Vidéki idill: gyerekekkel és Czunyinéval avatott új játszóteret Ácson a katódgyárat építő kínai cég

2024. május 22. – 23:04

Másolás

Vágólapra másolva

Idilli hangulatú játszótéravatós fotók kerültek ki szerdán Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselő közösségi oldalára. A képek Ácson készültek, ahol a településre 520 milliárd forintból katódgyárat építő kínai Bamo Technology azzal próbál nagyobb népszerűségre szert tenni a lakosság körében, hogy beruház a környékbe. Ennek keretében készült az új játszótér is, teljes egészében a cég (20 millió forintos) finanszírozásában.

A jeles alkalmat kihasználta egy kis kampányolásra a környéket képviselő Czinyiné is, aki a helyszínen lőtt fotó tanúsága szerint a Bamo kínai vezérigazgatójával, Sun Junnal (magyar írásmódban Szan Csunnal), a város fideszes polgármesterével, Szentirmai Istvánnal és egy csapat kisgyerekkel közösen vágta át a trikolor szalagot a játszótér bejáratánál. Hogy a gyerekek hogyan kerültek oda, az a posztból nem derül ki.

Fotó: Czunyiné dr. Bertalan Judit / Facebook
Fotó: Czunyiné dr. Bertalan Judit / Facebook

A kínai Huayou-csoport magyarországi leányvállalataként működő Bamo hatalmas üzemet tervez építeni Ácson, a várhatóan nyártól már épülő gyárnak a tervek szerint 1500 milliárd forintos éves árbevétele és 1 terawattóra áramfogyasztása lesz. Az üzem mellé százhektáros napelemparkot és 300 lakásos lakóparkot is telepítenek.

A helyieknek a gyár munkalehetőséget jelent, de az akkumulátorgyártással kapcsolatos országos pánikhangulat nem tesz jót a projekt megítélésének, ezért épít a Bamo játszóteret. Szentirmai kihívója, a polgármesteri székért ismét induló Lakatos Béla (egykori városvezető) kifejezetten ellenezte, hogy a gyárat Ácson építsék fel, és aktuális kampányígéretei között is központi helyen szerepel, hogy számon kérjék a majdani katódgyáron a törvényes működést.

Az aggodalom elsődleges oka, hogy több helyen – igaz, nem kínai, hanem dél-koreai cégek telephelyein, hiszen még csak ilyenek üzemelnek Magyarországon – azt tapasztalja a helyi lakosság, hogy a gyárak nem mindig tartják be a szabályokat (lásd Samsung, SK, SungEel). A környezetet szennyező gyárakat pedig nem mindig bünteti elég szigorúan a hatóság, inkább a törvényeket szabják rájuk. Az akkumulátor- és villanyautó értéklánc magyarországi kiépüléséről szóló cikksorozatunk részei itt olvashatók.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Czunyiné Bertalan Judit azt írta a Facebookon: Valóban nagy dolog, hogy Ácson játszóteret adtunk át, de természetesen a jelenlevő gyermekek szüleitől minden, a jogszabályban előírt hozzájárulás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gyerekekről készült fotókat nyilvános területen használjuk. Ács önkormányzata pedig levélben tájékoztatott minket, hogy a gyerekek azért voltak ott, mert az ácsi Bóbita Óvoda gyermekei műsort adtak a megnyitón. „Részvételükhöz a szervező ácsi önkormányzat előzetesen minden szülőtől hozzájáruló nyilatkozatot kapott” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!