Gulyás Gergely jövő héten meglátogatja Karsai Dánielt

2024. június 7. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Gulyás Gergely miniszter úrral megállapodtunk, hogy jövő héten meglátogat. A nyitottságát a találkozóra ezúton is köszönöm” – írja Facebook-oldalán az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel.

Karsai május végén hívta meg magához a Miniszterelnökséget vezető minisztert. „A meghívásom egyébként ugyanúgy szól az EP-listavezetőknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek is” – írta akkor. Korábban járt nála a Momentumból Cseh Katalin, Donáth Anna és Bedő Dávid is.

Karsai Dániel a bejegyzésében azt írta, előzetesen abban egyeztek meg Gulyással, hogy csak a találkozó után számolnak be róla a nyilvánosság előtt, csütörtök este azonban az ATV műsorában a testvére, Karsai Péter mégis elkotyogta, hogy lesz találkozó, ezért elnézést kér a minisztertől.

„Én a találkozóval kapcsolatban annak megtörténtéig semmi többet nem mondok róla. Tisztelettel arra kérem a sajtó munkatársait, hogy Gulyás úrtól se kérdezzenek erről semmit” – írta.

Karsai tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik.

Emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. A strasbourgi bíróság június 13-án dönt az ügyben.

Az Alkotmánybíróság szerdán utasította el a Kúria végzése elleni alkotmányjogi panaszt, amit Karsai Dániel azután nyújtott be, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a népszavazási kérelmét.

Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is, Sulyok Tamás személyesen meg is látogatta az ALS-ben szenvedő jogászt. Később közölte, nem ad kegyelmet az életvégi döntésben segítőknek.

A Telex május közepén járt Karsai Dánielnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!