A Momentum jelöltje akár még le is győzhetné Horváth Csabát Zuglóban

2024. június 3. – 14:19

A Momentum jelöltje akár még le is győzhetné Horváth Csabát Zuglóban
Hadházy Ákos és Rózsa András egy zuglói utcafórumon – Fotó: Rózsa András Momentum / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ha most hétvégén tartották volna Zuglóban az önkormányzati választást, meglepő eredmény jött volna ki. A Medián május 29-30-án felvett közvélemény-kutatásának eredményei szerint Rózsa András, a Momentum polgármesterjelöltje legyőzte volna a regnáló, a DK, az MSZP és a Párbeszéd támogatásával újrainduló polgármestert, Horváth Csabát. Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre megerősítette a felmérés eredményeit. A kutatást egy ConnectEurope Association nevű civil szervezet rendelte meg, ez egy létező, bejegyzett csoport, bár tevékenységüknek nem találtuk nyomát.

A kérdések alapján azonban elég világos, hogy mire és miért voltak kíváncsiak.

A kutatásban először is azt mérték fel, hogy a mintába bekerült 1000 zuglói választó mennyire elégedett az ország, a város és a kerület dolgainak állásával. A súlyozással korrigált, vagyis nem, életkor és iskolai végzettség alapján a zuglói népesség összetételét tükröző minta adatai szerint a zuglóiak 25 százaléka véli úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban. Budapesten 37 százalékuk szerint mennek jó irányba, a kerületben 30 százalékuk szerint. A legtöbben, 13 százaléknyian éppen azt nem tudták megítélni, hogy a kerületben hogy állnak a dolgok.

Ez az elégedetlenség megmutatkozik abban, hogy saját bevallása szerint a megkérdezettek 79 százaléka biztosan, 12 százaléka valószínűleg elmenne szavazni. Ez még a felérés készítői szerint is „nyilván túlbecslés”, de azért mutatja, hogy magas részvételre lehet számítani. Ez vezetésváltó hangulatot jelez előre, amit aztán a polgármesterjelölti versenyről felvett adatok is alátámasztanak. Azok szerint ugyanis a regnáló polgármester, Horváth Csaba csupán harmadik a versenyben a teljes mintában mért 19, a választani tudó biztos szavazók körében mért 23 százalékos népszerűségével. Második helyen a fideszes Borbély Ádám áll 24, illetve 31 százalékos támogatottsággal, míg a versenyt a felmérés időpontjában a Momentum jelöltje, Rózsa András vezette a teljes népességben mért 28, a választani tudó biztos szavazók körében mért 37 százalékos támogatottságával. A Mi Hazánk-os Czeglédi János és az LMP-s Vida Attila a teljes népesség körében 4 százalékon áll, Vida támogatottsága a választani tudó biztos szavazók körében ennél egy ponttal magasabb, 5 százalékos.

Rózsa a biztosnak tűnő előnye ellenére nem várhatja nyugodtan a választást. A kutatásban a jelöltek ismertségét is felmérték, és Rózsát mindössze a válaszadók 29 százaléka nevezte meg spontán. Ez nagyon alacsony ismertség, ami aggodalomra is okot adhat. Ennél csak azon izgulhatnak jobban a Momentumban, hogy Rózsa támogatói nem bíznak igazán jelöltjük győzelmében. Csupán 47 százalékuk hiszi azt, hogy Rózsa nyerhet, a teljes népességben csupán 15 százaléknyian vannak ezzel így. A biztos szavazók körében is csupán 17 százaléknyian, míg Horváth Csabát ebben a körben 39 százalék tartja győzelemre esélyesnek. Horváth táborában sokkal nagyobb a magabiztosság, támogatói 72 százaléka hisz a jelölt győzelmében.

Az ismertség ilyen alacsony foka és választóinak hitetlensége még visszaüthet Rózsának, akinek pedig a felmérés szerint jó esélye lehet a győzelemre. Az is aggasztó, hogy bár a kerület országgyűlési képviselője, Hadházy Ákos is Rózsát támogatja, erről a megkérdezett zuglóiak 31 százaléka nem tudott.

A felmérésben egy kérdés az EP-választásról szólt, itt is érdekes eredmény született. Az adatok szerint Zuglóban Magyar Péter új pártja, a Tisza már beérte népszerűségben a Fideszt, mindkét párt 24 százalékon áll. Messze lemaradva, 13 százalékkal a DK-MSZP-Párbeszéd listája következik a harmadik helyen. A kerületben még a Momentum (8 százalék) és az MKKP (6 százalék) ugorná meg az 5 százalékos bejutási küszöböt, a Mi Hazánk 4 százalékon, az LMP csupán 1 százalékon áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!