Dobrev nem hajlandó a mélygarázson keresztül érkezni a köztévé vitájára

2024. május 29. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben a meghatározó politikai erők többször is kifogásolták a június 9-én esedékes európai parlamenti választásokra listát állító pártok számára szervezett köztévés vita feltételeit. Magyar Péter például azt kifogásolta, hogy a 11 listavezető – politikai támogatottságtól függetlenül – fejenként 7 percet kap programja bemutatására, majd egy percben reagálhat a többiek által elmondottakra.

A környezet is steril lesz; a május 30-i eseményt nem a köztévé épületében, hanem a Várkert Bazárban, nézők nélkül rendezik, a vitavezetők Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesznek. A pártok komoly erőfeszítéseket tettek arra, hogy úgy vegyenek részt, hogy közben azt mutassák, hogy nem hajlandók a szabályok szerint játszani. Donáth Anna, a Momentum listavezetője ezt például úgy oldotta meg, hogy a közmédia által kért, a vita szabályai elfogadásáról szóló nyilatkozatot „lelkiismereti okokból” nem írja alá.

Szerdán – a vita előtti napon – pedig Dobrev Klára jelentette be Facebook-posztjában, hogy

„sem a vitán, sem a vita előtt nem fogok a »köztévé« szabályai szerint játszani”.

A Demokratikus Koalíció listavezetőjének az a fő kifogása, hogy az MTVA a bejutást is szabályozni kívánja, méghozzá úgy, hogy az kizárólag a Várkert Bazár mélygarázsán keresztül lehetséges lift használatával, hoszteszek kíséretében.

„Tényleg ne bohóckodjunk már. Mi az, hogy a bejáraton nem lehetséges a bejutás az épületbe?”

Dobrev leszögezte, „én nem fogok egy lesötétített autóban begurulni egy mélygarázsba, ahonnan majd külön személyzet kísér titkos folyosókon át”, mint a „titokban kampányoló” Orbán, akit „így szokás fogadni” a Várkert Bazárban (ami a kormány és kormányközeli szervezetek állandó rendezvényhelyszínének számít).

A politikus megígérte, hogy gyalog fog érkezni, és az utcáról fog besétálni. A „főbejárat kereséséhez” a Clark Ádám tér ivókútjához invitálta a DK szimpatizánsait.

A Várkert Bazár előtt várhatóan nagy lesz a nyüzsgés, ugyanis Magyar Péter is tüntetést szervez a vita helyszíne elé; a vitát teljes egészében bojkottáló Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig alternatív műsort szervez az általuk „politikai Mónika-show”-nak titulált esemény elé: a Várkert Bazár elé mikrofonokat és pódiumokat tesznek ki, ahol 8 perc alatt „bárki elmondhatja, hogy mit gondol az Európai Unió jövőjéről”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!