Letartóztatták az antifa-támadások egyik német gyanúsítottját

2024. július 1. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták azt a német állampolgárságú férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a tavaly februári budapesti antifasiszta támadásokban, írja a 24.hu. A német hatóságok pénteken adták ki a férfit Magyarországnak.

A 23 éves férfit európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján Berlinben fogták el tavaly decemberben, majd a magyar nyomozók június 28-án az osztrák-magyar határon vették át és szállították Budapestre. Életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete és súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, a német férfi azonban megtagadta a vallomástételt.

A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője, Rab Ferenc a 24 megkeresésére azt mondta, hogy a bíróság szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a német férfi letartóztatását, de 30 milliós óvadék ellenében bűnügyi felügyeletbe kerülhet. Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer személyesen kell megjelennie a rendőrségen. Az ügyészség fellebbezett a végzés ellen.

A 2023 februárjában elkövetett, antifasiszta támadásokként elhíresült bűncselekmények miatt a budapesti rendőrök három embert fogtak el azonnal, további 14 elkövető ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, közülük eddig hármat fogtak el külföldön – egyikük kiadatása történt most meg.

Az ügy legismertebb vádlottja az olasz Ilaria Salis, egy 39 éves tanárnő, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy ő volt az egyik fő szervezője a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak. Összesen 15 hónapot töltött börtönben Magyarországon, de miután június 9-én EP-képviselőnek választották Olaszországban, mentelmi jogot kapott, az ellene folyó eljárást pedig felfüggesztették. Az eljárás viszont nem zárult le ellene, a Fővárosi Törvényszék már kérvényezte is a mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!