Kórházi klíma: az ombudsman már évekkel ezelőtt jelezte, hogy baj van

2024. július 31. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely már öt éve elismerte szükségességét, a miniszterelnökséget vezető miniszter szavai után azonban éppúgy gondot jelent a kórházi légkondicionálók hiánya. A helyzet annyiban változott, hogy a kormány sok gazdasági nehézséget az Ukrajnában folyó háborúra fog, így idén Tusványoson a klímára vonatkozó kérdést Semjén Zsolt már egyszerűen ki is nevette, mondván, a világbéke megteremtésén fáradozik a miniszterelnök.

„A műtőknek légkondicionáltnak kell lenniük, a szaktárcának az a feladata, hogy ezt a nagy kórházakban, illetve ott, ahol komoly műtétek vannak, biztosítsa” – idézte fel a 24.hu Gulyás 2019-es szavait.

Az ombudsman már 2021-es jelentésében felhívta a figyelmet a légkondicionálók fontosságára. A beépített klímaberendezések nem helyettesíthetők mobil klímákkal mert ezek megfelelő szűrő híján fertőzésveszélyesek, és nem is képesek a megfelelő hőmérsékletet és a levegőcserét biztosítani. Ehhez óránként hússzoros légcserére van szükség és arra, hogy a berendezés képes legyen 25 fokon tartani a hőmérsékletet.

Kásler Miklós onkológus, a korábbi Orbán-kormány egészségügyért is felelős minisztere azzal ütötte el a problémát, hogy ő maga 30 éve ötven fokban is végzett 10 órán át tartó műtéteket.

„Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg” – reagált erre Kulja András. A Tisza Párt EP-képviselője – maga is orvosból lett politikus – megjegyezte, hogy a műtét sikeressége is múlhat ezen, egyrészt a keringés fenntartása nagyobb biztonsággal érhető el megfelelő hőmérsékleten, másrészt a sebészeti beavatkozásnál a fertőzés kockázatát jelentősen növeli, ha csak egy csepp izzadság is rácsöppen az orvos homlokáról a betegre.

Az ombudsman még 2021-ben azt a választ kapta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felmérése nyomán, hogy az általa fenntartott intézmények műtőinek 92 százalékában működik klímaberendezés.

A Magyar Kórházszövetség 2019-es felmérése azonban arra jutott, hogy a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt hűtés, és az ambuláns vizsgálóknak is csak a 9 százaléka klimatizált.

Kozma Ákos ombudsman a lefolytatott vizsgálat eredményeként megállapította, hogy „a vizsgált egészségügyi ellátási körülmények a felhívott alapjogok tekintetében visszásság veszélyét idézik elő a számonkérhető szabályozás, valamint az annak érvényesülését biztosító ellenőrzés hiánya miatt.”

Az ombudsman javasolta azt is az innovációért és technológiáért felelős miniszternek, hogy „fontolja meg a munkavédelmi jogszabályokban annak konkrét meghatározását (az országos tiszti főorvos műtéti sebfertőzés megelőzéséről szóló módszertani levelének szakmai tartalmára is tekintettel), hogy milyen környezeti határértékek esetén kell a munkavégzést felfüggeszteni a műtőegységekben” – idézte a 24.hu a jelentést.

Az is kiderült, hogy sok helyen, ahol van beépített berendezés, az is elavult. Cseréjük azért sem egyszerű, mer az elektromos hálózat sem bírja a további terhelést. „Van, ahova nemhogy klímát, de egy ventilátort sem lehet bevinni a gyenge elektromos hálózat miatt”, „az egyik osztályon be kellett tiltani a kávéfőzők használatát, mert már azok is kihívást jelentettek az elektromos hálózatnak” – számolt be két kórházi forrás a 24.hu-nak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!