A gyermekvédelmi törvények szigorításától még nem lesz kevesebb a bántalmazás

2024. február 28. – 09:10

A gyermekvédelmi törvények szigorításától még nem lesz kevesebb a bántalmazás
Résztvevő az El a kezekkel a gyerekektől, ennyi nem elég! elnevezésű demonstráción a Parlament előtt 2024. február 21-én – Fotó: Kummer János / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt gondolom, hogy abszolút téves irány a kormány által bejelentett gyermekvédelmi módosítás: a gyerekvédelem támogatása helyett a durvább ellenőrzés, büntetés logikáját követi” – mondta a Telexnek Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyenlőség projektvezetője.

Több civil szervezetet azután kerestünk meg, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt héten egy sajtótájékoztatón részleteket árult el a készülő új gyermekvédelmi törvénycsomagról. Kocsis szerint a kormány 20 gyermekvédelmi törvényt módosítana a tavaszi ülésszakban. Bár a teljes gyermekvédelmi csomag még nem ismert, de az eddig bejelentett változások mind jogi szigorításokat jelentenek.

  • Tovább szigorítanák a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit, akár új tényállásokat is elfogadhatnak.
  • Bevezetnék, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évülhessenek el.
  • Azt szeretnék, hogy a pedofil bűnelkövetőket ne lehessen feltételes szabadlábra helyezni.
  • Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy az ilyen bűnelkövető ne kaphasson kegyelmet. Kocsis szavai itt arra utalnak, hogy csak a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények elkövetőiről van szó. Orbán Viktor viszont még korábban olyan alaptörvény-módosításról beszélt, amely szerint a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetői ne kaphassanak kegyelmet.
  • Elérnék, hogy ne kaphasson erkölcsi bizonyítványt az, aki gyerekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt.
  • Megerősítenék a gyermekvédelmi intézmények vezetésének felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat szigorítanák.
  • A kormány célja, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények kiderüljenek, és az elkövetők egész életükön át hordozzák tettük következményét.

A legtöbb bántalmazás nem az enyhe jogszabályok miatt történik

A téma különösen aktuális most, miután kiderült: Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás idején kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét.

Boros Ilona szerint a bejelentett változtatások szembe mennek azzal, amit a bicskei ügyből tanulni lehetett volna: „A katonás intézeti fegyelem csak tovább erősíti azt az egyébként is káros zárt intézményi struktúrát, amiben nem derülnek ki a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmények” – mondta a szakember.

Boros Ilona szerint a legtöbb bántalmazás nem az enyhe jogszabályok miatt történik. Hanem például azért, mert nincs elég képzett nevelőszülő, a dolgozók alulbecsültek, alulképzettek, és az intézményekből kitiltottak minden szakmai civil szervezetet. Szerinte ha valóban meg akarnák akadályozni a gyerekek ellen elkövetett bántalmazásokat, jogsértéseket, akkor fordítva kéne gondolkodni: nem a jogszabályokat kellene szigorítani, hanem a gyermekvédelmi rendszert kellene megerősíteni.

Az UNICEF Magyarország megkeresésünkre szintén nem jogszabályi szigorításokat javasolt, inkább az ellátórendszer hiányosságait emelte ki. Szerintük a bántalmazásokat úgy lehetne megelőzni, ha a gyerekek tudnák, hová kell fordulni segítségért, és ezek a csatornák valóban működnének. A gyermekvédelmi szakellátásban lévő bántalmazásokat 2018 óta minden szolgáltató jelenti az illetékes minisztériumnak. Az UNICEF Magyarország szerint szükséges lenne ezeket a jelentéseket elemezni.

A civil szervezetek abban egyetértenek, hogy a gyermekvédelmi rendszer túlterhelt, szükség van a bérek emelésére és a szakma megbecsültségére. A betöltetlen álláshelyekre eleve kevés a jelentkező, sok jelentkező nem alkalmas arra, hogy gyermekekkel foglalkozzon, vagy a megfelelő támogatás hiányában gyorsan pályaelhagyó lesz – írja az UNICEF Magyarország közleményében.

Kocsis Máté azt is mondta múlt héten, hogy a módosítások kidolgozásához bevonják a gyermekvédelmi szakembereket. Megkeresésünkre a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, az UNICEF Magyarország azt írta: az ő véleményüket nem kérte ki a kormány.

Régóta csúszik a szigorítás

A kormány már régóta húzza a gyermekvédelmi törvények szigorítását, de eddig konkrétumokat nem jelentett be. Eredetileg úgy volt, akár már tavaly nyárra elkészülhet a törvénymódosító javaslat.

Orbán Viktor miniszterelnök már a tavalyi évértékelőn azt mondta, hogy a gyerek szent és sérthetetlen, Magyarországon kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének. Az ügy az idei évértékelőn is kiemelt téma volt. Itt a kegyelmi botrány hatásait kezelni igyekvő miniszterelnök azt mondta: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, át kell fésülni, és ki kell egészíteni a gyermekek védelmét védeni hivatott jogszabályokat – az Alaptörvénytől a miniszteri rendeletekig.

A kormány már korábban zászlajára tűzte a pedofil bűnelkövetők elleni szigorúbb fellépést. 2021-ben papíron a gyerekek védelme érdekében fogadta el a melegellenessé térített pedofiltörvényt. Ez azért váltott ki széles körű felháborodást, mert egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba került bele utólag a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Arról, hogy miért érhette meg a Fidesznek melegellenessé eltéríteni a pedofiltörvényt, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!