Továbbra is súlyos Fico állapota, de ébren van, lehetett vele beszélni is

2024. május 18. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos – jelentette be Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton, írja az MTI.

Fico eszméleténél van, rövid ideig már beszélni is lehetett vele, de „a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak” – mondta Kaliňák. Egyelőre nem számolnak azzal, hogy Ficot át lehetne szállítani egy pozsonyi kórházba, de az őt ellátó orvosi csapat jó munkát végez a védelmi miniszter szerint.

Kaliňák a szombati sajtótájékoztatón – Fotó: Ferenc Isza / AFP or licensors
Kaliňák a szombati sajtótájékoztatón – Fotó: Ferenc Isza / AFP or licensors

Kaliňák kérdésre elmondta: a kormány politikai irányvonala nem változott és nem változik,

ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy „rendet teremtsenek”.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán délután lőtte meg egy 71 éves férfi, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már. A merényletről itt írtunk részletesebben, Juraj Cintuláról (Handlová) pedig itt olvashatnak, a szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a 71 éves író egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A merénylet után több szakértő is bírálta Fico testőreit, erről itt írtunk részletesen.

A merénylet után mi is elmentünk a lövés helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy négy-öt lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Azt mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Jártunk Pozsonyban is, ahol az emberek arról beszéltek, hogy a merénylet elítélendő, de tartanak attól, hogy a kormány „bosszút áll”, és „ki fogja használni a helyzetet”, hogy tovább szűkítse az ellenzék mozgásterét. Riportunkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!