Nem kockáztattak Szentkirályival, a cél a közgyűlési többség – elemző a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről

Legfontosabb

2024. március 14. – 21:00

Nem kockáztattak Szentkirályival, a cél a közgyűlési többség – elemző a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről
Szentkirályi Alexandra a karmelita kolostor előtt útban a 2022. október 26-i kormányülésre – Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi botrány után nem akart kockáztatni a Fidesz egy politikán kívülről érkező főpolgármester-jelölttel, Szentkirályi Alexandrával egy ismert, tapasztalt, a kormány belső köreihez személyes szálon is kötődő jelöltet találtak a júniusi önkormányzati választásra – mondta a Telexnek Nagy Zsolt politológus, a Polémia Intézet elemzője, a brüsszeli Democratic Society munkatársa.

A Fidesz sokáig kivárt a bejelentéssel, a nyilvánosságban az elmúlt hónapokban több mint egytucatnyi név forgott már lehetséges jelöltként. Végül 87 nappal a választás előtt kiderült, hogy a korábbi főpolgármester-helyettest, jelenlegi kormányszóvivőt indítják Karácsony Gergely kihívójaként. Az elemző szerint a Fidesz fővárosi esélyeit az önmagában még nem rontja, hogy ennyire későn nevezték meg a jelöltjüket, hiszen így kevesebb ideje marad az ellenzéknek és a sajtónak, hogy olyan információt ásson elő róla, ami miatt magyarázkodnia kellene.

Szentkirályi főpolgármester-jelölti építéséhez ráadásul nincs szüksége a Fidesznek sok időre, hiszen a kormányszóvivőt szinte minden budapesti ismerheti, és az önkormányzati világ sem lesz számára idegen: 2010 és 2014 között fővárosi képviselő volt, majd 2019-ig Tarlós István főpolgármester-helyetteseként dolgozott. Nagy szerint a kormányszóvivői feladat az utóbbi években alaposan felkészíthette Szentkirályit a kampányra, hiszen a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború, legutóbb pedig egy rég nem látott belpolitikai válság idején kellett megjelennie a nyilvánosságban.

Novák Katalin és Varga Judit távozása után többen azt gondolták, hogy Orbán Viktor a jövőben óvakodhat a női politikusok építésétől. Pár éve a miniszterelnök ugyanis még azt mondta egy zárt körű beszélgetésen, hogy elképzelni sem tudna a magyar politika jelenlegi állapotában egy női minisztert a folyamatos karaktergyilkosság miatt.

A Telexnek nyilatkozó politológus arról beszélt: az elmúlt tizenöt évben sok kritika érte a jobboldalt, hogy nincsenek női politikusaik, ezért stratégiai szinten kezdtek el női szereplőket építeni. Az előző Orbán-kormányban egy időben három női miniszter is volt (Varga Judit, Mager Andrea, Novák Katalin), majd Novákot köztársasági elnöknek választották, Vargát pedig a Fidesz EP-listavezetőjének, kampányarcának szánták.

Mindketten megbuktak, de Novák a lemondási beszédében külön is kitért arra, hogy a nőknek továbbra is helyük van a közéletben. „A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ.”

Szentkirályi jelölése Nagy szerint azt jelzi, hogy Orbán nem változtat az elmúlt években elindított stratégián a két vezető politikusnő hibája után.

Igaz, az első vonalban a kormányszóvivőn kívül nem sok politikusnő maradt.

Szentkirályi főpolgármester-jelölti kampányát ugyanakkor épp a kegyelmi botrány nehezítheti. Hetekkel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy bár már 2011-ben bepanaszolták zaklatás miatt Vásárhelyi Jánost, a bicskei gyermekotthon igazgatóját a fenntartó fővárosi önkormányzatnál, és rendőrségi nyomozás is indult az ügyben, 2015-ben Bárczy István-díjat kapott a pedofil igazgató a fővárostól. A díjat pedig Szentkirályi Alexandra adta át főpolgármester-helyettesként.

A legutóbbi kormányinfón azt mondta, hogy a közgyűlés szavazta meg a díjat, és akkor már vége volt az első rendőrségi vizsgálatnak, amely ártatlannak találta a pedofil igazgatót. Azzal is védekezett Szentkirályi, hogy ő csak átadta a díjat, de nem szavazta meg, ellenben Karácsony Gergellyel. A kampányban azonban Nagy szerint nagy eséllyel előtérbe kerülhetnek a díjátadásról készült fotók és videófelvételek. „Csőre van töltve az ellenzéknek a felvétel, azzal kampányolhatnak, hogy Szentkirályi pedofilt tüntetett ki.”

A politológus szerint a Fidesznél sem hiszik azt, hogy komoly esélyük lenne Karácsonyt leváltani. Legalábbis az elmúlt öt évben meg sem próbáltak felépíteni egy jelöltet, akivel legyőzhetnék a jelenlegi főpolgármestert.

„Az elsődleges cél, hogy a közgyűlési többséget megszerezze a Fidesz, és ehhez egy jó kampányarc kell”

– tette hozzá. Ezért is hozták vissza a listás választási rendszert egy decemberi törvénymódosítással. Azt szeretnék elérni, hogy Karácsony mögött ne legyen többség.

Épp ezért Nagy nem lát arra esélyt, hogy a kormánypártok a kampány utolsó napjaiban visszavonják Szentkirályit, és beálljanak Vitézy Dávid mögé. A kormánypárti főpolgármester-jelölt feladata leginkább a mozgósítás lesz. A Fidesz elsődleges problémája ugyanis a politológus szerint a kegyelmi botrány után az, hogy a választóik várhatóan passzívabbak lesznek, és nem mennek el szavazni.

„Komoly mozgósítási kampány lesz, ezért nem valószínű, hogy az utolsó pillanatban kihátrálnának Szentkirályi mögül.”

Vitézy Dávid ugyan még nem jelentette be az indulását, a Válasz Online cikke szerint azonban valójában már döntött, és csak arra várt, hogy a Fidesz megnevezze a jelöltjét.

A volt közlekedési államtitkár és BKK-vezér alaposan megkavarhatja az esélyeket a politológus szerint. Eddig úgy tűnt, Vitézy sok protestszavazatot vihet el Karácsony Gergelytől, a kegyelmi botrány után azonban már inkább a Fidesznek jöhet rosszul az indulása. Vitézy ugyanis sok kérdésben hasonlóan gondolkodik, mint a kormánypártok, és alternatívát jelenthet azoknak a jobboldali szavazóknak, akik a kegyelmi botrány hatására nem szeretnének a Fidesz jelöltjére, Szentkirályi Alexandrára voksolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!