Most már tényleg készül az új KRESZ

2024. április 4. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

2025. március 31-ig kell elkészíteni az új KRESZ tervezetét, derül ki az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatásából.

Öt fő területet érint a szabályrendszer átalakítása:

  • a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokat,
  • az emberi tényezőt,
  • a szankciórendszert,
  • az infrastruktúrát és
  • a járműműszaki feltételrendszert.

Ebben a munkában Lázár János tárcája mellett részt vesz a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, az igazságügyi, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

A közleményből nem derül ki túl sok konkrétum, csak annyit írtak, hogy az elmúlt másfél évben ötvennél is több szervezetet vontak be a folyamatba. Azonosították a főbb problémákat, a szabályrendszer „bonyolult és idejétmúlt”, a közlekedési infrastruktúra helyi szinten sokszor nem egységes, és a járművek műszaki paramétereire vonatkozó követelményeken is van mit javítani.

A KRESZ módosítása az Árpád hídi gázolás óta került a figyelem középpontjába. Lázár János miniszter tavaly júliusban arról beszélt, hogy szükséges a KRESZ felülvizsgálata, a parlamentben arról volt szó, hogy a változtatás érintheti majd a vasúti átjárókat is, és ezzel rendezhetik az e-rollerek szabályozását is. A változások többek közt a B kategóriás jogosítvány megszerzését is érinthetik majd, arról itt írtunk részletesen, hogy a szakértők szerint miért van szükség a B kategóriás jogosítvány feltételeinek megváltoztatására. Az EU-ban is dolgoznak a jogosítványszerzés módosításán, erről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!