A magyar kormány Pressman beszédére: A nagykövet úr háborúpárti

2023. június 17. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

„A nagykövet úr háborúpárti” − a Magyar Nemzet megkeresésére így reagált a magyar kormány David Pressman amerikai nagykövet beszédére, amit pénteken mondott a Budapest Pride megnyitóján.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kifejtette: „A háborúpárti politikusok azért támadják Magyarországot, mert békepártiak vagyunk. Az ő érdekük az, hogy a háború elhúzódjon, és minket is bele akarnak sodorni a háborúba.”

David Pressman a pénteken kezdődő Budapest Pride fesztivál megnyitóján úgy fogalmazott: az LMBTQI+-embereket szerte a világon, így Magyarországon is támadások érik. „A kiszolgáltatott emberek kihasználása, a gyűlöletkeltés, az emberek hergelése szavazatokért cserébe nem újdonság ebben az országban, ahogy az én hazámban sem, az egyének, családok, közösségek és nemzetek pszichéjére és egészségére gyakorolt hatás azonban igencsak valós és pusztító.”

Pressman szerint Magyarország egy gyönyörűen sokszínű ország, „tele olyan emberekkel, akik mindig is a történelmükkel, a saját szívükkel, saját lelkükkel és a saját istenükkel beszélgetve határozták meg és fogják meghatározni önmagukat.” Ez az ország otthona azoknak a magyar embereknek, akik melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok, csakúgy, mint a világ minden országában, mondta.

„Ez nem a kulturális imperializmus terméke, és nem is a dekadens Nyugat exportja. Ez egyszerűen tény, itt is, ugyanúgy, mint bárhol máshol. Ez a magyar valóság” – mondta.

Pressman szerint vannak olyan magyar gyerekek, akik azzal küzdenek, hogy meghatározzák, kik is ők valójában és kit szeretnek. Vágynak arra, hogy büszkék lehessenek saját magukra, a hazájukra, és arra, hogy itt építhetik a jövőjüket, de sokszor szembesülnek azzal „törvények, politikai vezetőik nyilatkozatai és a média megafonjai által”, hogy ezt nem tehetik meg. „Azzal kell szembesülniük, hogy ők valahogyan nem is magyarok; holott azok. Hogy nem léteznek; pedig léteznek. Hogy ők csak kitaláltak; holott Isten képmására lettek teremtve. Hogy az identitásuk a propaganda terméke, holott az a saját dobogó magyar szívükből fakad.”

Pressman szerint nem számít, hány, a magyar kormány által gyártott, „brüsszeli” bombákról szóló plakát díszeleg a városban egy adott pillanatban, a valóság az, hogy Magyarországot nem „támadják” külső erők, nem fenyegeti a „nyugati dekadencia” vírusa, nem csúszik hason Soros György előtt, és nincs kiszolgáltatva teljhatalmú összeesküvő hatalmaknak. „Magyarország történetét, beleértve az egyenlőségi mozgalom sorsát is, nem külföldiek, hanem magyar emberek írják” – mondta.

A nagykövet azt mondta, már látja is maga előtt a Rogán Antal csapata által másnap diktált szalagcímeket, amikben provokációval, nyugati bölcsesség importálásával, obszcén értékek erőltetésével és Magyarország belügyeibe avatkozással vádolják majd. „Azt fogják kihagyni – amit minden alkalommal kihagynak –, hogy a magyar emberek hisznek az egyetemes emberi jogokban, és élen járnak az ezekért folytatott küzdelemben. Amit ki fognak vágni a tudósításokból, azok önök lesznek” – mondta. Szerinte tagadhatatlan tény, hogy Magyarország a Nyugatot választotta.

Arról is beszélt, hogy egyik nap egy vidéki középiskolában megkérdezte tőle egy diák, hogy milyen érzés Magyarországon meleg nagykövetnek lenni. Azt mondta, hogy a válasza közepén meg kellett állnia: „Itt voltam én, az Amerikai Egyesült Államok elnökének képviselője, és elbizonytalanodtam, hogy mit mondhatok”, vajon a magyar törvények szerint bűncselekmény-e erre a kérdésre válaszolni.

Szerinte ez mutatja, hogy milyen erejük van az ehhez hasonló törvényeknek: a demokráciában az embernek joga van kimondani, amit gondol, „az autoriter rendszer jellegzetessége az, amikor önmagad korlátozod abban, hogy kimondd, amit gondolsz, mert attól félsz, hogy ha nem korlátozod magad, akkor valaki más fogja”, és ez a szabadságodba kerülhet.

„Hiszem, hogy a világban – és Magyarországon is – több a szabadság és szerelem, mint a félelem és gyűlölet” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!