Vitézy: Semmi olyannal nem foglalkozik ez a városvezetés, amiből nem lehet kormányellenes posztokat írni

2024. április 10. – 20:54

Vitézy: Semmi olyannal nem foglalkozik ez a városvezetés, amiből nem lehet kormányellenes posztokat írni
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Elég ránézni a politikai térképre, a választásokat a Fidesz országosan behúzta, és „ennek a politikai térképnek lett a következménye, hogy Lázár János nyíltan Budapest-ellenes politikát képvisel” – mondta Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje az LMP társelnökének, Ungár Péternek. Ungár szerda este élőben vett fel egy podcastbeszélgetést Kőbányán, nagyjából ötven-hatvan ember előtt, ebben a részben pártja főpolgármester-jelöltje volt a vendége.

Miután röviden megbeszélték, hogy Vitézynek van egy csörtéje Lázár János építési és közlekedési miniszterrel, el is érkeztek a Karácsony Gergely-szegmenshez. Vitézy itt arról beszélt, hogy ő mindennap tömegközlekedik, és olyankor azt figyeli, le tud-e anélkül szállni a villamosról, hogy a budapesti lakógyűlés plakátjaival találkozzon – a válasza: nem nagyon. Így aztán szerinte el kell azon gondolkodni, ha a fővárosnak erre a plakátkampányra van pénze, akkor mikor mond Karácsony Gergely igazat, meg mikor nem.

Azt elismeri, hogy amit adóelvonás néven csinál a kormány, az túlzás, de az viszont szerinte nem lehet mindig mindenre kifogás, hogy emiatt nem lehetett valamit megcsinálni Budapesten. „Ha minden arról szól, Orbán Viktor hány forintot ad vagy nem ad, nem fogunk kijutni ebből a csávából, amit Budapest-politikának hívunk.”

Szerinte amikor ő vezette a BKK-t, tisztábbak voltak az utcák, a színvonal jobb volt, most meg kukákat szerelnek le, és például a Ferenciek terén sem működik egy üzlet sem az aluljáróban. Úgyhogy Vitézy szerint „semmi olyasmivel nem foglalkozik ez a városvezetés, amiből nem lehet kormányellenes posztokat írni”. Ungár Péter erre helyeselt, mivel szerinte ők „elszenvedői voltak Karácsony Gergely előző miniszterelnöki kampányának”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Vitézy szerint sokkal többet kéne arról beszélni, hogy milyen a város gazdasága, ezt ő hiányolja. „Kormányzati szinten ez működő rendszer, csak ők akkumulátorgyárakban gondolkodnak. Budapestnek viszont létre kéne hoznia a saját gazdaságfejlesztési központját, amivel segítenének a városnak az önfenntartásban és a nagyobb adóbevétel elérésében.”

Az uniós források azért szerinte nélkülözhetetlenek Budapest fejlesztésében, a metrókat sem lehetne enélkül nagyon fejleszteni, de ő azért „nincs elájulva” attól a 300 milliárd forinttól, amit Budapest közvetlenül kap az Európai Uniótól. Vitézy szerint „újra kell nyitni a tárgyalásokat, van itt mozgástér”.

Ungár le is csapott a metró szóra, megkérdezte Vitézyt, hogyan lehetnének klimatizáltak a hármas metróvonal szerelvényei, hiszen még Moszkvában is klimatizáltak a metrók. Vitézy hazai terepre érkezett ezzel, és elkezdett arról beszélni, hogy szerinte mindenki tudta a szakmában, hogy új szerelvények kellenek a hármas metró vonalára. Aztán „az volt érezhető, hogy Vlagyimir Putyinnak ennél van jobb ötlete, és a felújítási projekt felé terelték a szereplőket”.

Majd elkezdett utólag klimatizált, addig klíma nélküli Combino villamosokról beszélni, meg arról, hogy Karácsonyék a szőnyeg alá söpörték a klimatizáció kérdését, de ő most vállalja, hogy ezt megcsinálja. Meg azt is, hogy ha győzni fog, akkor nyilvánosságra fogja hozni a beszerzési részleteket is, hogy szavaztak erről anno a közgyűlésben, és „hogy zártak ki mindenkit, aki nem orosz volt”.

Ungár Péter ezután felhozta, hogy van ez a kritika Vitézy ellen, miszerint bár ért a közlekedéshez, azért ez nem elég a főpolgármesteri pozícióhoz. „Mi az, ami nem közlekedés, de fontos, és tudnál érte érdemben tenni?” – kérdezte Vitézyt. Erre ő úgy felelt, „annál nagyobb kritika ne hangozzon el egy jelölt ellen, hogy ért valamihez”. De szerinte szakemberekkel rakja össze a programját, amit egyébként kinyitott az emberek felé is. Állítása szerint már több mint ötezren kitöltötték ezt a programalkotó kérdőívet.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Azt is mondta, nem tetszik neki, hogy a gyógyfürdők turistákkal vannak tele, és az sem, hogy bezárt a vidámpark. Neki ezért az a terve, hogy „Budapestnek legyen újra vidámparkja”, de a körúton kívül, Észak-Csepel erre pont jó hely szerinte. Meg azt is akarja, hogy a pesti rakparton az év minden napján sétálni lehessen, de egyik hidat sem alakítaná át sétálóhíddá. Emellett „nem lesz több Clark Ádám tér átépítés”, elég volt abból, hogy tíz éven belül már háromszor átalakítják, helyette a körúton kívülre kéne figyelni, mondta.

Egy néző a végén megkérdezte Vitézytől, hogy amúgy neki milyen érdeke származik abból, hogy az LMP jelöltjeként indul, hiszen láthatóan az LMP nem tud magától szavazatokat szerezni. Miért nem indul inkább civilként? Vitézy erre úgy felelt, szerinte nem baj, ha a főpolgármesternek van pártja a parlamentben, hogy ott törvényjavaslatokat lehessen benyújtani.

A kérdésre az LMP társelnöke, Ungár Péter is reagált. „Ami Vitézy jelölésével nálunk megtörtént, az nagyon ritka visszatérés az eredethez. A párt tulajdonképpen ezért jött létre. Én azért a politikai gondolatért csatlakoztam az LMP-hez, hogy a dolog önmagában létezik, hogy nem mindent abból a fénytörésből kell megvizsgálni, az kinek árt, kinek használ.”

Karácsony Gergely egyébként Vitézy indítására úgy reagált, korábbi pártja, az LMP egy fideszes jelöltet indít vele szemben, épp ezért ő már nem tekinti ellenzéki pártnak az LMP-t. Az európai zöldeknek sem tetszett a lépés, felfüggesztik az együttműködést az LMP-vel, mert állításuk szerint szembemegy az elveikkel, hogy az LMP a Fidesz-kormány egy volt államtitkárát támogatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!