Karácsony: A mini-Dubaj beruházással kiárusítják a nemzeti vagyont

2024. március 22. – 18:44

Karácsony: A mini-Dubaj beruházással kiárusítják a nemzeti vagyont
A Rákosrendező helyére tervezett városnegyed építése ellen szervezett demonstráció résztvevői vonulnak transzparensükkel a Kodály köröndtől az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz – Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely is felszólalt a Szikra Mozgalom péntek délutánra szervezett tüntetésén, amellyel a mini-Dubajnak nevezett beruházás ellen tiltakoztak. A főpolgármester beszéde azután hangzott el, hogy körülbelül 250 résztvevő gyűlt össze a Kodály köröndön, majd menet indult az Építési és Közlekedési Minisztérium épületéhez. Karácsony beszédében úgy fogalmazott, hogy a beruházással kiárusítják a nemzeti vagyont, a külföldi érdeket nézik a hazai érdekek, a magánérdeket a közérdek helyett.

A főpolgármester szerint sokat elárul a beruházásról, hogy a Hősök terén Gábriel arkangyal szobra 83 méter, ennek a többszöröse lenne a Rákosrendezőre tervezett felhőkarcoló. Pályázat vagy versenyeztetés nélkül adnák oda a beruházónak a több, mint 100 hektáros területet, tette hozzá Karácsony. Egy dolog erősebb mint Orbán hatalma, ez pedig a nép szava – mondta a főpolgármester. Beszéde végén Karácsony megköszönte a Szikra Mozgalomnak, hogy harcolnak a lakhatási viszonyok javításáért.

A tüntetésen először az Andrássy út szélső sávját foglalták el a résztvevők, majd a Kodály köröndről az Andrássy út érintésével vonultak az Alkotmány utcába, a minisztérium épülete elé. Az egyik szervező a „Lakásokat építsetek! Zugló nem lesz luxusnegyed!”, illetve a „Dubaj helyett lakhatást, szociális bérlakást!” rigmusokat mondta a hangosbeszélőbe, a tüntetők nagy része vele skandálta ezeket.

A minisztériumnál Karácsony Gergely mellett Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom zuglói polgármesterjelöltje is felszólalt. Beszédében kifejtette, hogy kétezer önkormányzati lakás található Zuglóban, amelyek közül ezerötszáz üresen áll. Sudár szerint a kerületben van Magyarország aranytartaléka, amellyel a be nem épített zöldterületekre utalt.

A politikus szerint nem a felhőkarcolókra kéne koncentrálni, hanem arra, hogy mindenkinek legyen tető a feje fölött. Ez egy barbár, emberellenes és szegényellenes kormány, tette hozzá, de a tüntetés szervezői hisznek abban, hogy ők jelentik a változást. Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront aktivistája arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyért azért is kell kiállni, mert bár sokszor úgy tűnhet, Magyarország még nem abszolutista monarchia, mint az Egyesült Arab Emírségek.

Már a demonstráció kezdete előtt közleményt adott ki a Szikra Mozgalom, amelyben arról írtak, hogy Sudár Orsolya megtudta, hogy a MÁV felvette a kapcsolatot a hamarosan kiürített szolgálati lakásokban élőkkel, és a cég ígéretet tett, hogy cserelakásokat kapnak jelenlegi otthonaik helyett.

A Stop mini-Dubaj tüntetés résztvevői – Fotó: Nádor András / Telex
A Stop mini-Dubaj tüntetés résztvevői – Fotó: Nádor András / Telex

Az ügyben a vasúttárságnak küldött kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy a cég március 13-i közleményében fejezte ki először, hogy igyekeznek minden segítséget megadni, hogy a törvényes bérlők alternatív bérleti, lakhatási lehetőséghez jussanak. A cég szerint a lakók egy része már elfogadta a felajánlott cserelakást, több mint egy tucatnyian pedig jelenleg egyeztetnek a lehetséges megoldásokról.

Tavaly novemberben derült fény az azóta mini-Dubajként elhíresült beruházás terveire. Eleinte úgy tűnt, hogy a világ legmagasabb épületét, a 828 méter magas Burdzs Kalifát is építő Emaar Properties tervezi felhúzni Európa legmagasabb felhőkarcolóját Rákosrendezőn. Később kiderült, hogy az emirátusokbeli üzletember, Muhammad Ali al-Abbár egy másik ingatlanfejlesztő cége, az Eagle Hills Properties lesz felelős a mini-Dubajért, sőt, nemcsak felhőkarcolót képzelnek el a zuglói területen, hanem bevásárlóközpontot és a vasútállomás fejlesztését is.

Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly decemberben azt mondta, a kormány nem mini-, inkább maxi-Dubajként hivatkozna a 60-65 hektáron tervezett beruházásra. Lázár ekkor jelentette be, hogy a terület megtisztítására a kormány 20 milliárd forintot tervez költeni, majd részben állami pénzből, részben magántőke bevonásával valósulhatna meg a fejlesztés Rákosrendezőn. A projekt részeként a miniszter 300 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést is belengetett.

Idén februárban kezdődött meg a terület kiürítése. A területen, a MÁV szolgálati lakásaiban 30 éve élő lakók mindössze 30 napot kaptak arra, hogy kiköltözzenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!