Nem kapja vissza képviselői mandátumát Szabó Bálint, aki 110 km/órával üldözte Orbán konvoját

2024. április 10. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Pécsi Törvényszék döntése szerint szabályosan járt el tavaly szeptemberben a szegedi közgyűlés, amikor megszüntette a szabadságvesztésre ítélt Szabó Bálint önkormányzati képviselő mandátumát – írja közleményében Szeged polgármesteri hivatala. A döntés értelmében Szabó Bálint nem folytathatja képviselői munkáját Szegeden.

Szabó Bálint mandátumát tavaly szeptemberben vonta vissza egyhangúan a szegedi közgyűlés, miután a képviselő néhány hónappal korábban üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját a Nagykőrösi úton. A manőver közben 110 km/órával hajtott, közben a sávok között cikázott, és egy védett személyt szállító Mercedes megközelítve sípolt és integetett, miközben kihajolt az ablakon. A történtek után Szabó Bálintot másfél év börtönbüntetésre ítélték, de négy év próbaidőre felfüggesztéssel.

A bírósági ítélet után mondta ki a szegedi közgyűlés egyhangúan Szabó Bálint méltatlanságát. A közgyűlés döntését erősítette most meg a Pécsi Törvényszék, így szabályosan jártak el Szabóval szemben. A szegedi polgármesteri hivatal szerint azért húzódott eddig az ügy, mert a politikus semmilyen hivatalos bírósági iratot nem vett át arra hivatkozva, hogy nincs lakcíme.

A miniszterelnök konvojának követéséről a történtek miatt 2022 novemberétől 2023 júniusáig előzetesben lévő Szabó a szabadulása előtt pár nappal az Átlátszó riporterének azt mondta, hogy megbánta, amit tett. Orbán Viktornak is írt levelet, de nem segítséget kért tőle, hanem az első találkozásuk óta eltelt időszakról alkotott véleményét közölte vele.

Nem ez volt az egyetlen furcsa húzása az évek során a politikusnak: 2022-ben „Országos gazdatüntetés” címen szervezett tüntetést, ahol traktorokkal szerette volna elfoglalni a pesti alsó rakpartot, hogy aztán az Agrárminisztérium Kossuth téri épülete előtt tüntethessenek. Az eseményt ebben a formában végül a rendőrség akadályozta meg: az augusztus 20-i rendezvényekre hivatkozva nem adott engedélyt. A Dózsa György útra terelt tüntetésen végül csak néhány autó és nagyjából negyven ember jelent meg.

Később vádat is emeltek ellene, mivel az ügyészség szerint Szabó Bálint 2022. szeptember 21-én délután Budapesten autójával akadályozta egy rendőrségi konvoj tagjait a feladatuk ellátásában, miközben több közlekedési szabályt is súlyosan megsértett. Aznap este aztán társaival a budai Várban is megjelent, hogy részt vegyen az általa bejelentett demonstráción. Itt egy jogszerű rendőri intézkedés miatt indulatossá vált a politikus, és azt kiabálta: csak kényszerintézkedés hatására fogja hagyni, hogy ismerősét elvigyék a helyszínről, majd felszólította társait, hogy élőlánccal akadályozzák meg az előállítást. A vádirat szerint ezután Szabó több hivatalos személlyel is dulakodott, és erőszakos magatartásával hosszú percekig akadályozta a jogszerű rendőri intézkedést.

A szegedi mandátumának megvonása után jelentette be októberben, hogy elindul Budapest főpolgármesteri székéért, mivel szerinte a radikális ellenzékieknek nem olyan vezetőre van szükségük, aki ha kimennek az utcára, akkor hazaküldi őket, hanem aki „visszafoglalja velük Budától Pesten át, ha kell, Veszprémet és Zalaegerszeget is”. Decemberben aztán 8 napra börtönbe kellett mennie, mert nem fizetett be egy negyvenezer forintos pénzbírságot. A politikus idén Orbán Viktor március 15-i beszédén is megjelent, ahol végül biztonsági őrök kísérték ki az eseményről. Később, Orbán beszéde alatt a Takarodót kezdte el fújni egy kürtön.

Szabó politikai pályafutását Vas megyében, csepregi képviselőként kezdte, dolgozott az MSZP-s Tóth Csaba mellett, később volt a Demokratikus Koalíció tagja is. De ki is ez az ember? Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!