Az Agrárminisztérium szerint a baloldal szervezi a gazdatüntetést

2024. március 9. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Baloldali politikusok szervezik a mostani gazdatüntetést, a kampány közeledtével politikai akciókról van szó – írja közleményében az Agrárminisztérium. Nagy István miniszter szerint a magyar gazdák pontosan tudják, hogy a kormány mellettük áll és korábban nem látott mértékű pénzügyi források kifizetésével, kamattámogatott hitelekkel és az adminisztrációs terhek csökkentésével segíti őket.

A miniszter arra reagált közösségi oldalán, hogy hétvégén gazdatüntetés lesz Budapesten. A gazdák szombaton a Népliget környékén, vasárnap a belvárosban terveznek akciókat. A demonstrációval a magyar gazdák arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ha nem történik változás, a magyar gazdák négyötöde tönkremehet jövőre.

Nemrég a záhonyi határnál tüntettek a magyar gazdák az ukrán gabonaimport miatt. A tüntetést azután szervezték meg, hogy pár nappal korábban, január végén megjelent az Európai Bizottság előterjesztése, amely szerint újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba. A Magosz szerint ez rossz helyzetbe hozza a magyar gazdákat, mert olyan termékekkel kell versenyezniük, amelyeknek előállításakor semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni. Nagy István agrárminiszter szerint Brüsszel úgy tervezi meghosszabbítani 2025 júniusáig az intézkedést, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport problémáinak kezelésére.

A lengyel gazdák is hasonló esést tapasztaltak, ezért a lengyel, majd később a magyar kormány is ideiglenes importtilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékekre. Ezt a kormány 2024 nyaráig meg is hosszabbította. Az Agrárminisztérium közleményében azt írta: Magyarország tovább harcol Brüsszelben a gazdák adminisztrációs terheinek csökkentéséért.

Bár a minisztérium most azt hangsúlyozza, hogy a baloldal csinál politikai akciót a tüntetésekből, volt olyan, amikor a kormány is felhasználta politikai célokra a gazdák ügyét. Orbán Viktor például január 31-én Brüsszelben a helyi gazdatüntetők traktorai előtt mondta el: az EU-ban teljes vezetőváltásra van szükség, és az új vezetőknek a gazdák és az utca emberének az érdekeit kell képviselniük. De láthatóan az egész Fidesz és holdudvara rámozdult a témára: az MCC brüsszeli központja egyenesen szervezője volt egy brüsszeli gazdatüntetésnek, Varga Judit pedig azzal röffentette be az EP-kampányát, hogy arról beszélt, éppen tanul traktort vezetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!