Összeállt a Fidesz–KDNP EP-listája, sok régi képviselőjük távozik Brüsszelből

2024. április 4. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Összeállt a Fidesz–KDNP EP-listája, jelentette be Deutsch Tamás. Új jelölt a listán többek közt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok – nyilatkozta a Fidesz EP-listavezetője az MTI-nek. Több jelenlegi képviselő viszont távozik Brüsszelből, többek közt Hidvéghi Balázs és Járóka Lívia is.

Deutsch Tamást a lista második helyén Gál Kinga, őt pedig Gyürk András követi. Negyedik és hatodik helyre két új jelölt, Győrffy és Szekeres kerültek, a KDNP-s képviselő, Hölvényi György pedig az ötödik helyet foglalja el. A másik KDNP-s jelölt a lista 16. helyén szereplő Juhász Hajnalka, ő jelenleg a pártja országgyűlési képviselője. A teljes lista itt érhető el.

Deutsch Tamás arról beszélt, hogy a Fidesz–KDNP 2024-es EP-listája a még erősebb és még hatékonyabb magyar nemzeti érdekképviseletet és „a magyar szuverenitás megvédését még keményebb harcokban sikerre vivő csapat állt össze”. Új jelölt még Vicsek Annamária és Ferenc Viktória, akik a listavezető szerint a vajdasági és kárpátaljai magyarság nemzeti közösséget képviselik majd. Nincs viszont ott a listán két jelenlegi képviselő, Hidvéghi Balázs és Járóka Lívia. Velük kapcsolatban Deutsch arról beszélt, hogy Orbán Viktor felkérésére Hidvéghi a ciklus végeztével a magyar Országgyűlés tagjaként dolgozik majd.

A néhány év megszakítással 2004 óta EP-képviselő Járóka Lívia pedig az egyetemi-akadémiai életben folytatja szakmai pályafutását.

Nincsenek a listán Bocskor Andrea és Deli Andor EP-képviselők sem, Deutsch szerint ők továbbra is a határon túli magyar nemzeti közösségek érdekében folytatják munkájukat. A szintén távozó Tóth Edina európai parlamenti tanácsadói és képviselői tapasztalatával környezetvédelmi szakemberként folytatja pályafutását. Kósa Ádám pedig csak a 17. helyre került a listán – a Fidesz–KDNP-nek jelenleg 12 EP-képviselője van-, róla a listavezető azt mondta, hogy Siketek Nemzetközi Sportbizottságának elnökeként dolgozik majd a jövőben. Ezentúl nem szerepel a listán Trócsányi László sem, ő már korábban bejelentette, hogy nem indul újra, a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként fog dolgozni.

A Fidesz–KDNP listavezetője szerint részben új csapatuk alkalmas arra, hogy aktívan közreműködjön az EP-n belül remélt és várható jobboldali fordulatban. Jelezte: az EP-lista elfogadásáról a Fidesz országos választmánya az április 15-i ülésén dönt. „Ha meg akarjuk őrizni Magyarország szabadságát és szuverenitását, Brüsszelben változás kell! Ahhoz, hogy a józan ész végre visszatérhessen az európai intézményekbe” – fogalmazott Deutsch Tamás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!