Kiadták Magyarországnak az antifa-ügy egyik feltételezett elkövetőjét

2024. június 28. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Németország kiadta Magyarországnak a 2023. februárban Budapesten elkövetett antifa-támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét – írta a Police.hu.

A 23 éves német állampolgárt európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján Berlinben fogták el tavaly decemberben. A férfit az eljárást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztály nyomozói 2024. június 28-án az osztrák-magyar határon vették át, majd Budapestre vitték, ahol életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete és súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A német férfi megtagadta a vallomástételt, ezután őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását.

Az antifasiszta támadásokként elhíresült bűncselekmények miatt a budapesti rendőrök három embert azonnal elfogtak, további 14 elkövető ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, közülük eddig hármat fogtak el külföldön – egyikük kiadatása történt most meg.

Az ügy legismertebb vádlottja az olasz Ilaria Salis, egy 39 éves tanárnő, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy ő volt az egyik fő szervezője a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak. Összesen 15 hónapot töltött börtönben Magyarországon, de miután június 9-én EP-képviselőnek választották Olaszországban, mentelmi jogot kapott, az ellene folyó eljárást pedig felfüggesztették. Az eljárás viszont nem zárult le ellene, a Fővárosi Törvényszék már kérvényezte is a mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

Az antifa-üggyel, illetve a miatta kialakult magyar-olasz diplomáciai botránnyal korábban ebben a cikkünkben részletesen is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!