Jogerősen is életfogytiglant kapott az aszódi férfi, aki baltával verte agyon az alvó lányait

2024. június 14. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Emberölés bűntette miatt fegyházban letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővársi Ítélőtábla azt a férfit, aki megölte két kiskorú lányát – derül ki az ítélőtábla közleményéből. Feltételesen sem lehet szabadlábra helyezni.

A rendőrséget 2022. május 26-án értesítették, mert egy aszódi társasház egyik lakásából furcsa szag áramlott ki. A járőrök a tűzoltók segítségével bementek a lakásba, ahol egy 14 és egy 16 éves lány holttestét találták meg. Mint kiderült, a gyerekek a Heves megyei lakóhelyükről május 20-án érkeztek láthatásra az Aszódon élő édesapjukhoz. A gyilkosság május 21-én, hajnalban történt. A férfi nem sokkal később a Heves megyei Adács település közelében, egy mozdony elé lépve kísérelt meg öngyilkosságot. A korábban gépészmérnökként dolgozó L. Tamás később azt állította, semmire nem emlékszik a gyilkosságokból.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ugyanakkor kiemelte, hogy az elkövetés eszközének beszerzése, a levelek tartalma, az elkövetés körülményei és az, hogy a férfi utána is összeszedetten cselekedett, mind azt támasztják alá, hogy a férfi előre kitervelte tettét.

A pár kapcsolata 2015-2016-ban romlott meg, a nő a gyerekeivel együtt 2018-ban költözött el a férfitól. A válásukat 2022-ben mondta ki a Gödöllői Járásbíróság, a gyerekeket az édesanyjuknál helyezte el, a férfi részére pedig kéthetente személyes kapcsolattartást biztosított.

A bíróság szerint a férfi ezután határozta el, hogy bosszút áll a válás és a gyerekek elhelyezése miatt, majd végez magával. Terve megvalósításához vásárolt egy baltát, majd a testvérének, illetve a Gödöllői Járásbíróságnak is leveleket fogalmazott meg, amelyekben kifejtette, hogy tervét nem tartja helyesnek, azonban az őt ért igazságtalanságok rákényszerítik annak megvalósítására.

2022 májusában, amikor a gyerekek nála tartózkodtak, miután elaludtak, apjuk egy szúró eszközzel, illetve egy baltával rájuk támadt, és halálos sérüléseket okozott nekik. A gyerekek a helyszínen életüket vesztették.

A tavaly novemberi elsőfokú ítélet ellen a vádlott enyhébb büntetésért, míg a védője határozott idejű szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak a büntetés enyhítéséért, a feltételes szabadságra bocsáthatóság érdekében bejelentett védelmi fellebbezéseket, ezért csupán a cselekmény jogi minősítését pontosította, egyebekben helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabó ítéletét helybenhagyta.

Mivel „a vádlott személyes bosszúja által vezérelve, az erre a célra beszerzett baltával mérhetetlen embertelenséggel és brutalitással kivégezte alvó gyermekeit, az ölési cselekményt különös kegyetlenséggel, több emberen és védekezésre képtelen személyek sérelmére valósította meg” – áll a közleményben

L. Tamást emberölés bűntette miatt fegyházban letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélték, a feltételes szabadság kedvezményéből kizárták, és kötelezték a több mint 12 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is.

„A hozzá ragaszkodó, és a szülők megromlott kapcsolatának egyébként is áldozataivá vált gyermekei életének az elvétele olyan mélységesen elítélendő, morálisan menthetetlen megtorlás, amely késztetés a társadalom erkölcsi értékrendjével teljesen összeegyeztethetetlen” – írja indoklásában az ítélőtábla.

Az ítélőtábla súlyosbító körülményként értékelte azt is, hogy férfi egyszer sem tanúsította, hogy tettének súlyával és visszafordíthatatlan következményeivel legalább utólag szembenézett volna, és azt akár a legkisebb mértékben megbánta volna.

Az ítélőtábla szerint „a vádlott személyének rendkívüli veszélyessége és az enyhítő körülmények szinte teljes hiánya miatt fel sem merülhetett határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabása”. „Az ilyen elkövetőt a másodfokú tanács álláspontja szerint is végleg ki kell vonni a társadalomból, és annak védelme érdekében a feltételes szabadság kedvezményéből ki kell zárni” – tették hozzá.

Az aszódi gyilkosság hátterében húzódó rendszerszintű problémákról a Telexen is írtunk. A meggyilkolt lányok évek óta rettegtek apjuktól, az idősebb lány csak azért volt hajlandó az apjához utazni Vámosgyörkről, hogy húgát megvédje. A lányok édesanyja korábban már négyszer is feljelentette a volt férjét, és kétszer kért ellene távolságtartást. A férfit három ügyben is elmarasztalták, mégis megillette a kötelező láthatás joga. A magyar rendszer problémáival a Telex is többször foglalkozott, például ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!