A Megafon győri influenszere két doboz Xanaxot ajánlott Karsai Dánielnek

2024. június 15. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

„A Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira, annyira izél, tehát hogyha olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, azt viszontlátásra” – mondta Szakács István, a Megafon győri influenszere, akinek a TikTokon kérdezték a véleményét arról, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök elutasította Karsai kérelmét, amiben kegyelmet kér az életvégi döntésben segítőknek. Szakács utólag elnézést kért.

Szakács is egy volt azok közül, akik részt vettek a Megafon képzésein, majd civil életükből kilépve elkezdtek arccal és névvel videókat gyártani az internetre.

Szakács pénteken feltöltött egy videót Facebook-oldalára, amiben elnézést kért Karsai Dánieltől, és helytelennek nevezi a Karsairól szóló kijelentéseit. Arról beszélt, hogy tartotta a szokásos élő videóját, amibe bejöttek baloldaliak, és „folyamatosan provokálták a Karsai Dániel történetével”, miközben ő próbálta kerülni a témát. Szakács szerint addig hergelték, míg egy ponton nyersen fogalmazott, viszont az állítását még az élő adás közben visszavonta, és elnézést is kért érte.

Az álláspontja azóta sem változott: „Azt fogalmaztam meg, ha én hasonló helyzetbe kerülnék, bevennék két levél Xanaxot, és ez a megoldása. De nem az, hogy más embert belekergetek egy olyan szituációba, hogy az életemet kioltsa” – mondta Szakács, aki szerint csak Istennek van joga más ember élete felett dönteni. Azt is hozzátette, hogy nem szeretne többet Karsaival kapcsolatban megnyilvánulni.

Szombat délután Szakács egy Facebook-bejegyzésben kért elnézést Karsaitól. „Megjelent egy tiktok élő videómból kivágott részlet, amiben meggondolatlanul, egy vita hevében, durva kijelentést tettem! Végtelenül sajnálom ezt! Szégyellem magam miatta és ez úton szeretnék Karsai Dánieltől és azoktól akiket ez megbántott Bocsánatot kérni! A kijelentésem után az élőben azonnal korrigáltam magam” -írta. Hozzátette, hogy családjában is volt hasonló betegséggel küzdő, maga is ápolta, átérezte ezt a szörnyű betegséget. „Kitartást kívánok Karsai Dánielnek és családjának.”

Karsai Dániel tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető ALS-betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik.

Emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is, Sulyok Tamás személyesen meg is látogatta az ALS-ben szenvedő jogászt.

A strasbourgi bíróság csütörtökön elutasította Karsaiék beadványát. Szerintük a döntés nem végleges, helye van az újratárgyalásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!