Pressman: 35 ország nagykövetsége sürgeti, hogy szüntessék meg az LMBTQ-személyek politikai motiváció miatti célponttá tételét

2024. június 20. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Most először számos ország egyesült és fejezi ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ-törvények miatt, és azok megszüntetését követeli. Egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ-személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele” – mondta el David Pressman amerikai nagykövet a Telexnek annak a nyilatkozatnak kapcsán, melyben idén az Egyesült Államokkal együtt 35 ország budapesti nagykövetsége és több kulturális intézet is támogatásáról biztosította a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait a 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából.

Nem ez az első alkalom, hogy nagykövetségek közleményt adnak ki arról, hogy aggasztónak tartják az LMBTQ-közösséget megbélyegző magyar jogszabályokat és a politikai retorikát. 2021-ben 30, 2022-ben 42, 2023-ban 38 ország budapesti nagykövetsége írt alá egy hasonló nyilatkozatot. Idén először nevezik azonban politikai indíttatásúnak az LMBTQ-közösség megkülönböztetését.

„Elutasítunk és elítélünk minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely egyének és közösségek ellen szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, nemi önkifejezésük vagy nemi jellemzőik alapján irányul, és támogatjuk az ilyen cselekményekkel szembeni küzdelmet. Ebben a tekintetben komoly aggodalommal tölt el minket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely nincsen összhangban a megkülönböztetésmentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+-közösség megbélyegzéséhez. Ide tartoznak azok a politikai indíttatású törekvések, amelyek az LMBTQI+-személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+-személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését veszik célba. Ki kívánjuk hangsúlyozni, hogy itt is és máshol is fontos, hogy a vezetők és a kormányok tisztelettel viseltessenek az LMBTQI+-közösség és az LMBTQI+-személyek iránt, megvédjék az ebbe a közösségbe tartozók jogait, és

felszámolják a velük szemben diszkriminatív törvényeket, gyakorlatokat és politikákat”

– írják.

Lengyelország idén először csatlakozott a diplomáciai nyilatkozathoz

A nyilatkozatban azt is kiemelték, hogy a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő LMBTQI-rendezvénye, amelynek fontos szerepe van a befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtésében.

David Pressman – aki egyike az ország hat vállaltan meleg nagykövetének – az országba érkezése óta aktívan kiáll a magyarországi LMBTQ-közösség mellett, tavaly a Budapest Pride nyitórendezvényén mondott beszédet, amire a magyar kormány is reagált. A Pride hónap lezárásaként pedig az amerikai nagykövetségen rendezett családi pikniket, amit idén is megtartanak majd.

Pressman arra a kérdésre, hogy meghívott-e valakit a Fideszből vagy a kormányból az amerikai nagykövetségi piknikre, a Telexnek azt válaszolta: „Sokukat meghívtam, és remélem, hogy el tudnak jönni. Minisztereket, magas rangú tisztviselőket és véleményvezéreket is. Szerintem a részvételük erőteljes nyilatkozat lenne, és nagyszerű lehetőség arra, hogy azok az emberek, akik esetleg nem értenek egyet, összejöjjenek, találkozzanak és lássák, hogy az LMBTQ-közösségben nincs semmi félelmetes. Nagykövetként tényleg próbáltam – ez az egyik legnehezebb dolog ebben az országban – összehozni azokat az embereket, akik nem értenek egyet egymással. Próbáltam sokféle módon tenni azért, hogy legyen köztük párbeszéd. De természetesen a Fidesz tagjait, az ellenzék tagjait és minden releváns politikai szereplőt Magyarországon szívesen látunk az eseményen, amelyet nagy örömmel és tisztelettel rendezek az Egyesült Államok nevében.”

Nem csak propagálni, megjeleníteni is tilos

Bár a 2024-es európai parlamenti választások javarészt a háborúellenes retorikáról szóltak, az LMBTQI+-kérdések idén sem maradhattak ki a kampányból, „No migration, no gender, no war!” – így fejezte be Orbán Viktor beszédét a Fidesz idei kampányzáró rendezvényén.

A 2021-ben elfogadott melegellenes törvény miatt idén már bírságoltak is, a kormány kommunikációjában gyermekvédelminek nevezett, a kormánnyal kritikus körökben melegellenesként hivatkozott törvény miatt a Libri a könyvesboltjaiban más kategóriába, más polcokra rakta egy magyar regényíró könyveit, a Líra ellen is indult eljárás.

A szóban forgó törvényt még 2021-ben fogadta el a fideszes többségű parlament. Akkor jó darabig egy széles társadalmi támogatottságú – az ellenzék által is támogatott – pedofilellenes törvényt készült elfogadni az Országgyűlés, kritika csak épp amiatt érte a tervezetet mind civil, mind ellenzéki oldalról, hogy nagyrészt kimaradtak belőle a gyermekvédelmi elemek, az áldozattá vált gyerekek segítése.

Egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba aztán utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

A témával számos cikkben foglalkoztunk. Ebben az 5+1 pontos összefoglalóban azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók, ebben a gyorstalpalóban pedig azt vizsgáltuk, mi is van egészen pontosan a szövegben, és betartható-e így a gyakorlatban a törvény.

Frissítés 11.35-kor: A Budapest Pride közleményben reagált a nyilatkozatra, történelmi kiállásnak nevezte azt, külön kiemelve, hogy Lengyelország is az aláírók között van. „Üdvözöljük a nagykövetségek és kulturális intézetek határozott kiállását a hazai LMBTQ-közösség jogai, társadalmi elfogadottsága és szabadsága mellett. Hiszünk abban, hogy a jelentős nemzetközi összefogásnak komoly üzenete van: egyre többen és határozottabban követelik a nemzetközi emberi jogi normák betartását Magyarországon, és a közös nyilatkozat aláíró országait figyelembe véve megállapítható, hogy messze nem egy ”Brüsszel kontra Magyarország„ törésvonal rajzolódik ki, hanem a magyarországi LMBTQ-emberek védelmében született példátlanul széles összefogásról van szó”- írták.

A Budapest Pride-ot idén június 22-én tartják.

A nyilatkozatot aláíró nagykövetségek és kulturális intézetek: Amerikai Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna, Flandria Diplomáciai Képviselete, British Council, Camões Intézet, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest




Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!