Új részletek a mini-Dubajról, az emirátusi építtető Európa legmagasabb tornyáról és egy bevásárlóközpontról is beszélt

2024. március 19. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Először nyilatkozott a Rákosrendezőre tervezett, ötmilliárd euróból épülő új városrész, a mini-Dubajnak nevezett beruházás részleteiről a befektető Eagle Hills Properties tulajdonosa, Mohamed Alabbar emirátusi üzletember. A Khaleej Times beszámolójában már nemcsak Európa legmagasabb tornyáról, de egy tervezett bevásárlóközpontról, valamint egy részben elhagyott vasútállomás fejlesztéséről is ír.

„Az Eagle Hills Properties izgatottan várja a Magyarország által kínált lehetőségeket, hiszen ez egy olyan ország, amelyet jelentős potenciáljáról és gazdag kulturális örökségéről ismerhetünk. Őszinte megtiszteltetés számunkra, hogy partneri viszonyt alakítunk ki ebben a jelentős fejlesztésben” – fogalmazott Mohamed Alabbar, az Eagle Hills Group elnöke. Mint ismert, Mohamed Alabbar volt az építtetője korábban a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületének, a 828 méteres Burdzs Kalifának is.

Alabbar szerint a projekt túlmutat a puszta ingatlanbefektetésen, azt mondta, projektjük Magyarország történelmi jelentősége, kulturális élete és jövőbeli ambíciói iránti mély tiszteletüket és csodálatukat is mutatja. Szerinte a projekt nemcsak teljesíti, de túl is szárnyalja majd az elvárásokat.

Szijjártó Péter múlt hét szerdán találkozott és egyeztetett az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, Táni bin Ahmed al-Zejudival, ekkor a külgazdasági és külügyminiszter „zászlóshajó projektnek” nevezte a fejlesztést. Szijjártó úgy fogalmazott: „Ez a hatalmas városfejlesztési projekt új lendületet ad nemcsak a két ország együttműködésének, de Budapest fejlődésének is, hiszen nem csupán új, modern városnegyed épül, hanem komplex turisztikai, gazdasági, üzleti és sportfunkciókkal rendelkező nagy városfejlesztési beruházás történik.”

A később mini-, majd maxi-Dubajnak is becézett terv nem nyerte el a főváros és a környező kerületek osztatlan tetszését, amik sokmilliárdos infrastrukturális fejlesztéseket is kérnek cserébe. A terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!