A woke-vírus, ami ellen be van oltva Orbán Viktor

Legfontosabb

2021. szeptember 24. – 15:23

A woke-vírus, ami ellen be van oltva Orbán Viktor
Az igazságszolgáltatás reformjáért, a faji megkülönböztetés és a rendőri túlkapások ellen tüntetők New Yorkban – Fotó: Michael Hernandez / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Be vagyunk oltva a woke-vírus ellen” – jelentette ki nagy tapsot aratva Orbán Viktor a kétnapos budapesti demográfiai konferencia megnyitóján, amelyen az Egyesült Államok volt alelnöke, Mike Pence, a szerb államfő és a cseh kormányfő is felszólalt az európai népességfogyás, az abortusz és a migráció ellen.

Orbán a woke-vírust beszédében a kormány demográfiai programjának védelméről szóló részben említette meg, amikor arról szólt, hogy intézkedéseit megtámadta a nyugati baloldal, az új-marxizmus. Közép-Európa azonban a kommunizmus 40 éve miatt ismeri a baloldali gondolkodást, így nálunk nem működik ugyanaz a mozgalmár tempó, mint Nyugaton. „A történelmünk úgy véd a kulturális baloldaltól, ahogy a vakcinák védenek a koronavírustól” – így a miniszterelnök.

De mi az a woke?

A woke fogalma ugyan frissen jelent meg az európai politikai közbeszédben, ám az Egyesült Államokban már csaknem százéves. Igaz, ma már sokkal szélesebb értelemben használják, mint a '30-as években, ráadásul mostanra – ahogyan Orbán beszédéből is kivehető – negatív tartalommal is megtöltötték.

A woke a wake (felébredni) egyszerű múlt idejű alakja, tartalmilag az awaken (felébredt) jelentésű szóval rokonítható. Eredetileg az amerikai feketéket sújtó diszkriminációval szembeni öntudatra ébredést jelentette.

Először Huddie William Ledbetter – művésznevén Lead Belly – bluesénekes 1938-as „Scottsboro Boys” című dalában hangzott el. A dal az alabamai Scottsboróban lezajlott 1932-es perről szólt, amelyben kilenc, vándorló afroamerikai tinédzser munkást – hobót – ítéltek halálra két fehér nő megerőszakolásának vádjával. Többszöri fellebbezés és az egyik áldozat beismerése után, amely szerint a nemi erőszakot csak kitalálta, többeket felmentettek, de a dal írásakor még börtönben ült az ügy néhány vádlottja. A történetből jól kivehető volt a feketékkel szembeni előítélet és a fehérek uralta igazságszolgáltatás elfogultsága.

A woke az 50-es évektől általánosságban politikai és kulturális értelemben is jólértesültséget jelentett kissé eltávolítva az afroamerikai eredettől. Ezután előjött ugyan a kifejezés, de szélesebb körben a 2000-es években kezdett terjedni, és Erykah Badu Master Teacher számával kapott újra hangsúlyosabb politikai jelentést – adta meg a szó történetét a Merriam-Webster szótára. „Mindenki tudja, fekete és fehér, a teremtés ott van minden formában és méretben. Éber maradok” – szól a dal, már ha elfogadjuk ezt a műfordítás minden szándékát mellőző formát.

A fekete eredethez igazán a szó 2014-ben tért vissza, amikor a rendőrök a Missouri állambeli Fergusonban lelőtték a fegyvertelen Michael Brownt. „Stay Woke!” (Maradj éber/Légy öntudatos), ezzel vált a Black Lives Matter (BLM) mozgalom elválaszthatatlan részévé. A woke lényegében a BLM aktivistáinak jelentését vette fel. Aztán jött Childish Gambinótól a Redbone című szám – „Kúsznak a négerek / éber maradok” –, a 2016-os lemeznek sem véletlenül Awaken, My Love a címe.

Teljes polgárjogot a szó 2017-ben nyert, amikor az Oxford Dictionary is külön szócikket rendelt hozzá: e szerint a melléknévként használt woke a rasszista társadalmi igazságtalanságot visszautasító, felvilágosult személyt jelöli.

Rokonítható a BLM-mozgalommal egybeforrt letérdeléssel, amelyet Colin Kaepernick indított el az NFL-mérkőzések előtt a himnusz közben. A futballra is átterjedt, a rasszizmus elutasítása, illetve a feketékkel szembeni múltbeli – és jelenbeli – társadalmi igazságtalanság elleni tiltakozás jeleként.

A magyar drukkerek füttyel és pfujolással reagáltak, amikor az ír válogatott letérdelt a magyarok elleni foci-Eb-re való felkészülési mérkőzés elején 2021. június 8-án – Fotó: Huszti István / Telex
A magyar drukkerek füttyel és pfujolással reagáltak, amikor az ír válogatott letérdelt a magyarok elleni foci-Eb-re való felkészülési mérkőzés elején 2021. június 8-án – Fotó: Huszti István / Telex

Ez az, amit Orbán Viktor provokációnak tartott, amikor az ír válogatott letérdelt a magyarok elleni mérkőzés elején. A magyar szurkolók egy része kifütyülte őket a térdelés miatt, ezt a fütyülést vette védelmébe Orbán, mondván, ez nem a magyarok ügye, hiszen a modern rabszolgaság, a gyarmatosítás nem része a magyar történelemnek, így a feketék kirekesztése sem olyan bűn, amelyért a magyaroknak térdelve vezekelniük kellene.

Az más kérdés, hogy ezzel legfeljebb azt magyarázta meg, miért nem térdelt a magyar csapat, azt nem, hogy az írek gesztusát miért kellett kifütyülni. Orbán szerint egyszerűen azért, mert ez a fajta politikai aktivitás nem való a stadionokba. Azt az értelmezést pedig nem fogadta el, hogy vannak másokkal szembeni bűnök, amelyekért hasonló módon indokolt lehet a gesztus. Szeptemberben aztán az angolokat is kifütyülte a közönség egy része Budapesten a térdelés miatt. (A mérkőzésen az angolok már nem térdeltek, 4-0-ra nyertek is.)

Ha a woke a rasszizmus elutasítása, mi a woke-vírus?

A woke-vírus, ami ellen Orbán szerint be van oltva a térség, persze nem feltétlenül arra utal, amit a woke egyébként jelent. Azaz Orbán nem a rasszista vagy egyéb társadalmi alapú igazságtalanság tényét utasítja el – bár ahogy Orbán az angol letérdelést fogadta, egy kicsit ezt is jelenti.

Orbán Viktor megérkezik a Budapesti Demográfiai Csúcsra 2021. szeptember 23-án – Fotó: Bődey János / Telex
Orbán Viktor megérkezik a Budapesti Demográfiai Csúcsra 2021. szeptember 23-án – Fotó: Bődey János / Telex

A kormányfő azonban inkább a pc-beszédet kikövetelő, a problémák felvetését – szerinte – lehetetlenné tevő jelenség elutasítására gondolt, amikor a woke-vírusról beszélt. Ez az a negatív kontextus, amelyben a woke egyre gyakrabban felmerül, lényegében a cancel culture jelentéstartalommal. Utóbbi pedig azt a fojtogató légkört jelenti, amelyben egyre nehezebb megvitatni társadalmi kérdéseket, mert az, aki nem fogadja el kétségek nélkül a haladónak kikiáltott társadalmi dogmát, könnyen megkapja a maradi, rasszista, emberellenes, áldozathibáztató, a női egyenjogúságot elutasító jelzőt.

Orbán és a Budapesti Demográfiai Csúcson felszólalók, az abortuszt és a migrációt elutasítók szerint a woke-vírus a nyugati újbaloldal, a neomarxisták sajátja, akik kisajátítanák a közbeszédet: „aki nincs velük, az ellenük van” hozzáállással hallgattatnák el az ellenvéleményt hangoztatókat. Erre pénteken is utalt a Kossuth rádióban heti rendes interjú formában előadott nyilatkozatában, amikor a migráció elutasításáról és a magyar gyerekek megszületésének ösztönzéséről beszélt.

„Nyugaton nem szabad ma így mondani, ha ezt most egy nyugati rádióműsorban mondtam volna, akkor megfeszítettek volna még a délelőtt során, és azt mondták volna, hogy ez gyűlöletbeszéd. De én nem gyűlölök senkit, csak szeretem a sajátjaimat” – mondta. Igaz, ezúttal magát a woke-vírus szót nem említette, de még sokszor hallható lesz.

Ki milyen feliratú vécébe szeretne pisilni, és ki számít eléggé hazafinak? Az identitáspolitikai küzdelmekről érdemes megnézni a Telexikont. Még világosabb lesz minden, meglátja!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!