Orbán Viktor 2050-ig szóló tervet vázolt fel Tusványoson, amit vagány, nemzeti érzelmű fiatalok valósítanak meg

2024. július 27. – 09:34

frissítve

Orbán Viktor 2050-ig szóló tervet vázolt fel Tusványoson, amit vagány, nemzeti érzelmű fiatalok valósítanak meg
Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László Tusványoson, 2024. július 27-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délelőtt az erdélyi tusványosi fesztiválon beszélt Orbán Viktor, az eseményt percről perce közvetettük a helyszínről.

Tőkés László református lelkész, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, volt EP-képviselő szólalt fel Orbán Viktor előtt. Azt mondta többek között, hogy a tusványosi fesztivál az elmúlt 35 évben kiállta az idők próbáját, „a nem egyszer ellene indított sanda támadásokat”, és magyar politika kiemelkedő eseményeként szolgálja a közös jövőépítés nemes ügyét.

„Manapság erőnket meghaladó kihívásokkal ostromol bennünket a gonosz” – fogalmazott Tőkés, hozzátéve: bátran szembe kell szállni a gonosz erőkkel. „No war, no migration, no gender. Nem kérünk a háborúból, sem a törvénytelen migrációból, sem a teremtett ember elfajulásához vezető genderideológiából, sem az etnikai manipulációból.”

A tavalyi fesztiválhoz képest a háborús helyzet csak fokozódott Tőkés szerint, sőt, Izraelben újabb háború tört ki.

„A trombita hangja és az ágyúdörej elnyomja a békeszerető emberek szelíd szavát.”

Mindeközben Európa hallgat, és Magyarország a békepárti álláspontjával magára maradt, folytatta.

Arról is beszélt Tőkés, hogy 35 évvel ezelőtt, a rendszerváltás után másmilyen Európáról álmodoztak Orbán Viktorral és Németh Zsolttal. Mint fogalmazott: Európa varázsa mára megfakult, a brüsszeli bürokraták fogságába került, és idegen istenek Európa elrablásán mesterkednek.

Tőkés a következő tusványosi fesztiválra már a Patrióták Európáért pártcsalád tagjait, képviselőit is várja. Reméli, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két EP-képviselője kilép az Európai Néppártból, és csatlakozik a Fidesz új, európai pártcsaládjához.

A nagyszínpad előtti teret a megszokott módon két részre osztották. Az esemény kezdetére kicsit több, mint a fele telt meg a térnek: a színpadhoz közeli rész egy kicsit szellősebb, jobban lehet látni és mozogni benne. A tér hátsó részében is kevesebben vannak érzésre, mint tavaly, de ez egy választás utáni, viszonylagos nyugalmi időszakban nem annyira meglepő. Az érzésre kisebb tömeghez hozzátartozik az is, hogy a beléptetés lassú volt, hatalmas sor alakult ki a bejáratnál, ami még az esemény kezdetekor is tartott.


Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Németh Zsolt szerint a több esős nap után szombaton kisütött a Nap: nem csak az égen, hanem átvitt értelemben is, hiszen „amikor itt van Tőkés László és Orbán Viktor, akkor nekünk mindig süt a Nap”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A szombatot szokás szerint Németh Zsolt, a fesztivál szervezője, egyébként pedig a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke nyitotta meg, „jó reggelt, Tusványos!” szöveggel.

„Van két előadó, aki mindig velünk volt az elmúlt 33 évben: őket fogom most szólítani: Tőkés László és Orbán Viktor, Isten hozta!”

Ezután felidézte, hogy a fesztivál szerdai megnyitóján átadott egy szippantós autót Tusnádfürdőnek.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter korán érkezett, hogy biztosan ne maradjon le Orbán Viktor beszédéről.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Befutott később Hankó Balázs kulturális miniszter.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kásler Miklós, az Emmi korábbi minisztere jól bírja a meleget. Korábban 50 fokban műtött, most kabátban ül a napon.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Itt van Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselője is.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Lantos Csaba energiaügyi miniszter MVM-es sapkában hallgatja meg a miniszterelnököt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke fekete szettben és autentikus pólóban érkezett meghallgatni a miniszterelnököt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Tusványoson idén tiszteletbeli huszárrá avatták Orbán Viktort, aki erről egy videót is posztolt, amin az őt minden évben fogadó huszár

  • arra kéri a Szentlelket, hogy adja meg neki a bölcsesség adományát élete minden döntésében,
  • hogy vezethesse nemzetünket,
  • Isten, Család, Haza szeretetében.

„Isten áldása kísérje élete minden napját”, mondta Orbánnak a huszár.

Az elmúlt napokban rengeteg cikket és videót készítettünk a tusványosi fesztiválról. Kérdeztünk politikusokat, minisztereket, megnéztük, mikről beszélnek a kerekasztaloknál.

Az összes idei tusványosi cikkünket ide kattintva találja.

Azt már előre megtudtuk Németh Zsolttól, a külügyi bizottság fideszes elnökétől, hogy Kijev, Moszkva, Peking és Washington után még Tusványos is Orbán Viktor békemissziójáról szól, annak „egy fontos állomása”.

Itt a rövid megfejtés.

  • A Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort 1990 óta rendezték meg a romániai Bálványosfürdőn, innen kapta a nevét.
  • A rendezvényt 1997-től Tusnádfürdőre helyezték át, mert a kínálat egyre bővült, és az egyre több résztvevő már csak itt fért el. A szabadegyetem ugyanakkor megtartotta az eredeti nevét.
  • A tusványosi fesztivál elnevezés Tusnádfürdő és az egykori helyszín, Bálványosfürdő nevét olvasztja egybe.

Kik voltak itt, és kik voltak a nagy hiányzók? Mik voltak a legizgalmasabb pillanatok és a legfontosabb mondások? Milyen témákról nem beszéltek, és mit várunk a szombati Orbán-előadástól? Péntek délután élő pop up műsorral jelentkeztünk Tusványosró

l.

Idén is megzavarhatják Orbán Viktor beszédét a tusványosi fesztiválon. Az erdélyi és székelyföldi egyetemistákból álló Szabad Székely Mozgalom fekete alapú, anarchista és Trump öklére is hajazó, de valójában régi munkásmozgalmi jelképpel ellátott pólóban tiltakoznak a kultúra átpolitizálása ellen.

„Most már minden kulturális esemény a politikához kötődik. Erre egy jó példa a Tusványos is, ami valamikor szabadegyetemként indult, jelenleg csak másodsorban ifjúsági fesztivál, elsősorban politikai esemény, ahol nem mellesleg szégyenteljes politikai – és legutóbb fajelméleti – kijelentéseket tesznek, és ehhez felhasználják és lejáratják az egész székelységet. Közben folyamatosan élezik a feszültséget az itt együtt élő népek között” – mondta a Szabad Székely Mozgalom tagja, Juhász-Boylan Pál a Transtelexnek. Az akcióról bővebben itt lehet olvasni.

Vége is a tusványosi fesztiválnak, szombaton szokás szerint Orbán Viktor sztárfellépésével zárul a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

A miniszterelnök itt szokta lezárni az előző politikai idényt, és itt jelöli ki a stratégiai céljait is. Itt beszélt először az illiberális demokráciáról 2014-ben, két éve pedig nagy port kavart a kevert fajúságról szóló értekezése.

Az idei fesztiválnak a „jobb pályán” a mottója, a szervezők szerint ez „erősítő jelzőként” fizikai és közéleti-politikai értelemben is helyt áll, mert ha körülnézünk Európában és a világban, akkor azt látjuk, hogy a magyarság a korábbinál jobb helyzetben, jobb pályán van. Németh Zsolt a megnyitón arról is beszélt: a jobb pálya már a kedd esti koncertek alatt megmutatkozott, amikor a szakadó esőben a gumiszőnyegek miatt nem volt akkora sárdagonya, mint korábban.

Tusványosi közönség gyülekezik Orbán beszédére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujzat / Telex
Tusványosi közönség gyülekezik Orbán beszédére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujzat / Telex

A program a hagyományok szerint alakult: nappal politikai beszélgetések, este pedig magyar együttesek léptek fel. Idén itt volt Nagy Feró és Ákos is, fellépett még a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája és Kowalsky meg a Vega is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!