Azért barátkozik Orbán Grófóval meg Győzivel, mert ezen a szinten akarja tartani a romákat

2023. október 9. – 08:28

Azért barátkozik Orbán Grófóval meg Győzivel, mert ezen a szinten akarja tartani a romákat
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lakatos Béla oktatási szakértő 2004 és 2010 között iskolaigazgató, 2010 és 2018 között pedig polgármester volt Ácson. A Fidesz jelöltjeként választották meg, de 2015-ben kilépett a pártból, 2018-ban már a Momentum képviselőjelöltje volt, majd 2022-ben ő vezette az ellenzéki összefogás roma kabinetjét. Nemrég bejelentette, hogy megint elindul polgármesternek Ácson. Ebben az interjúban az ácsi katódgyárról, az intézményi rasszizmusról, a Fideszről, a Momentumról, az ellenzéki összefogásról és a cigányok helyzetéről is kérdeztük. A legfontosabb gondolatok:

  • A katódgyárat el fogják venni Ácstól, ahogy elvették az akkumulátorgyárakat Gödtől és Iváncsától is.
  • Magyarországon naponta százszor megtörténik, hogy valakit csak azért igazoltatnak, mert roma.
  • Orbán Viktornak a cigányság semmi más, mint dal és zene, húzzuk a fülébe, ő meg iszik egy jó bort közben. Ennyi.
  • Életem legnagyobb hibája volt a Momentum. Szerintem abban a pártban nincs három ember, aki egymással jóban van.
  • A tavalyi választási vereségben vastagon benne volt, hogy az ellenzékben ott voltak a Fidesz emberei, és hogy a DK meg a Jobbik nem az összefogásban gondolkodtak.
  • Magyarországon megint meg fog erősödni a szélsőjobb, mert a Fidesz érdeke, hogy baloldalt legyen Gyurcsány, a szélsőjobbon is legyen valaki, és ők lehessenek középen.

A katódgyárról és a polgármesteri ambíciókról

Nyáron derült ki, hogy katódgyár épül Ácson, ami ellen ön azonnal elkezdett aláírásokat gyűjteni. Néhány héttel később aztán bejelentette, hogy jövőre megint elindul Ács polgármesteri címéért, amiről 2018-ban mondott le. Mi a problémája a katódgyárral, és miért akar polgármester lenni?

A legnagyobb problémám a gyár bejelentésének módjával volt. Azzal a stílussal, ahogy ezt az egészet prezentálták az ácsi lakosságnak. Ahogy a polgármester először azt mondta, hogy nem lesz, aztán azt, hogy lesz. És ez úgy nézett ki, mintha hülyére vették volna a lakosságot, és utána meg úgy álltak hozzá, hogy „mit akartok ti, minek érdekel ez benneteket, ez úgyis jó lesz nektek”.

És aztán kezdtem el utánanézni az egész akkumulátorgyártásnak. Itt a szomszédban, Komáromban van az SK akkumulátorgyára, ahonnan mindig jönnek a pletykák, hogy ilyen betegség, olyan megbetegedés, ilyen tűz, olyan baleset meg zajhatás. Ezek után nem csoda, hogy nagy felháborodást váltott ki a katódgyár.

És ezért indul el polgármesternek is?

Az, hogy bejelentettem az indulásomat, inkább onnan jött, hogy a Fidesz nem felejtett semmit az öt évvel ezelőtti helyzetből, amikor mindennel mocskoltak engem. Csak azzal nem számoltak, hogy ez engem ma már nem érdekel. Elkezdtem aláírást gyűjteni, mire Czunyiné Bertalan Judit, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője fogta magát, és Ács összes háztartását teleszórta egy négyoldalas színes nyomtatvánnyal. Ezen három oldal arról szólt, hogy milyen jó lesz a katódgyár, a negyedik meg arról, hogy én tönkretettem a települést. A véleményem az, hogy a város nem fejlődött sose annyit, mint az én iskolaigazgatói, meg polgármesteri pályafutásom alatt. Úgyhogy gondoltam, bedobok egy kavicsot az állóvízbe, és elindulok.

Amikor bejelentkezett polgármesternek, azt írta, hogy szeretné megakadályozni a katódgyár építését. A gyár támogatói egy csomó érvet felhoznak mellette. Ön miért nem szeretné, ha megvalósulna?

Én addig nem akarok a katódgyárral szakmailag foglalkozni, amíg nincsenek meg a hatástanulmányok a pontos adatokkal a termelésről, technológiáról meg kibocsátásról. Ezeket most csinálják. Viszont amikor a kormány az ácsiak feje fölött eldöntötte, hogy a gyár márpedig itt fog megépülni, akkor én elkezdtem aláírásokat gyűjteni, és azt tapasztaltam, hogy a nagy többség nem akarja ide a gyárat. Ezeket az embereket pedig valakinek képviselnie kell, ez lenne a polgármester feladata.

Balogh Csaba gödi polgármester hosszú éveken keresztül hadakozott az ottani Samsung-gyárral, aminek az lett a vége, hogy a gyárat különleges gazdasági övezetté nyilvánították, amivel az jogilag átkerült Göd városától a fideszes Pest vármegyéhez. Nem sokkal később Balogh Csaba lemondott. Ha önt megválasztják, Ácstól nem fogják ugyanúgy elvenni a gyárat, mint ahogy Gödtől és Iváncsától elvették?

Azt én már most mondom, hogy ez biztosan így lesz. És nemcsak azért, mert a polgármester esetleg nem ért egyet a beruházással, hanem azért, mert Bábolna és Bana igazából közelebb vannak a kijelölt területhez, mint Ács. És a bábolnai lobbi nagyon erős, mert a megyei közgyűlés elnöke bábolnai, ő pedig a Fidesznél biztosan folyamatosan lobbizni fog, hogy a gyár iparűzési adójából ők is kapjanak.

Ha így lesz, akkor mégis mi értelme, ha megválasztják polgármesternek?

Itt most Ácsnak két választása van. Az egyik az, hogy marad a fideszes polgármester, aki hajlongva mondja, amit felülről mondanak neki, és mindent elnéz a gyárnak. A másik, hogy megválasztanak egy olyan polgármestert, aki kritikus a gyárral, és legalább megpróbálja számonkérni őket, betartatni velük a szabályokat.

De ez Gödön sem működött.

Őszinte leszek. Polgármesternek lenni Ácson a következő ciklusban az egyik legkeményebb dolog lesz. Ha nem fideszes lesz a polgármester, akkor mindennap meg kell majd küzdeni azzal, hogy a város a csőd szélén fog állni, mert nem kap állami támogatásokat. Ezzel küzd ma Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter is. Mégis, azt látom, hogy most Ácson fideszes polgármester van, és nincs tűzifa, nincs segély, nincs ingyenétkeztetés a legszegényebbeknek, és lebontják a bérlakásokat, pedig már több hajléktalan is van a településen. Nem minden pénz kérdése, úgy érzem, hogy Ácson egyszerűen megszűnt a szolidaritás a szegényekkel.

Akkor ha most a katódgyárat leszámítjuk, mit kellene ön szerint Ácson megváltoztatni?

Amikor én voltam az iskolaigazgató, majd a polgármester, akkor Ácson megszüntettük a szegregált oktatást, és olyan új, inkluzív osztályokat vezettünk be, ahol a tanárok ugyanúgy odafigyeltek a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására, mint a jobb hátterűek fejlesztésére. Ez a szülőknek is tetszett, és nagyon sokan mentek tovább jó iskolákba, akik pedig nem, azok is találtak munkát, mert kiemeltük őket. Mikor lemondtam, az integrációs nyomás megszűnt, azóta a jómódú családok egy része Komáromba viszi a gyerekét, most is közel 100 gyerek jár oda. Ezt kéne valahogy visszacsinálni.

Évekkel ezelőtt volt két botránya, ami miatt sokan neheztelhetnek önre. Sajtóhírek szerint egyszer verekedésbe keveredett, egyszer pedig polgármesterként ordenáré stílusban kiabált egy tanárral.

Mindkettőt a Fidesz fújta fel, de a kettőből csak az egyik igaz, mégpedig hogy csúnyán beszéltem egy tanárral. A másik alkalommal azt mondták, hogy én verekedtem, pedig engem vertek meg, kétszer megütöttek, mikor az autómban ültem. Egy férfi nem dolgozott rendesen a munkahelyén, ezért ki kellett rúgnunk, ami miatt az utcán támadtak rám. Viszont ők öten voltak egy családból, és egy ismerősük, nyilván mind azt vallották, hogy én támadtam.

És a kiabálós ügy?

Még polgármester voltam, amikor az Állami Számvevőszék arra kötelezett, hogy az egyik városrészben megszüntessem a felső tagozatot, amit akkor összevontunk a másik városrészben működő iskola felső tagozatával. A tanároknak ez érthetően nem tetszett, és elkezdtek támadni engem.

Aztán egyik nap egy szülő odajött hozzám, hogy a gyerekét az iskolában teljesen megalázták, az osztályfőnök pedig azt mondta, hogy nem segít, és nem tud mit csinálni. Mikor számonkértem ezért, azzal védekezett, hogy ő minősített pedagógus, tudja, mit csinál. Erre mondtam, hogy „egy nagy nulla, amit csinálsz, és majd minősítelek egy pofonnal”. Ezt tényleg mondtam, a Fidesz pedig megvásárolta a hangfelvételt, kivágta belőle ezt az egy mondatot, és közreadták, hogy lejárassanak.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

De miért beszélt így bárkivel, főleg egy pedagógussal?

Kicsivel előtte ért egy elég nagy személyes tragédia. Én neveltem fel a húgom fiát, akinek megpróbáltam mindent megadni, de 19 évesen agydaganatot kapott, és hamar világos lett, hogy meg fog halni. Vittük mindenhova, próbáltuk menteni, tudtuk, hogy nem lehetséges, mégis fél éven keresztül mindent megtettünk, hogy életben maradjon. Erre akkor ráment minden pénzem, de a lelkem is. Borzalmas állapotban voltam.

És ekkor történt a kiabálós eset?

Ekkor történt. Akkor azt úgy nem kellett volna, nagyon sajnálom, elnézést is kértem érte. Most is bármikor hajlandó vagyok bocsánatot kérni.

Az intézményi rasszizmusról

A személyét nem nagyon lehet elválasztani attól, hogy a polgármestersége alatt ön volt Magyarországon az egyetlen vállaltan roma városi polgármester. Ebben az időben történt, hogy egyszer megállították a rendőrök, mondván, hogy kisebbségi igazoltatás zajlik. Emiatt először feljelentést tett, amit utána visszavont. Miért?

Megkértek rá a rendőrök, aztán feljelentettek ők.

Hogyhogy?

Ugye az történt, hogy mentem haza autóval, amikor minden ok nélkül félreállított a rendőr igazoltatásra. Éppen a kocsiban kerestem a forgalmit, amikor hallottam, hogy a rendőrök bemondták a rádióban, hogy „kisebbségi igazoltatás zajlik”. Azt gondolom, hogy ez rasszista gyakorlat, nyilvánvalóan csak azért állítottak meg, mert egy nagydarab barna cigány ember vagyok. És akkor mondtam, hogy ha nincs más okuk megállítani, csak az, hogy cigány vagyok, akkor nem adom oda az iratomat. De különben én vagyok a város polgármestere. Ennyi volt, de ez szerintem Magyarországon naponta százszor megtörténik.

Azt értem, hogy miért jelentette fel a rendőröket, de miért vonta vissza a feljelentést?

Bementem Győrbe a rendőrparancsnokhoz, és ott beszélgettünk erről. Mondta, hogy behívatta a járőröket, ők elmondták, hogy ez tényleg így történt, de igazából csak azért, mert köröztek romákat, és ezért állítottak meg engem is. Ma a kisebbségi jelző a rendőrségi szóhasználatban nem törvénytelen, ezt használják a romákra. És akkor mondtam, hogy ezt elfogadom, megbeszéltük, és visszavontam a feljelentést. Erre egy héttel később jött egy levél, hogy engem feljelentett ugyanaz a rendőrjárőr, hogy kiabáltam velük. De abból nem lett végül semmi.

Azért mégiscsak azt mondja, hogy Magyarországon naponta százszor előfordul, hogy valakit csak azért állít meg a rendőr, mert roma.

Talán az RTL-nek volt egyszer egy műsora arról, hogy felültettek egy nem roma nőt egy fék meg lámpa nélküli biciklire, elment a rendőrautó előtt, és nem is foglalkoztak vele. Aztán felültettek egy cigányt, ő is elment, de őt egyből megállították, és megbüntették. Ez azért nagyon keményen benne van a rendőrségben.

Azt gondolnám, hogy az évek múlásával csökken ez az intézményi rasszizmus.

Igen, azt hiszem, hogy már valamennyire csökken, de azért még mindig megvan. Főleg azokban az országrészekben, ahol sok roma él. Mert szociálisan szarban tartják azért a romákat. Nemrég jártam Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik szegénytelepén. Hát, Afrikában nem laknak olyan házakban, mint ott. Aztán van, aki csodálkozik, hogy az ott élők elloptak három tyúkot. Ezen nem kell csodálkozni.

A Fideszről és a roma felzárkóztatásról

2010-ben a Fidesz–KDNP jelölésével választották meg polgármesternek. 2013-ban az Indexnek adott interjúban már mintha kritizálta volna a rendszert, aztán 2014-ben újraválasztották, és nem sokkal később kilépett a Fideszből. Miért?

Már a 2014-es választások előtt ki akartam lépni, de Czunyiné, aki a választókerületi elnök, megkért, hogy a kampányt még csináljam végig. Akkor éppen Bayer Zsolt mondatai akasztottak ki, amikor azt mondta: a cigányság nagy része nem alkalmas az együttélésre, és hogy ők állatok. Akkoriban Farkas Flórián volt az Országos Roma Önkormányzat elnöke, az ő tevékenységét talán nem kell bemutatnom, de a Fidesz oktatáspolitikájában is nagyot csalódtam.

2014-től pont Czunyiné volt az oktatási államtitkár, tudom, hogy a Fideszen belül többen ajánlották neki, hogy kérjen fel engem, hogy a roma hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását szervezzem meg, de ő erre csak annyit mondott, hogy azt nem lehet. Később, 2018-ban amúgy Orbán is gyakorlatilag migránsoknak nevezte a romákat Miskolcon. Akkor akartam is nyomtatni egy pólót, hogy „Migráns vagyok”.

Akkor még ezt mondta Orbán, de azóta mintha összebarátkozott volna a romákkal.

Nem mindenkivel, csak azokkal, akikkel jól meg tudják venni a cigányokat. Ők nagyon jól tudják, hogy a cigányság szociális válságban van, és a helyi vezetőnek mindig nagy szava van. Tehát ha a roma polgármestert például megveszik, akkor megvették az egész helyi cigányságot.

Akkor ön szerint nem előrelépés, hogy Orbán Viktor összebarátkozott Kis Grófóval.

Ez a színvonal.

Ez a színvonal?

Persze. Azért barátkozik Grófóval meg Győzivel, mert ezen a szinten akarja tartani a romákat. Velem például nem barátkozik, mert én elmondanám neki az igazat, de azt nem szereti hallani. Orbán Viktornak a cigányság semmi más, mint dal és zene, húzzuk a fülébe, ő meg iszik egy jó bort közben. Ennyi. Neki ennyi számít. Kicsit mulatunk, aztán megveregeti a vállunkat. Ezt annyira jól tudja csinálni Orbán, annyira ismeri a magyar lelket, meg a romát is.

Azért az elmúlt 13 évben történt egy csomó olyan dolog, amitől jobb lett a romák egy részének helyzete. Az, hogy emelkedik a minimálbér, például jó a romáknak, nem?

Van, akinek igen, de attól is függ, ki hol él Magyarországon. A minimálbér egy dolog, de romák tízezrei dolgoznak feketén. Tehát ha elmész egy romatelepre, Borsodban is, de akár az Ormánságban, ott nagyon sokan feketén dolgoznak az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban vagy takarítóként. Meg sokan közmunkások. Persze ez is jobb, mint a semmi, de nem megoldásai a cigányság leszakadásának. Ha felzárkóztatást akarnánk, akkor egészen máshogy kellene csinálni.

Például?

Például az oktatáson keresztül. Úgy, ahogy azt csináltuk itt, Ácson. 2010 után reménykedtem, hogy a Fidesszel meg lehet majd ezt csinálni az egész országban is, be lehet vezetni az integrált oktatást felmenő rendszerben, de erre nem volt igény. Sőt, van, ahol ennek épp az ellentéte történik: az egyik iskolát viszi az egyház, abból csinálnak egy jó iskolát, a másikban meg maradnak a cigányok. És tökéletesen működik a szegregáció, egész Kelet-Magyarország így néz ki. De amúgy nem csak a szándék hiányzik, szakértők sincsenek. Amikor még ott voltam, akkor voltak oktatási szakemberek a minisztériumban, de most már nincsenek, és így óriási problémák vannak.

És akkor az integráció az elmúlt tíz évben inkább pozitív volt, vagy inkább negatív?

Ahogy csinálták, az egy nulla. Sőt, inkább negatívan ütött ki. Esküszöm, ha valaki azt mondaná nekem, hogy itt a közoktatási államtitkári poszt, kapsz tíz évet, én azalatt megfordítanám a világot, és csak egy kicsivel több pénz kéne. De ilyen embereket persze nem engednek oda. Politikusok kerülnek oda, mindegy, hogy melyik pártból, olyan emberek, akik eléggé mélyre tudnak hajolni. Ennyi.

Miért, az ellenzék nem akar integrált oktatást?

Úgy félnek tőle, mint a tűztől.

Miért?

Mert csak szavazatokat vesztenének miatta. A nem roma magyarok nem akarják, hogy a gyerekeik együtt tanuljanak a romákkal, bárhol azonnal tiltakoznának, ha csak felmerülne. Nem véletlen, hogy az ellenzékiek sem támogatják a szegregált iskolák felszámolását.

Az ellenzékről és a tavalyi választási vereségről

2018-ban momentumos lett.

Életem legnagyobb hibája volt a Momentum, mert amiatt vesztettem el Ácsot. Megmondom őszintén, reménykedtem benne, hogy a Momentum meg tudja szólítani a fiatalokat és egy újfajta szemléletet hoz a magyar politikába. Ez a szemlélet az lenne, hogy szolgálatként fogjuk fel, hogy az országot jobbá kell tenni. 2018-ban a képviselőjelöltjük voltam itt, a választókerületben. Aztán, amikor megismertem őket igazából, akkor rájöttem, hogy ez nem a szolgálatról szól, hanem ők folyamatosan egymással harcolnak a pozíciókért. Szerintem a Momentumban nincs három ember, aki egymással jóban van.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ezt most is így gondolja?

Vannak tehetséges és jóindulatú emberek abban a pártban, de az önzés olyan szinten van, hogy az nem igaz. A 2018-as választáson elindultam az ő színeikben, amiért a Fidesz kicsinált itt helyben. Mikor lemondtam, a Momentum vezetése nagyon jól tudta, hogy ez részben miattuk volt, mégsem volt egyetlen ember, aki azt mondta volna, hogy figyelj, kiállunk melletted, kiállunk Lakatos Béla mint polgármester mellett. Ez nekem személyesen nagyon fájdalmas volt, és ezért a mai napig nem bocsátottam meg nekik. Persze azóta kiderült, hogy a Momentum nem alkalmas arra, hogy társadalmi változást érjen el, beálltak egy rétegpárti státuszba. Vannak köztük, akiket tisztelek, meg akinek elismerem a munkáját, de összességében nem tudnék velük együtt dolgozni.

És akkor hogy keveredett bele a 2022-es ellenzéki kampányba?

2018-ban, a lemondásom után nem sokkal keresett meg Márki-Zay Péter, hogy vigyem a vásárhelyi romaprojektet, ami nagyon jól működött, így közeli munkakapcsolatba kerültünk egymással. Aztán mikor megnyerte 2021-ben az ellenzéki előválasztást, akkor engem kért fel, hogy vezessem a romaügyekkel foglalkozó munkacsoportot, és ebbe beleegyezett a DK is, meg a többi párt is. Akkor én elsősorban szakértőként csináltam a romaügyi szakmai programot és én koordináltam a pártok szakértőit. Az ellenzéki program romákkal foglalkozó részét is én állítottam össze.

És nem merült fel, hogy bekerüljön a parlamentbe?

De. Márki-Zay két dolgot kért az ellenzéki pártoktól. Egyrészt azt, hogy legyen három roma a lista befutó helyein, másrészt azt, hogy kapjon egy hetedik, civil frakciót. Ebben a frakcióban benne lettem volna én is. Végül a pártok a külön frakcióba nem egyeztek bele, de három roma jelöltbe igen. Persze olyanokat választottak, akiknek meg tudják mondani, mit csináljanak. De én amúgy azt mondom, hogy roma ember a roma dolgokat pártvonalon nem tudja képviselni, mert akkor a pártnak kell megfelelni.

Miért bukott ekkorát az ellenzék tavaly?

Már abban a pillanatban, amikor Márki-Zay Péter megnyerte az előválasztást, látszott, hogy a két legnagyobb ellenzéki párt, a DK és a Jobbik nem fogja mindenben támogatni. Akkor Márki-Zaynak végig kellett volna vinnie, hogy az ellenzéken belül elitcserére van szükség, fiatal, új embereket kellett volna az ellenzék élére állítani. Ha ez megtörténik, akkor meg lehetett volna szorítani a Fideszt, de mivel nem történt meg, azt tapasztaltam, hogy még Márki-Zay korábbi fiatal támogatói sem az ellenzéki listára szavaztak.

De miért?

Azzal, hogy Márki-Zay lemondott a saját embereiről, magát is tönkrevágta. Így igazából a listavezetőségének sem volt sok értelme. Belülről nézve meg lehetett mondani már februárban, hogy nem fog nyerni az ellenzék.

Miért?

Mert minden erejükkel egymást nyírták. Egyértelmű volt, hogy vannak belső emberei a Fidesznek, meg az is, hogy a DK és a Jobbik akkor már nem az összefogásban gondolkodtak, hanem abban, hogy a választás után mi lesz. És ezt Márki-Zay is nyilván tudta, de nem egy jó politikus, így nem tudott vele mit kezdeni. Szerintem ő egy jó ember, de nem egy jó politikus.

És akkor mi a tanulság 2026-ra? Nem kell összefogás?

Meg kéne már találni azt az embert, aki reményt tud nyújtani a százezreknek, aki ugyanazt a hangvételt tudja, mint Orbán. Aki, ha megszólal, akkor vidéken is megértik. Mert amikor a Momentum megszólal, akkor azt vidéken senki nem érti, meg a hülyeségeiket sem, amit csinálnak, hogy már nem tudom hányadszor bontanak kordont a Karmelitánál.

De Márki-Zay is olyan embernek tűnt, akit megértenek vidéken. Ő mit rontott el?

Amit nagyon elrontott, az az volt, hogy úgy tett, mintha egy politikus lenne. Körülvették mindenféle politikai tanácsadók, akik rávették, hogy belemenjen az amerikai támogatásba, amit még nekünk, a belső köröknek is titkoltak. Ezt nem lett volna szabad elfogadni. Ráadásul ugyanaz a Bajnai Gordon vitte el az összes pénzt, aki hozta. Vagy legalábbis a kétharmadát, a cégein keresztül. Tehát Márki-Zayt igazából játékszernek használták az egész választás alatt.

Neki nem volt annyi politikai tapasztalata, mint a pártok vezetőinek, így behúzták a csőbe, és mindenre rávették. Ha akkor Márki-Zay ragaszkodik ahhoz, hogy legyen saját frakciója, és mi most bent ülünk a parlamentben, akkor a Mindenki Magyarországa Mozgalom most egy népszerű párt lenne, nem 1-2 százalékos.

De ön szerint lenne értelme bent ülni a parlamentben?

Nem, semmi értelme nincs az egésznek. A bent ülők egyetlen célja, hogy felvegyék a fizetésüket. Én ugyanazon a véleményen vagyok, mint a Hadházy, hogy az egész magyar parlamenti ellenzékiség arról szól, hogy akik ott vannak, azok azért jól megvannak. Szerepelnek, van egójuk, van pénzük, de amit beszélnek, azok akkora baromságok, mint a fene. Nem is értik, hogy miről van szó, ráadásul folyamatosan egymással is rivalizálnak. Akik egyedül összefognak, azok a DK, de Gyurcsány vezetésével szerintem sose fogjuk leváltani Orbánt.

Miért?

Mert a magyar embernek az agyába a Fidesz beültette, hogy vagy Gyurcsány, vagy Orbán. Gyurcsányt meg csak 20 százalék akarja, a többi nem akarja. Ez pedig Orbánnak egy aduász. Emberként viszont sokkal többre tartom Gyurcsányt, mint a momentumosokat, mert ha Gyurcsány mond valamit, vagy ígér valamit, akkor az úgy lesz. Tehát a szavára lehet adni, de őt kicsit ugyanúgy lejáratták, mint engem lejárattak. Na mindegy, a kis pártokról ne is beszéljünk! Léteznek ezek még? Nem léteznek. És ami a legjobban aggaszt, hogy Magyarországon megint meg fog erősödni a szélsőjobb.

A Mi Hazánk?

Igen. És biztos vagyok benne, hogy ebben a Fidesznek benne van a keze, mert nekik mindig középen kell lenni. Hogy Gyurcsány legyen baloldalt, ők középen, a Mi Hazánk meg szélsőjobboldalt. Így néz ki a paletta, és így soha nem fogjuk legyőzni a Fideszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!