2006-ban már volt panasz a bicskei gyermekotthon igazgatójára, de az irat eltűnt

2024. március 4. – 17:27

2006-ban már volt panasz a bicskei gyermekotthon igazgatójára, de az irat eltűnt
Kiss László és Wintermantel Zsolt – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A régi iratok átvizsgálása során egy 2006-os panaszt találtak a később pedofília miatt elítélt gyermekotthon-igazgató ellen, ám azt 2010-ben selejtezték a többi irattal együtt

– számolt be Számadó Tamás főjegyző a bicskei gyermekotthonban történtek kivizsgálásgálására alakult fővárosi bizottság hétfői ülésén. Hozzátette: a selejtezés miatt csak a panasz tárgya maradt meg, és az, hogy az irat a Fejér megyei közigazgatási hivataltól érkezett, másról nem tudni, mi volt benne.

Iratokat kell még kikérni a levéltárból

A főjegyző elmondta, hogy az 1990 és 2013 közötti időszakból kevés irat maradt meg. A legkorábbi egy 2005-ös igazgatói pályázat, a bicskei igazgatót ugyanis ötévente újra pályáztatták. Emellett az intézmény éves ellenőrzéseinek értékeléseit lelték fel, legalábbis azok egy részét, mert a másik részét a levéltárból kell kell majd kikérni.

Az ismertetés után vita alakult ki Kiss László bizottsági elnök (DK) és Wintermantel Zsolt alelnök (Fidesz) között. Ennek az volt a lényege, hogy a 2011-es az első bejelentés előtti időszakot is vizsgálják-e, vagy sem, és hogy a 2011 előtti időkből is hallgassanak meg tanúkat vagy sem.

Wintermantel ugyanis elmondta: beidéztetné a bizottság elé Demszky Gábor korábbi főpolgármestert és helyetteseit, valamint az időszak oktatási bizottságainak elnökeit is. Erről módosító indítványt nyújtott be, konkrét névlistával. Soproni Tamás bizottsági tag szerint ugyanakkor azokat kell meghallgatni, akik a bejelentés idején hivatalban voltak, és tehettek volna esetleg valamit az ügyben.

Wintermantel indítványát a városvezető koalíciós többség leszavazta, majd két fideszes tartózkodás mellett elfogadták a bizottság munkatervét és lezárták az ülést.

Kiss László az ülés után elmondta: a bizottság célja, hogy mindenkit hallgassanak meg, akinek információja lehet arról, hogy a 2011-es bejelentést ki, milyen módon kezelte. Hozzátette, így állították össze a meghallgatandók körét is: az akkori főjegyzőt, aljegyzőt, az oktatási-gyermekvédelmi osztály vezetőjét, a kommunikációs igazgatót, Tarlós István akkori főpolgármestert, Csomós Miklós akkori oktatási főpolgármester-helyettest, valamint Nagy Gábor Tamás akkori képviselőt és Bagdy Gábor akkori főpolgármester-helyettest az igazgatónak adományozott Bárczy-díjjal kapcsolatban.

Wintermantel Zsolt is nyilatkozott az ülés után: szerinte négy éve kellett volna felállítani a vizsgálóbizottságot, 2019-ben, amikor visszavonták a díjat, a bírósági döntés után. Akkor szerinte alkalma lett volna a városvezetésnek feltárni az esetet, de nem tette. Közölte: bár a közgyűlés úgy tett, mintha elfogadnák, hogy a teljes ügyet tárják fel 1990-től, a bizottság ülésén már nem fogadták el a koalíciós képviselők, hogy olyan személyeket is meghallgassanak, akik 2011 előtt is hivatalban voltak. Wintermantel szerint nincs is szándék arra, hogy feltárják, egy ilyen aljas ember hogy maradhatott pozícióban.

Vizsgálat indult az igazgató 2015-ös kitüntetése miatt

Február 22-én készült el a főváros jelentése, miután Karácsony Gergely főpolgármester a Telex cikkének megjelenése után a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a bicskei igazgató fővárosi kitüntetése miatt. Mint megírtuk: V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést 2015-ben a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával. A Telex birtokába került dokumentumok szerint erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, de ezek valahogy mégsem kapcsolták be akkor a vészcsengőt senkinél. V. Jánost később pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítélték. V. Jánost az ellene indult 2016-os büntetőeljárás előtt egy hónappal a kormány is kitüntette a Magyar Bronz Érdemkereszttel.

A jelentés megállapította, hogy 2011-ben a fővárosi vezetés „hivatalszerűen” járt el, jogilag nem akadályozta semmi a kitüntetést. A Bárczy-díjat azonban úgy ítélték oda az igazgatónak, hogy mind a döntéseket előkészítők között, mind pedig a döntéshozó testületi tagok között alig lehetett valaki, aki a korábbi ügyben folyt vizsgálat részleteit is ismerte.

A vizsgálat következtetése a 2011-es bejelentéssel kapcsolatban, hogy „összességében az a szomorú kép rajzolódik ki, hogy bár a hivatal a nevelők bejelentése időszakában minden észszerű és elvárható intézkedést igyekezett megtenni annak érdekében, hogy a felmerült gyanú miatt lefolytatott vizsgálat megfelelően kerüljön lefolytatásra, mindez mégsem volt elegendő”.

A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának odaítélt Bárczy-díjról pedig ezt írta a jelentés: „kétségtelen tény, hogy jogi szempontból semmi nem akadályozta a kitüntetés odaítélését, miként az is, hogy mind a hivatalban, a döntéseket előkészítők között, mind pedig a döntéshozó testületi tagok között alig lehetett valaki, aki a korábbi ügyben folyt vizsgálat részleteit is ismerte, arról egyáltalán tudomása volt”.

Novák és Varga lemondott, Karácsony Gergely bocsánatot kért

Karácsony Gergely főpolgármester bocsánatot kért a korábbi városvezetés helyett, és bejelentette: az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy „tisztázzák a politikai felelősséget”. Karácsony szerint a fővárosi fideszes városvezetés már 2011-ben tudta, hogy mi folyik a bicskei gyerekotthonban. Az eseti bizottság március elejére összeállt. Az elnök Kiss László (Demokratikus Koalíció), tag pedig Soproni Tamás (Momentum), Gajda Péter (MSZP), Dódity Gabriella és Wintermantel Zsolt (Fidesz).

A bizottságban azt vizsgálják, hogyan kezelték a fővárosi önkormányzatnál azokat a bejelentéseket, amik a bicskei gyermekotthonból vagy máshonnan érkeztek. A vizsgálatoknak a középpontjában azok a 2011-es jelzések állnak majd, amelyeket Kiss szerint nem vettek komolyan a hivatal akkori munkatársai.

A bicskei igazgató ügye azután került elő, hogy helyettese, K. Endre, kegyelmet kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Az ügy hullámai elsodorták Novák Katalin köztársasági elnököt, Varga Judit volt igazságügyi minisztert, és Balog Zoltán is lemondott emiatt a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!