik rá, aminek még a 2020-as években is készültek folytatásai. Bár a film címe magyar fordításban Szellemirtók, a filmben sem irtják ki a szellemeket New Yorkban, csak összefogdossák és bezárják őket. A Wokebustersnek komoly tervei vannak: élő információs csomópontként és riadóláncként működne. Lesznek rendezvényei, konferenciái, workshopjai, ifjúsági ösztöndíja, ősszel pedig még egy világ körüli turné is jön, ami Argentínát, Chilét, Spanyolországot, Olaszországot, az Egyesült Államokat és Izraelt is érinti majd.

De kezdjük ott, hogy mi az a woke, vagy ahogy 2021-ben Orbán Viktor nevezte: a „woke-vírus”. A woke az angol wake (felébredni) egyszerű múlt idejű alakja, eredetileg az amerikai feketéket sújtó diszkriminációval szembeni öntudatra ébredést jelentette. A szó ma a rasszista társadalmi igazságtalanságot visszautasító, felvilágosult személyt jelöli. Orbán és az Alapjogokért az alapvetően pc-beszédet kikövetelő, a problémák felvetését – szerintük – lehetetlenné tevő jelenség elutasítására gondolnak, amikor a woke elleni harcról beszélnek. Ez az a negatív kontextus, amelyben a woke egyre gyakrabban felmerül, lényegében a cancel culture (eltörléskultúra) jelentéstartalommal. Utóbbi pedig azt a fojtogató légkört jelenti, amelyben egyre nehezebb megvitatni társadalmi kérdéseket, mert az, aki nem fogadja el kétségek nélkül a haladónak kikiáltott társadalmi dogmát, könnyen megkapja a maradi, rasszista, emberellenes, áldozathibáztató, a női egyenjogúságot elutasító jelzőt – írtuk korábbi cikkünkben, amiben azt is elmagyaráztuk, hogy a kifejezés pontosan hova vezethető vissza.

A Wokebusters egyébként ennél pontosabban is meghatározza, hogy mi ellen fognak harcolni, melyek azok az ügyek, amik ellen vagy mellett ők kiállnak, de a „woke-ok” elnyomják őket. A ő meghatározásuk szerint a „liberális mocsarat kell lecsapolni”, aminek szerintük része

  • „a nemzetközi migrációs paktumok elfogadása,
  • a Biden-adminisztráció ballépései,
  • a deep state beavatkozása az elnökjelölési folyamatba,
  • és az EP gender-deklarációi” is.

Állítják, hogy az ellenségüket jól ismerik, mert „csak annyi történt, hogy új nevet adtak ideológiájuknak, bolsevikból bolsewoke lett” – írták.

Szánthó Miklós egyébként a Wokebusterst bemutató videójában hozott is példát, hogy nekik mi a problémájuk, szerinte miért van rájuk szükség. „Eljárás alá vonták Trumpot, aztán Soros lapjaiban Hitlerként ábrázolták, majd megpróbálták meggyilkolni. Utána leszedték Joe Bident, hogy egy másik, deep state által irányba állított jelöltet hozhassanak helyzetbe” – vázolta az összesküvés-elméletektől nem mentes nézőpontjukat. Európában pedig szerinte hiába erősödött meg a jobboldal, és hozták létre az Európai Parlamentben a Patrióták szövetségét, nem veszik őket figyelembe. Hozzátette: Ursula von der Leyen újraválasztott Európai bizottsági elnök vezetésével „folytatódik a háborús uszítás, az erőszakos genderpropaganda és a migráció ünneplése.”

Árulkodó egyébként a magyar Wokebusters logójának másik eleme is, a „Csapoljuk le a mocsarat!” szlogen. Ezt már a nyolcvanas évek óta használják az Egyesült Államokban bizonyos csoportok lobbitevékenységének megakadályozására. Több más amerikai politikus mellett ezt is Donald Trump maxolta ki, amikor 2016-os kampányában 79-szer tweetelte a „Drain the swamp” szlogent, ami aztán önálló hashtagként is elterjedt. Orbán is használta 2022-ben – Brüsszelre.

Honnan ez az egész? Kik vannak benne?

Az egész Wokebusters alapjának a 2022 óta az Alapjogokért által szervezett CPAC Hungary-t tartják. Szerintük itt létrejött egy olyan közösség, amitől „reszketnek a woke-mocsár” lakói. A „Nyugat visszavételéhez”, azaz a wokebusterkedéshez több jobboldali és szélsőjobboldali politikus is a nevét adta. A magyar kormány miniszterei mellett (többek közt Szijjártó Péter, Bóka János, Gulyás Gergely), ott van a listán a spanyol és a holland szélsőjobb vezetője, Santiago Abascal és Geert Wilders, Szlovénia korábbi miniszterelnöke, Janez Jansa, Mateusz Morawieczki volt lengyel miniszterelnök, de még a megafonos Déri Stefi és sokan mások is.

Szintén köztük van Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának elnöke. Wax neve azért fontos, mert kiemelt szerepet kapott a Wokebusters projektben, ő lesz a nagykövetük, szóvivőjük. Wax tavaly foglalta össze azt, hogy mit is gondol a politikai aktivizmusról, amiből egészen sok minden kiderül a megközelítéséről, és arról, milyen „ellentámadásra” is gondolnak.

Wax 2022-ben arról beszélt, hogy „totális háborút akarnak” és fel kell készülniük arra, hogy minden téren csatát vívjanak: a médiában, a tárgyalóteremben, a szavazóurnáknál és az utcán is, ehhez a retorikához tért vissza egy tavaly elmondott beszédében is. A Trump-támogató aktivista azt írta, hogy „amint Trump elnök újra hivatalba lép nem fogunk többé szépen játszani. A megtorlás ideje lesz. Mindazok, akik felelősek egykor nagyszerű országunk tönkretételéért, felelősségre lesznek vonva az alaptalan évekig tartó nyomozások, a kormányzati hazugságok és a média hazugságai miatt”.

Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának elnöke nyilatkozik egy Donald Trump volt amerikai elnök támogatására tartott tüntetésen a New York-i Büntetőbíróság előtt 2023. március 20-án – Fotó: Peter Foley / EPA / MTI
Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának elnöke nyilatkozik egy Donald Trump volt amerikai elnök támogatására tartott tüntetésen a New York-i Büntetőbíróság előtt 2023. március 20-án – Fotó: Peter Foley / EPA / MTI

A Wokebusters nagykövetségét Wax nem véletlen kaphatta meg: a hazai kormányközeli és az amerikai jobboldali sajtóban is sokat szerepelt a magát konzervatív aktivistaként bemutató férfi. A New York-i Fiatal Republikánusok Klubját már 2019 óta ő vezeti, saját bemutatkozásában kiemelte az Alapjogkért Központ által szervezett, 2022-es első CPAC Hungary-t, „a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemboriját”, amin Orbán mellett ekkor ő is felszólalt. Wax és az általa vezetett szervezet egyébként sokat foglalkozik Magyarországgal, mert példának tartják, ami itt történik.

Wax és szervezete sosem titkolta, hogy kifejezetten Orbán Viktor mellett vannak. 2022-ben arra buzdították a magyarokat Amerikából, hogy Orbán Viktorra szavazzanak, mert „csak ő tudja megmenteni a nyugati civilizációt”. Szerintük Magyarország megmutatta, hogy megoldásokkal szolgál a Nyugat problémáira. A Wokebuster szóvivője szerint a Biden-kormány Magyarországon jelenleg egy „CIA-s forgatókönyvet erőltet”, és nem diplomáciát folytatnak egy szövetséges országban, hanem ideológiailag, aktivistaként lépnek fel.

Mindenhol ott szeretnének lenni

Azt, hogy a konferenciák, rendezvények és ösztöndíjak mellett mi lesz a fő tevékenysége az Alapjogokért költségvetéséből működő kezdeményezésnek, egyelőre nem tudni pontosan. De a szervezet meghatározásából kiindulva kicsit talán hasonlítani fog a fideszes Megafonra is. Szánthó Miklós azt mondta, hogy „gyorsreagálású politikai hadtest” lesznek. A riadóláncszerű működés arra is utal, hogy megpróbálnak majd aktívan megjelenni. Ezt bizonyítja, hogy Szánthó elmondása szerint mindenhol ott lesznek, mind az interneten, mind a valóságban. Ezt követi majd a „világkörüli turné”, hogy minél többen csatlakozzanak.

Az Index bejutott a Wokebusters indulásának apropóján tartott sajtótájékoztatóra, ahonnan kiderült, hogy ők olyan eseményeknek lesznek a „hírvivői”, amit a „liberális nyilvánosság” szerintük elhallgat. A központjuk már megvan hozzá: az Alapjogokért XII. kerületi, Budakeszi úton található, visszafogottnak aligha nevezhető épülete.

Bár ilyen formában még sehol nem terveztek küzdeni a woke név alatt kijelölt ellenséggel, az Egyesült Államokban már régóta „küzdenek” ellene egyes politikusok és médiaszemélyiségek. Bár Amerikában részben más ellen „harcolnak”, a fő üzenet ugyanaz. Florida kormányzója, a republikánus elnökjelölti versenyben Trumppal szemben alulmaradó Ron de Santis például törvényt is hozott „Stop WOKE act” néven. A bíróság által végül részben felülírt törvényben előírták például, hogy az oktatási intézmények milyen módon oktathatnak a fajokról, az előjogokról, az elnyomásról, illetve Amerika alapításáról.

Sokat beszél a woke elleni „küzdelemről” Tucker Carlson, a Fox Newstól rendszeres hazugságai miatt kirúgott, saját műsorait jelenleg az X-en publikáló szélsőjobboldali sztárriporter, akinek rendszeresen nyilatkoznak az Orbán-kormány tagjai, és aki a 2021-es esztergomi MCC Feszten személyesen is jelen volt és előadást tartott. Carlson műsoraiban arról beszél, hogy a woke-ok jelentette fenyegetés sokkal nagyobb, mint például az Oroszországból érkező fenyegetés. „Nevezett Putyin valaha rasszistának? Megfenyegetett már azzal, hogy kirúgat, ha nem értek vele egyet?” – mondta.

A Wokebusterst finanszírozó Alapjogokért Központot és irányítóját, Szánthó Miklóst korábbi portrévideónkban részletesen is bemutattuk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!