Trócsányi Lászlót jelöli a Fidesz az Alkotmánybíróság megüresedő helyére

2024. február 26. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére” – közölte a Facebookon Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A 67 éves Trócsányi egy ideje nem Magyarországon politizál, 2019 óta a Fidesz európai parlamenti képviselője. Lojalitása nem kérdés, igazán megosztó vagy nagy botrányt kiváltó ügy nem fűződik a nevéhez, diplomáciai tapasztalata is van, mivel 2000 és 2004 között brüsszeli, 2010 és 2014 között pedig párizsi nagykövet volt. 2007-től három évig volt alkotmánybíró, 2014 és 2019 között igazságügyi miniszterként dolgozott az Orbán-kormányban. Már korábban bejelentette, hogy nem indul 2024-ben EP-képviselőként, a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként dolgozik.

A parlament tavaszi szezonja maratoni ülésnappal kezdődik, Orbán Viktor napirend előtti felszólalása után az Országgyűlés elfogadja Novák Katalin lemondását, majd rögtön megválasztja Sulyok Tamást köztársasági elnöknek. Közben döntenek Svédország NATO-csatlakozásáról, Gurmai Zita mentelmi jogáról, este pedig még az eutanáziáról is lesz vita.

Kocsis Máté csütörtökön jelentette be, hogy a Fidesz–KDNP Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság 67 éves elnökét jelöli államfőnek.

„Ő a legmegfelelőbb ember. Sok jelöltről lehetett volna beszélni, de mi a legmegfelelőbb jelöltet akartuk”

– ezzel indokolta a döntést a Fidesz frakcióvezetője. Az Alkotmánybíróság elnökét a Fidesz–KDNP szövetség elnöke, Orbán Viktor javasolta a kormánypárti frakcióknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!