Kásler műtős kijelentése kellett ahhoz, hogy Magyar Péteren kívül más is megszólaljon a Tisza Pártból

2024. július 25. – 23:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg”

– így kezdi Facebook-bejegyzését Kulja András, a Tisza Párt EP-képviselője, aki csütörtök esti posztjában reagált Kásler Miklós kijelentésére. Mint megírtuk, az RTL Híradó riportere akkor arról próbálta kérdezni az egykor az egészségügyért is felelős volt emberi erőforrásokért felelős minisztert, hogy mit gondol arról, hogy sorra romlanak el a kánikulában a magyar kórházak légkondicionálói, ezért sok helyen műtéteket halasztanak el, máshol pedig, ahogy a riporter is említi, 35 fokos, klíma nélküli kórtermekben végeznek transzplantációs műtéteket gyerekeken. Kásler a kérdésre azt válaszolta,

30 évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet.

A Káslerhez hasonlóan orvosból lett politikus Kulja bejegyzésében azt írja, Káslernek „mindenkinél jobban kellene tudnia, hogy milyen óriási mértékben veszélyezteti a páciens félépülését, ha csak pár fokkal melegebb a műtő a megengedettnél.” Kulja magyarázata szerint a magas hőmérséklet egyrészt azért veszélyes, mert az altatás miatt a emberi test hőszabályozása felborul, emiatt pedig nem tud megfelelően reagálni a külső hőmérsékletre, ami önmagában óriási megterhelést jelent a legyengült szervezetnek. Ennél még nagyobb veszélyt jelent a fertőzések megnövekedett kockázata: Kulja azt írja, „a műtéti lemosás és sebészi bemosakodás csak a bőr felszínén lévő kórokozókat hatástalanítja, a szőrtüszőkben, verejtékcsatornákban lévő kórokozókat sajnos nem” és minél melegebb van a műtőben, annál nagyobb az esélye, hogy ezek a kórokozók, akár izzadságcseppek formájában felszínre, akár a műtött páciens testébe kerüljenek.

A Tisza Párt EP-képviselője bejegyzésében azt is kiemeli,

„Ezért is vezették be azokat a nemzetközi ajánlásokat, amelyek szerint a műtő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot. Kétlem, hogy ezeknek Ön nem lenne tudatában, ezért szeretném megkérdezni, hogy mikor kijelentését tette, eszébe jutott-e, hogy itt emberek életéről van szó, hogy szavai Semmelweis Ignác teljes munkásságával szembemennek?”

Kulja reakciójában arra is kitér, hogy Kásler még a hálapénz virágkorában dolgozott, amikor sokak számára „többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!