Budakalászi jegyző: Azt a kis jogellenességet mi bevállaljuk, ha már a református lelkész közbenjár érte

Budakalászi jegyző: Azt a kis jogellenességet mi bevállaljuk, ha már a református lelkész közbenjár érte
Deák Ferenc jegyző a budakalászi önkormányzat nyílt testületi ülésén és közmeghallgatásán 2023. április 27-én – Fotó: Budakalász város weboldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkormányzati választások utánra csúszik annak az eredetileg hivatali visszaéléssel kapcsolatos ügynek a tárgyalása, amelyben a vádlott a budakalászi önkormányzat jegyzője. Deák Ferenc azután került a posztjára, hogy a magát a Fidesszel szemben meghatározó 2011 Egyesület a 2019-es helyhatósági választásokon minden egyéni képviselői helyet megnyert, így a település fideszes képviselői csak kompenzációs listán fértek be a testületbe. Nem először indult nyomozás Deák ellen, sőt korábban is ajánlotta már fel lemondását egy peren kívüli megegyezéssel zárult ügy miatt, de a polgármester minden esetben alkalmasnak találta őt a tisztségére. Közben egy újabb hangfelvétel nyomán egy újabb feljelentés is történt, amelyen a jegyző beszél.

„Ha már a református lelkész közbenjár érte, akkor azt a kis jogellenességet mi bevállaljuk” – mondja a budakalászi önkormányzat jegyzője, Deák Ferenc egy 2020-as hangfelvételen. A felvételen a helyi református lelkész egy helyi kisvállalkozónak kéri a méltányos területhasználati díj kiszabását. A lelkész arra hivatkozik, hogy az érintett vállalkozó a helyi egyházat vezető presbitérium tagja. Bár az önkormányzat egyik munkatársa felhívta a jegyző figyelmét, hogy „ha most szerződést kötsz vele, higgyél nekem, az pillanatnyilag jogszerűtlen” – az önkormányzat mégis javasolt egy új szerződést. „Ez innentől kezdve helyi politika”, az „atyafiakkal nem húzunk ujjat” – érvelt a felvétel szerint Deák.

A hangfelvételt először közlő Kalászi Napló nevű blog írása nyomán feljelentés érkezett, amelyre a rendőrség előbb feljelentéskiegészítést kért. Ennek beérkezte óta a nyomozást nem utasította el – bár érdemi vizsgálatról egyelőre nem tudni, így ennek az ügynek jelenleg egyetlen gyanúsítottja sincs.

Egy ügyészi felfüggesztés és egy vádemelés

Tudni viszont egy másik nyomozásról, amely már vádemeléssel zárult a budakalászi önkormányzat jegyzője ellen. Az eredetileg hivatali visszaélésről szóló, később információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége címén zajló ügy előkészítő tárgyalása szeptemberben lesz a Budakörnyéki Járásbíróságon. Ez a történet egy pár évvel korábbi, halotti anyakönyvi kivonat jogosulatlan elkészítésére vonatkozik. A vád szerint a jegyző az anyakönyvvezető tudta nélkül, annak belépési adatait felhasználva állította ki az iratot egy külföldi állampolgár haláláról.

De korábban egy másik nyomozásnak is volt már gyanúsítottja Deák Ferenc. Az az ügy ügyészi felfüggesztésig jutott. Ez egy hivatali visszaélésről szólt, amelyet az ügyészség megalapozottnak talált, de úgy döntött, nem viszi bíróságra az ügyet, hanem él az ügyészi felfüggesztés intézményével, bízva abban, hogy „a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható”.

Az akkori nyomozás szerint Deák utasítást adott egy beosztottjának, hogy szedje le a Kalászi Naplónak azt a Telex cikkére hivatkozó plakátját, amely szintén egy, a jegyzőhöz köthető ügyről szólt. Miután a fentebb említett halotti anyakönyvi kivonat kiállítása után a korábbi anyakönyvvezető felmondott, Deák azért utasított el egy jelentkezőt a budakalászi önkormányzat anyakönyvvezetői pozíciójára, mert az szerinte homoszexuális. Az ügy peren kívüli egyezséggel zárult, az önkormányzat fizetett a Deák által lebúzavirágozott pályázónak.

A kártérítés és az ügyészi felfüggesztés ellenére a 2022-es év után a jegyző jutalomban is részesült, 1,6 millió forint feletti összeget kapott az önkormányzattól a fizetésén túl, jutalomként és egyéb jogcímeken.

A polgármester jobbról előzve ütötte ki a Fideszt

Deák azután került pozíciójába, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a település irányítószáma nyomán 2011 Egyesület nevet viselő civil szervezet jelöltjei elnyerték a Fidesszel és az összellenzéki jelöltekkel szemben az összes egyéni képviselői helyet és a polgármesteri címet is. A korábban fideszes önkormányzatba a Fidesz képviselői csak kompenzációs listán fértek be.

A jegyző elődjét bizalmatlanságra hivatkozva elbocsátották. Ő ennek jogszerűségét vitatta, a munkaügyi bíróságon pert is nyert, és anyagi kompenzációban részesült.

Göbl Richárd polgármester és Deák Ferenc jegyző a budakalászi önkormányzat képviselő-testületi ülésén 2024.04.24-én – Fotó: Nagy Tamas / Budakalász város weboldala
Göbl Richárd polgármester és Deák Ferenc jegyző a budakalászi önkormányzat képviselő-testületi ülésén 2024.04.24-én – Fotó: Nagy Tamas / Budakalász város weboldala

A 2011 Egyesület a Fidesszel szemben is meghatározta magát, igaz, a polgármester, a MIÉP-et is megjárt Göbl Richárd már első újévi beszédében a mindent elpusztító liberalizmus veszélyére hívta fel a budakalásziak figyelmét. Így volt már jele annak, hogy olykor inkább a többi ellenzéki párt, mint a Fidesz zavarja az önkormányzat új vezetését.

Újabb ilyen jel volt az az Átlátszóhoz került 2021-es hangfelvétel, amelyen hallható, hogy a polgármester és a jegyző arról beszélnek, milyen undorító, hogy a Momentum aláírásokat gyűjt, ezért jobb lenne rendészekkel eltakaríttatni a standot – esetleg felrúgni. Majd miután arra jutnak, hogy az ellenzéki párt legálisan gyűjti az aláírásokat, a polgármester felveti, hogy ki kellene küldeni rájuk a Fideszt:

„Göbl: Tudod mit kéne csinálni? Szólni a Fidesznek, intézzék el ők, ne folyjunk bele. (…)
Deák: Hát végül ők se hatóság, hogy a közterület használati engedélyt...
Göbl: De megvan a hatalmuk, hogy intézkedjenek.”

A polgármester többször kiállt Deák mellett, aki az anyakönyvvezetői pályázó lebúzavirágozása után nyújtotta be lemondását, ám Göbl döntésére maradhatott. Ugyanez történt azután, hogy a plakátügy miatt nyomozás indult – és amit 2022-ben ügyészi felfüggesztéssel tett félre a hatóság, megállapítva a hivatali visszaélés gyanújának megalapozottságát.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény alapján a jegyzőnek a rabosítás és a kihallgatás után tizenöt napon belül értesítenie kellett volna a munkáltatót. Deák azonban a 2022. februári kihallgatás után ezt nem tette meg, egészen addig, amíg végül május végén maga az ügyészség nem értesítette az önkormányzatot. A jegyző csak ezután közölte a polgármesterrel írásban a gyanúsítotti kihallgatás tényét. A kötelezően lefolytatandó méltatlansági eljárás így több hónap késéssel zajlott le, és arra jutott, hogy Deák nem méltatlan hivatása gyakorlására.

Ezután alig nyolc hónappal történt az újabb, ezúttal vádemelésig jutó ügy a fentebb már említett, halotti anyakönyvi kivonatba való jogosulatlan belenyúlás miatt. Az ügyben a Szentendrei Járási Ügyészség emelt vádat idén januárban „a vádbeli időszakban Budakalász Város Jegyzőjeként tevékenykedő férfi ellen, hivatali visszaélés bűntette miatt”.

Jól jött a szokatlanul lassú levelezés

Februárban azonban a Szentendrei Járásbíróság végleges döntést hozott, amely nyomán az ügy átkerült a Budakörnyéki Járásbíróságra, miután a bűncselekmény a hivatali visszaélés után új megnevezést kapott: „információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége” – márpedig ilyen ügyekben a Budakörnyéki Járásbíróság rendelkezik kizárólagos illetékességgel.

Jól jött, hogy a dokumentumok csak áprilisban jutottak el a Budakörnyéki Járásbíróságra. Ott is szokatlannak találták, hogy ennyi időbe telt a dokumentumok átadása. Az elküldés előtt már érdeklődtek is a Szentendrei Járásbíróságon – ahol a jegyző egyik vezető beosztású munkatársának, a budakalászi önkormányzat kabinetvezetőjének közeli rokona korábban bíróként dolgozott –, hogy erre mikor kerül sor. A tárgyalás időpontjának kitűzése függ attól, hogy a kijelölt bíró mennyire van betáblázva, de kézenfekvő, hogy a csúszás növelte annak esélyét, hogy a bíróság már csak az ítélkezési szünet után, őszre találjon időpontot, hónapokkal az önkormányzati választások után.

Deák másodszor is átment a méltatlansági eljáráson

Az ügyben érdeklődtünk a budakalászi önkormányzatnál. „Ja, Telex, azzal nem kívánok tárgyalni” – tette le a telefont Göbl Richárd. Telefonon kerestük Deák Ferencet is, ám a jegyző nem volt elérhető. Írásos megkeresésünkre azonban válaszolt a polgármester kabinetvezetője, akinél arról érdeklődtünk, hogy a 2022-es, ugyan késve megindított eljáráshoz hasonlóan a köztisztviselői törvénynek megfelelően most is tartottak-e méltatlansági eljárást, miután Deák 2023-ban ismét gyanúsítottá, majd mostanra vádlottá vált.

Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezető közölte: „2023-ban méltatlansági vizsgálat indult Deák Ferenc ellen, de ez nem állapított meg olyan körülményt, amely a munkáltatónak érdeksérelmet okozott volna. Méltatlanná válást kötelezettségszegés is eredményezhetett volna, de a vizsgálat ilyet sem tapasztalt, így az eljárást a munkáltató megszüntette. Amennyiben bármely köztisztviselővel szemben bűncselekményt jogerős ítélet mond ki, akkor az értelemszerűen felmentést von maga után” – mondta az ügy lehetséges kimeneteléről, amely előtt tehát Deák tisztségében maradhat.

Igaz, Forián-Szabó Gergely alpolgármester – aki a tisztségért már nem induló Göbl után a 2011 Egyesület polgármesterjelöltje – a Válasz Online-nak adott interjújában arra a kérdésre, hogy a következő ciklusra megtartaná-e Deák Ferencet jegyzőként, azt válaszolta az egyértelmű „igen” vagy a jegyző munkáját leminősítő, bár ezzel a jelenlegi önkormányzat tekintélyét is csorbító „nem” helyett, hogy „ez a kérdés jelenleg több szempontból sem aktuális.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!