Dobrev Klárának másodlagos szégyenérzete volt Orbán miatt

2024. április 18. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

– Hogy is hívják azt a pátriárkát?
– II. valaki, nem tudom.
– Na, látja, ennyire volt fontos!

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője izzasztotta visszakérdezésével Exterde Tibort, az Inforádió Aréna című műsorának vezetőjét. A műsor első felében a DK és Dobrev Európa-víziója volt a téma, az Európai Egyesült Államok – melynek említésekor Dobrev mindig hozzáfűzte, hogy persze nem muszáj így hívni. Szerinte az erős föderális Európában se veszne el a nemzetállamok szuverenitása. Sőt, szerinte Magyarország még erősödik is, ha erős szövetségek tagja. És bár eleinte arról beszélt, hogy a június 9-i EP-választás tétje Európa biztonsága, az aznap egy időben tartott két választásnak ennél nagyobb belpolitikai jelentőséget tulajdonított.

A tét szerinte Orbán legitimitása. Bár azt nem határozta meg közelebbről, hogy mit tekintene győzelemnek vagy a Fidesz vereségének – Budapest egészének és az előző önkormányzati választáshoz képest még több vidéki város visszaszerzését emlegette –, de azt mondta, ha Orbán elveszíti a legitimitását, ők előrehozott választás fognak követelni. „Naponta?” – kérdezte a műsorvezető.

„Naponta, óránként, percenként, és nemcsak beszélünk róla, hanem tesszük, megyünk mindennap” – felelte Dobrev.

Magyar Péter is szóba került, akit a műsorvezető Varga Judit férjeként vezetett fel. „Van neki neve, Magyar Péternek hívják” – javította ki Dobrev, de utána azzal zárta rövidre a témát, hogy nincs sok mondanivalója, mert Magyar egyértelművé tette, hogy nem kíván együttműködni az ellenzéki pártokkal.

A cikk felütésében idézett pátriárkás párbeszéddel Dobrev amúgy azt kívánta szemléltetni, hogy Orbán Viktor fenyegetéseivel mennyire kiüresítette a vétó intézményét az EU-ban, ehhez idézte fel az Oroszország elleni szankciókkal szembeni magyar kifogásoknak azt az epizódját, amikor az Ukrajna elleni háborút lelkesen támogató Kirill moszkvai pátriárkát a magyar kormány lehúzatta a szankciós listáról.

Dobrev szerint Orbán Viktor külpolitikája épp ezért nem szolgálja a magyarok, vagy ahogy a korszellemhez híven ő fogalmazott, a „magyar emberek” biztonságát, mert különutas, Putyin-barát politikájával gyengíti az EU-t és a NATO-t. Dobrev szerint a biztonság épp ezért kulcsfontosságú témája a június 9-i EP-választásnak, mert ha Orbán megerősödne, tovább folytatná a NATO gyengítését. „Putyinnal üzletelni, Putyinnal találkozni, Putyint mentegetni az európai emberek elárulása” – mondta. ami miatt másodlagos szégyent is érzett.

A Dobrev által elképzelt erős Európának saját hadserege, saját hadiipara, saját hírszerzése és egységes külpolitikája lenne. A szíriai rendezésről szóló diplomáciai tárgyalásokat idézte fel, ahol az USA, Törökország és Oroszország is jelen volt, az EU-t viszont senki sem képviselte, pedig ide áramlottak a menekültek. Ilyen szerinte nem fordulhatna elő, „a magyar emberek érdeke, hogy Európa minden tárgyaláson ott üljön az asztalnál”. A közös külpolitika szerinte nem a szuverenitás feladását, hanem megosztását jelenti, amire példaként az eurót hozta fel. A pénzkibocsátás a nemzetállami szuverenitás egyik alapintézménye, amiről az euróövezet tagjai lemondtak. „Panaszkodnak a horvátok, a szlovákok, hogy eurót használnak?” – kérdezte.

A műsor további fontos témái az európai biztonság mellett a migráció, a munkaerőpiac és az akkumulátorgyárak voltak, ezek össze is függenek. Dobrev szerint Orbán gazdaságpolitikája miatt magyar dolgozók százezrei mentek külföldre, és nem csak magasan képzettek. Ezért is lehet Magyarországon munkaerőhiány, ami miatt most vendégmunkásokat toboroznak. Pedig „teleplakátolták az országot, hogy nem vehetik el a magyar emberek munkáját”. A műsorvezető visszakérdezésére, hogy erre a munkaerőre azért van szükség, mert nincs elég munkás, Dobrev azzal felelt, hogy nem megfelelő ipar épül Magyarországon. Innen kanyarodtak rá az akkumulátorgyárak problémájára.

Dobrev szerint ilyen akkumulátorgyárakat jellemzően olyan országokba telepítenek, például Skandináviába, ahol sok a víz, és ott is technológiai kutatóintézetekkel együttműködésben. Magyarországon víz sincs elég, technológiai központok se épülnek. „Kína összeszerelő üzeme leszünk” – mondta. Szerinte Orbán gazdaságpolitikája nem az ország, hanem a fideszes oligarchák gazdagodását szolgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!