Választási kisokos: hogy szavazhat, ha nem lesz otthon június 9-én? És ha külföldön él?

2024. május 30. – 05:03

Választási kisokos: hogy szavazhat, ha nem lesz otthon június 9-én? És ha külföldön él?
Külképviseleten szavazók sora Brüsszelben a 2022-es országgyűlési választáson – Fotó: Olvasónk / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon, bejelentett lakcímmel választáson részt venni viszonylag egyszerű: el kell menni a választási értesítőben megjelölt szavazóhelyiségbe, majd a személyazonosságunk (személyi, jogosítvány, útlevél) és lakcímünk (lakcímkártya) igazolása után adják is a szavazólapot. Más a helyzet viszont, ha valaki nem Magyarországon él, ha nincs bejelentett lakcíme, vagy esetleg tartózkodási helyén vagy épp külföldön, egy külképviseleten szeretne szavazni. Választási kisokosunkban ezeket az opciókat vettük végig.

Az önkormányzati választáson nem a lakcímem szerint, hanem bejelentett tartózkodási helyemen szeretnék szavazni. Azon a településen is szavazhatunk, ahol a bejelentett tartózkodási címünk van. Ebben az esetben több feltételt is teljesíteni kell. Ezek közül az első, hogy a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal (február 11.) már hivatalosan tartózkodási helyet létesítettünk. Ennek értelemszerűen a választás napján is érvényesnek kell lennie. Feltétel még, hogy a másik helyen szavazást kérvényezni kell május 31-ig. Ezt leggyorsabban online lehet megtenni ügyfélkapus azonosítás után. Személyesen is van erre lehetőség bármelyik helyi választási bizottságnál, tehát nem csak ott, ahol az állandó lakcímünk van.

Önkormányzati választáson szeretnék szavazni, van magyarországi lakcímem, de június 9-én másik magyarországi településen kirándulok, esküvőn vagyok, külföldi nyaraláson veszek részt. Tudok így ott külföldön vagy másik városban szavazni, ahol éppen vagyok? Nem. A helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek választásán és a nemzetiségi önkormányzati választásokon nem lehet külképviseleten és másik szavazókörben sem szavazni. Ahogy az első pontban írtuk, ezt csak akkor lehet megtenni, ha az embernek van időben bejelentett tartózkodási címe, és határidőre kérvényezte az ottani szavazást.

EP-választáson szeretnék szavazni, de nem leszek otthon. Itt viszonylag egyszerű a helyzet. EP-választáson az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazóhelyén lehet voksolni, de ez nem automatikus: az igényt kérvényben kell jelezni a Választási Irodának. Ezt online, írásban, személyes, illetve meghatalmazott útján bármelyik választási irodában meg lehet tenni május 31-ig.

EP-választáson szeretnék szavazni, de nem leszek az országban, külföldön élek. Ebben az esetben is szavazhat, itt jön képbe az úgynevezett külképviseleti szavazás. Az EP-választáson úgy lehet szavazni, mint bármelyik országgyűlési választáson: kérni kell a felvételt a külföldi névjegyzékbe legkésőbb május 31-én 16 óráig. Ezt online vagy személyesen tehetik meg, majd június 9-én személyesen meg kell jelenniük az adott külképviselet által kijelölt szavazóhelyen. A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet majd szavazni. Levélszavazás a külföldön élőknek nem opció.

EP-választáson szeretnék szavazni külföldön, de nem érdekelnek a magyar pártlisták. Az EP-választás esetében lehetőség van arra is, hogy az ember ne magyarországi pártlistákra szavazzon, hanem a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre. Ebben az esetben az adott állam szabályai érvényesek, eszerint lehet kérni, hogy vegyenek fel minket az uniós ország választói névjegyzékébe. A Választási Iroda ebben az esetben erre a választásra a biztonság kedvéért törli az illetőt a magyarországi névjegyzékből, ezzel elkerülve a kettős szavazás lehetőségét.

Mi a helyzet a külhoni magyarokkal, és azokkal, akiknek nincs magyarországi lakcíme, de magyar állampolgárok? Akiknek nincs magyarországi lakcíme, de magyar állampolgárságú választópolgárok, azok május 15-ig kérhették, hogy szavazhassanak az EP-választáson. Ők magyar lakcím hiányában értelemszerűen nem szavazhatnak az önkormányzati választáson. Azok a magyar állampolgárok, akiknek más EU-tagállamban van a lakcímük, a lakóhelyük szerinti ország EP-listáinak egyikére szavazhatnak. Esetükben nem a levélszavazás a joggyakorlás útja, ez csak azon magyar (és kettős) állampolgároknak adott, akiknek a lakcíme nem EU-s országban van. Tehát az országgyűlési választásokkal ellentétben egy erdélyi magyar nem fog tudni levélben szavazni, hiszen létezik EU-s tagállambeli lakcíme (Romániában). Levélben szavazhatnak viszont a nem uniós országnak számító Szerbiában és Ukrajnában élő magyar állampolgárok is, hiszen ezekben az országokban nem rendeznek párhuzamosan EP-választást.

Egyéb kérdések és válaszok a Telex választási kisokosában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!