Vitézy Dávid: Nem zárom ki százszázalékosan a jogorvoslati lehetőséget

Legfontosabb

2024. június 14. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Partizán élő műsorának vendége volt Vitézy Dávid a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak pénteki újraszámlálása után. Vitézy a műsorban elmondta, hogy az eddigi megismert eredmények alapján valóban Karácsony Gergely nyerte a választást, és ehhez már gratulált is neki. Esti Facebook-posztjához hasonlóan viszont itt is megemlítette, hogy két típusú jogorvoslat még folyamatban van, „az egyik tőle, a másik tőlem”.

Karácsony Gergely már bejelentette, hogy megismételné az egész választást, Vitézy erről azt mondta, szerinte „a magyar demokrácia történetében egészen példátlan, Donald Trumptól átvett hisztériakeltéssel és mocskolódó” 48 óra után jelentette be Karácsony, új választást szeretne, mert „nyilván azt hitte, hogy az újraszámlálást nem ő fogja megnyerni”. A másik jogorvoslat két budapesti kerületet érintene Vitézy szerint, ezt pénteken elutasította az NVB. Vitézy azt szeretné elérni, hogy a IV. és VII. kerületben legyen új választás, mert szerinte túl vékony tollal húzták ki a visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét.

Mivel a Partizán műsorába Vitézy pár perccel az NVB döntése után ment be, egyelőre nem látta a határozatot, így nem tudja megmondani, hogy az ügyet továbbviszik-e a Kúria elé. A főpolgármester-jelölt arról beszélt, azon lesz, hogy minél előbb pontot tegyenek az ügy végére. „Úgy, hogy még nem láttam az erről szóló döntést, nem zárom ki százszázalékosan a jogorvoslati lehetőséget.”

„Az újraszámlálás miatt engem nagyon sokan kritizáltak. Több mint 500 szavazat volt, ami érvénytelenként lett elszámolva, miközben érvényes volt, miközben 324 volt a különbség köztünk, ez végül 41-re apadt, nem fordult meg. Ez alapján mégiscsak szükség volt egy újraszámlálásra, mégiscsak alapos volt, amit kezdetek óta mondtam, hogy vegyes volt a gyakorlat.”

Vitézy szerint ketté kell választani a két X-es szavazatok (tehát azok, ahol a visszalépő Szentkirályi nevét is behúzták egy másik jelölté mellett) kérdését, és azt, hogy Szentkirályi nevét két kerületben szerinte túl vékony vonallal húzták ki. „Több ezer olyan szavazat van, ami Erzsébetvárosban és Újpesten többletként lett érvénytelen, behúzták Szentkirályira, mert nem látták, hogy ki van húzva a neve. Lehet mondani, hogy a visszalépőnek is van felelőssége, hogy ez a helyzet egyáltalán előállt, lehet mondani, hogy

a kerületnek is óriási felelőssége van, a fővárosnak, amiért nem adott ki iránymutatást, az Országgyűlésnek, amiért nem szabályozták, hogy ez ne így menjen,

és huszonhárom kerületben huszonháromféleképp húznak ki neveket. Sok tanulsága van ennek az elmúlt pár napnak a jogalkotók számára. Azt kérem Karácsony Gergely szavazóitól is, akik eddig aggódtak, most örülnek, hogy értsék meg, hogy egy ilyen szoros helyzetben a jogorvoslati fórumokat nekem ki kell merítenem.”

Forrás: Partizán
Forrás: Partizán

Vitézy azt mondta, nem zavarja az NVB rekordgyors döntése. Szerinte a kúriai joggyakorlat is azt mutatja, hogy az NVB-nek a legkisebb gyanú esetén is el kell rendelnie az újraszámlálását. Arra a kérdésre, hogy akkor is átment volna-e az NVB-n egy jogorvoslati kérelem, ha nem állna a Fidesz érdekében a megválasztása, igennel felelt. „De az én előterjesztésemet elutasította az NVB a IV. és VII. kerület kapcsán. Akkor ott most nincs fideszes érdek?”

Kapcsolatáról Karácsonnyal azt mondta, szeretné reparálni a kampány alatt megromlott viszonyt, az a helyes, ha „Budapest érdekében együtt tudunk dolgozni”. A koalíciós vezetést távolinak érzi, de szerinte „nem is lenne helyes, ha ezt én találgatnám, az ő dolga, hogy összeállítsa a városvezetést”.

Karácsony Gergely eredetileg 324 szavazat különbséggel nyerte meg a június 9-i főpolgármester-választást, 371 467-en szavaztak rá, míg Vitézy Dávidra 371 143-an. Vitézy szerint azonban rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért szerdán megfellebbezte az eredményt. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálását péntek reggel kezdték meg, összesen 24 592 érvénytelen szavazatot kell újra átnézni. A szavazatok újraszámolásával délután kettőre végeztek, utána a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai elvonultak az öt órakor kezdődő bizottsági ülésig, amit végül este fél nyolckor kezdtek el.

Az újraszámlálás alapján az eredetileg érvénytelen szavazatok között végül 53 érvényes szavazatot találtak Grundtner Andrásra, 112 szavazatot Karácsony Gergelyre és 395-öt Vitézy Dávidra. Ez azt jelenti, hogy az NVB szerint is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, 41 szavazat különbséggel. Az eredmény bejelentése után Vitézy Facebook-posztban gratulált Karácsonynak, de ott is hozzátette, hogy még két jogorvoslati eljárásnak le kell zárulnia ahhoz, hogy az eredmény jogerős legyen. (Az újraszámlálás körüli napközbeni eseményeket itt követtük, az NVB késő délutáni ülését pedig ebben a cikkben.)

Közben Karácsony Gergely csütörtökön bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolásának körülményei körüli bizonytalanságok miatt kezdeményezi az NVB-nél a főpolgármesteri szavazás megismétlését, és péntek estére tüntetést hirdetett a Nemzeti Választási Iroda épülete elé – ezt ebben a cikkben követtük élőben. Vitézy nem sokkal később úgy reagált, Karácsony sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!