Szlovák-magyar szótárral emlékeztette Tompos Márton Orbán Viktort, hogy egy félrefordításon lovagol

2024. május 18. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta azt magyarázza a kormányzati propagandagépezet, hogy a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet elkövetője, Juraj C. egy baloldali, progresszív személy volt. Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter is erről beszélt a héten, holott a gyanúsított előéletéből is nyilvánvaló, hogy inkább a szélsőjobb felé kacsingatott.

Ráadásul az egész egy fordítási hibából fakadhat: a „levický” és a „ľavicový” lévait, illetve baloldalit jelent. Juraj C. pedig lévai illetőségű. Tompos Márton momentumos képviselő is felszállt az ügyre, és hogy tájékoztassa Orbán Viktort, ehhez pedig egy szlovák-magyar szótárat vitt ajándékba a miniszterelnöki irodához Facebook-bejegyzése szerint. A félrefordításról ezt írta:

„Ezt persze már csomóan megírták, de a doktor miniszterelnök úr csak nem értesült még róla, biztosan ezért mondja továbbra is baloldalinak, az egyébként szélsőjobbos lévai merénylőt.
Sebaj, van most elég gondja, hiszen az oroszok a szerveren, a druzhba érdemrend Peti miniszteren; az uniós pénzek csak közvetlenül, a NER-nek nem – köszi Anna és Katka –, a kínai meg most úgyis fontosabb mint a pontos szlovák.”

Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán délután lőtte meg egy 71 éves férfi, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már. A merényletről itt írtunk részletesebben, Juraj Cintuláról (Handlová) pedig itt olvashatnak, a szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a 71 éves író egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A merénylet után több szakértő is bírálta Fico testőreit, erről itt írtunk részletesen. Fico állapota egyébként továbbra is súlyos, minimálisan tud kommunikálni a kormánytagokkal, akik rendszeresen beszámolnak állapotáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!