Semjén Zsolt benyújtotta a mini-Dubaj-törvényjavaslatot

2024. március 29. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

A húsvéti ünnep előtti nap estéjén benyújtotta az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot, annak előadójaként pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert jelölte meg, aki már alá is írta a szerződést a mini-Dubajról. A Rákosrendezőre tervezett új városrész ötmilliárd euróból épülhetne fel.

A törvényjavaslat értelmében, melyet a Népszava vett észre, az új városrész megvalósításához szükséges ingatlanokat a kormány eladja majd azoknak, akiket az arab állam erre kijelöl. Nem lesz szükséges hozzá sem közbeszerzést, sem pályáztatást kiírni. A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lesz, a szükséges infrastrukturális fejlesztésekre legalább 800 millió eurót (kb. 304 milliárd forintot) biztosít Magyarország. Ide tartozik a gyalogos és közúti felüljáró kialakítása, illetve a vasúti pálya befedése is.

A rákosrendezői vasútállomás megépítése azonban nem a kormány, hanem az Egyesült Arab Emírségek feladata lesz majd. Az itt épülő lakásokat ötszázalékos áfával kell majd értékesíteni. Lesz itt emellett elvileg bevásárlóközpont, és Európa legmagasabb tornyát is emlegették már.

A mini-Dubaj projekt nagyon megosztó: ellenzői érvként hozzák fel vele szemben a szennyezést, magasságot, szélcsatornák zavarását, vagy azt, hogy az állam kiárusít vagyonelemeket. Karácsony Gergely főpolgármester nemrég Belgrádba is ellátogatott, az ottani beruházásról készült fotókat is bemutatott, mi pedig részletes cikkben mutattuk be az ottani, erősen vegyes tapasztalatokat. A mini-Dubaj projekt előkészítése már zajlik, a terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!