Szijjártó a NATO-ügyben érkező szenátoroknak: Ne is próbáljanak nyomást gyakorolni ránk

2024. február 16. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk a hazánkba látogató amerikai szenátoroknak, hiszen Magyarország szuverén ország, az Országgyűlés így nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. „Örülünk, hogy eljönnek ide, mert saját szemükkel láthatják, hogy

mindaz, amit olvashatnak a liberális amerikai médiumokban Magyarországról, szemenszedett hazugság.

És így a saját szemükkel is meggyőződhetnek arról, hogy Magyarországon a magyar–amerikai együttműködésnek, annak javításának mi semmilyen módon nem vagyunk az akadályai” – mondta Szijjártó.

„Meggyőződhetnek arról, hogy milyen remek gazdasági együttműködés van a két ország között, megismerkedhetnek az ország szépségeivel, úgyhogy mint ahogy minden külföldi látogatót, amerikai kongresszusi képviselőket is örömmel fogadunk itt, Magyarországon” – folytatta.

„Ha esetleg azzal a céllal jönnének, hogy elmondják nekünk, hogy hogy lenne érdemes élni, meg milyen döntéseket lenne érdemes hozni, akkor ezt nem javaslom nekik, mert ez mindenképpen egy – ahogy szokták azt mondani – incomplete mission lenne, úgyhogy ez nem érdemes” – tette hozzá. Szijjártó Péter közölte, nem tud arról, hogy az amerikai szenátorok a kormányzati szektorból bárkivel is találkoznának.

„Nyomásgyakorlással azért sem érdemes próbálkozni, mert mi szuverén ország vagyunk, és azt gondoljuk, hogy egy szuverén ország a másikra ne gyakoroljon nyomást, főleg akkor ne, ha szövetségesekről van szó” – fogalmazott. Az Országgyűlés is egy szuverén ország szuverén parlamentje, ekképpen pedig nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket, főleg fontos kérdésekben. „Svédország NATO-tagságának ratifikációja kapcsán világos az álláspont,

nagyon várjuk a svéd miniszterelnök látogatását itt, Magyarországon.

Azt gondolom, hogyha el tudott menni Törökországba is a ratifikációs folyamat során, akkor meg tud látogatni minket is” – mondta.

A Republikánus és demokrata párti szenátorokból álló küldöttség vasárnap érkezik Magyarországra. A kétpárti kongresszusi delegáció látogatásának oka, hogy a NATO-bővítés ügyében a szövetséggel egyedüliként szembekerült Magyarország miatt továbbra sem lett a katonai szövetség tagja Svédország.

A magyar kormány ugyan határozottan ígérte, hogy nem lesz utolsó Svédország csatlakozásának ratifikációjában, azonban Törökország januárban ezt mégis megtette, megnyitva az utat újabb F-16-os repülők vásárlása előtt az Egyesült Államoktól. Magyarország azóta sem lépett, az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésre a Fidesz nem ment el, így a parlament határozatképtelensége miatt nem volt esély arra, hogy ratifikálják Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Erre ennek alapján legközelebb a tavaszi ülésszak kezdetén, február 26-án lesz mód.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!