Az EP jelentéstevője szerint Magyar Péter hasonló narratívával rendelkezik, mint Orbán

2024. június 6. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Talán kevésbé offenzív szereplő, mint Orbán, de mégis kicsit hasonló narratívával rendelkezik” – mondta Magyar Péterről Gwendoline Delbos-Corfield, aki az elmúlt öt évben a magyar jogállamisági jelentéstevő volt az Európai Parlamentben.

A francia zöldpárti politikus az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen az Euronews kérdésére válaszolva azt mondta, „nem jó hír”, hogy Magyar Péter egyáltalán nem akar belemenni a viták során a jogállamisági kérdésekbe, és arra sem adott választ, hogyan akar megoldást találni a Magyarországgal kapcsolatos számos problémára, illetve véget vetni az országgal szemben folyó eljárásoknak. Emellett szerinte az sem világos, hogy mit szeretne Magyar Péter és pártja olyan témákban, mint például Ukrajna támogatása.

Delbos-Corfield hozzátette, bízik abban, hogy az MKKP legalább egyik képviselője bejut majd az EP-be, ahol a Zöldek frakcióját erősíti majd. Azt ugyanis aggasztónak tartja, hogy a magyar képviselők túlnyomó többsége jobbra tart, és vagy az Európai Néppárt, vagy pedig valamelyik szélsőjobboldali csoport tagjai lesznek.

Delbos-Corfield idén köszön le a posztjáról, az utódjának azt javasolta, bízzon a magyarországi civil szervezetekben, mert ők első kézből tudnak beszámolni a magyar jogállamiság leépüléséről. A francia politikus szerint „nagyon ijesztő” folyamatok zajlanak Magyarországon. Kiemelte az elmúlt időszak történései közül a szuverenitásvédelmi törvényt, az LMBTQ-ellenes propagandát, az irreális fideszes kampányköltést és az orosz befolyást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!