Pressman: Megtiszteltetés volt benn lenni a parlamentben, de a magyar–amerikai kapcsolatokat még rendezni kell

2024. február 26. – 18:51

Pressman: Megtiszteltetés volt benn lenni a parlamentben, de a magyar–amerikai kapcsolatokat még rendezni kell
Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután sajtótájékoztatót tartott az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Kossuth téren. David Pressman elmondta, nagy örömmel töltötte el, hogy az Országgyűlés a mai ülésén, majdnem két év után megszavazta a svédek NATO-csatlakozását.

Pressman először bent a parlamentben, a karzatról figyelte a szavazást, majd kijött a Kossuth térre, ahol tartott egy félperces sajtótájékoztatót. Ezen elmondta: megtiszteltetés volt, hogy újra meghívták a parlamentbe, és hogy újra csatlakozhatott Magyarország szövetségeseihez és – ezúttal – a teljes parlamenthez, ami az Egyesült Államok, Magyarország és az egész transzatlanti szövetség számára fontos döntést hozott.

Arról is beszélt, hogy a ratifikáció Magyarország, Svédország és az egész NATO biztonságát szavatolja. Újságírói kérdésre ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a svéd NATO-csatlakozás támogatásával még nem rendeződtek a magyar–amerikai kapcsolatok, ez még a jövő kérdése.

Pressman azért beszélt arról, hogy ezúttal a teljes parlamenthez csatlakozott, mert február elején is járt az épületben, de akkor még nem szavazta meg az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást. Az ellenzék által akkor összehívott rendkívüli ülésre egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el, úgyhogy igazából esély sem volt rá, hogy megszavazzák a javaslatot.

A február eleji ülés után Pressman emlékeztette az újságírókat Orbán Viktor korábbi ígéretére, miszerint szorgalmazni fogja, hogy az Országgyűlés ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást. Pressman kiemelte, ekkor lett volna lehetőségük a kormánypártoknak arra, hogy megszavazzák, mégse tették.

Február 18-án még küldöttség is érkezett az Egyesült Államokból, hogy megvizsgálja, hol ment félre a magyar parlamentben a svéd NATO-csatlakozás ügye. Republikánus és demokrata szenátorok is érkeztek, de a kormány szóba se állt velük. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor azt mondta: nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk a hazánkba látogató amerikai szenátoroknak, hiszen Magyarország szuverén ország, az Országgyűlés így nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket.

A magyar külügyminiszter február 8-án is beszélt az USA budapesti nagykövetéről New Yorkban, a Fiatal Republikánusok Klubjában. Szijjártó Péter ekkor konkrétan azt mondta: David Pressman a magyar ellenzék valódi vezetője, aki sokféleképpen beavatkozik a politikai életbe Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!