Szó szerint ugyanazt válaszolta minden kormánytag a Hősök terén tüntető civilek követeléseire

2024. március 6. – 12:03

Szó szerint ugyanazt válaszolta minden kormánytag a Hősök terén tüntető civilek követeléseire
Kupaktanács a kormányülésen 2024. február 28-án – Fotó: Csák János / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„150 ezer ember mondta azt február 16-án, hogy ebből elég, azonnali változásokra van szükség!” – Vajda Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő mind a 16 kormánytagnak elküldte a Hősök terén tüntető civilek és ismert youtuberek, influenszerek három követelését, amelynek külön honlapot is indítottak.

Orbán Viktortól és 15 miniszterétől azt kérdezte írásban, hogy személyesen mit fognak tenni azért, hogy az állami gondoskodásban lévő gyerekek

  • emberhez méltó körülmények között nőjenek fel?
  • minőségi és az életre felkészítő oktatásban részesüljenek?
  • legyen hova bizalommal fordulniuk, ha abúzus éri őket?

„Kérem, hogy a probléma komolyságához és súlyához mérten konkrét és érdemi, lehetőség szerint személyes választ adni szíveskedjen!” – tette hozzá Vajda.

A kormánytagok komolyan vették a kérdést, és szó szerint ugyanazt a választ küldték el a szocialista képviselőnek a kedd esti határidőre.

„A kormány a 2010 óta eltelt időszakban mindvégig nagy hangsúlyt fektetett a gyermekek védelmére. Ennek köszönhetően a magyar gyermekvédelmi rendszer ma sokkal erősebb, mint amilyen 2010-ben volt”

– fogalmaznak a miniszterek vagy a nevükben válaszoló államtitkárok.

Azt is írják, hogy a kormány több mint háromszorosára emelte a gyermekvédelmi intézmények működtetésére fordított forrásokat, de „az évről évre bevezetett gyermekvédelmi és büntetőjogi szigorításoknak is köszönhetően ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint az önök kormányzásának utolsó évében”. A bűvös számról először Orbán beszélt a parlamentben. Hogy igaza volt-e a miniszterelnöknek, azt ebben a cikkben jártuk körül.

„A feladataink ugyanakkor messze nem értek véget, hiszen egyértelművé vált, hogy a gyermekvédelmi rendszert tovább kell erősíteni, ezért a korábbiaknál is szigorúbb szabályozásra van szükség” – folytatták a miniszterek és az államtitkárok az MSZP-s képviselőnek küldött választ, hozzátéve: a miniszterelnök az elmúlt hetekben több alkalommal is részletes tájékoztatást adott a kormány szigorítással kapcsolatos kezdeményezéseiről.

Orbán Viktor és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is több részletet megosztott már a készülő új gyermekvédelmi törvénycsomagról. Kocsis arról beszélt a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén, hogy a kormány 20 gyermekvédelmi törvényt módosítana a tavaszi ülésszakban. Bár a teljes gyermekvédelmi csomag még nem ismert, de az eddig bejelentett változások mind jogi szigorításokat jelentenek.

  • Tovább szigorítanák a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit, akár új tényállásokat is elfogadhatnak.
  • Bevezetnék, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évülhessenek el.
  • Azt szeretnék, hogy a pedofil bűnelkövetőket ne lehessen feltételes szabadlábra helyezni.
  • Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy az ilyen bűnelkövető ne kaphasson kegyelmet. Kocsis szavai itt arra utalnak, hogy csak a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények elkövetőiről van szó. Orbán Viktor viszont még korábban olyan alaptörvény-módosításról beszélt, amely szerint a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetői ne kaphassanak kegyelmet.
  • Elérnék, hogy ne kaphasson erkölcsi bizonyítványt az, aki gyerekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt.
  • Megerősítenék a gyermekvédelmi intézmények vezetésének felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat szigorítanák.
  • A kormány célja, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények kiderüljenek, és az elkövetők egész életükön át hordozzák tettük következményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!