Április 19-ig meg kell kapnia az értesítést arról, hol szavazhat a június 9-i választásokon

2024. április 8. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 19-ig postázza ki az európai parlamenti és az önkormányzati választásról szóló értesítőket – írja az MTI. Az értesítőből kiderül, hogy a június 9-i választásokon ki, melyik településen és szavazókörben szavazhat.

  • Az EP-választáson 7,68 millióan szavazhatnak: magyar állampolgárok magyarországi lakóhellyel, valamint regisztráció után azok a magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nincs lakcímük. Továbbá szavazhatnak az Európai Unió más tagországainak magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai is, amennyiben ezt kérik.
  • Az önkormányzati választáson 7,68 millióan szavazhatnak: magyar állampolgárok magyarországi lakóhellyel, továbbá a mintegy 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú és az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező körülbelül 137 ezer választópolgára. A Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgároknak kérniük kell felvételüket a névjegyzékbe az EP-választásra, az önkormányzati választás névjegyzékébe azonban automatikusan felkerülnek.
  • A nemzetiségi választók csak akkor vehetnek részt a nemzetiségük önkormányzati képviselőinek választásán, ha május 31-én 16 óráig felvetették magukat nemzetiségük névjegyzékébe.

Ha valaki nem kapja meg az értesítőjét, azt a jegyzőnél, vagyis a helyi választási iroda vezetőjénél jelezheti. Ebben az esetben új értesítőt állítanak ki neki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a június 9-i választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!