Svéd NATO-csatlakozás: Ankara a ratifikáció után máris 23 milliárd dollárért vehet F-16-osokat Washingtontól

2024. január 27. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Röviddel azután, hogy a török parlament ratifikálta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló döntést, az Egyesült Államok hozzájárult, hogy Törökország megvásárolhassa az F-16-os vadászgépeket – írta a BBC.

A megállapodás értéke 23 milliárd dollár, ebben 40 új vadászbombázó és a már Törökország birtokában lévő 79 F-16-os felújítása van.

Ezekhez a gépekhez Ankara épp a török ratifikáció hiánya miatt nem juthatott. Most azonban Joe Biden közölte, az eladáshoz késedelem nélkül zöld utat ad Washington. A NATO második legnagyobb létszámú hadserege Törökországé, amelynek nem csak közel-keleti stratégiai fekvése miatt van jelentősége, de az orosz-ukrán háború miatt is, miután az a Fekete-tenger térségét közvetlenül érinti. A török légierő megerősítése a háború miatt a NATO, így az Egyesült Államok érdeke is.

A török ratifikációval Magyarország lett az utolsó tagország, amely miatt Svédország még mindig nem a NATO tagja.

A jövő héten Orbán Viktor meghívására – némi üzengetés után – a február 1-i EU csúcson lehet alkalmuk egyezkedni a svéd kormányfővel. Ulf Kristersson közölte: sok mindenről tárgyalhat a magyar miniszerelnökkel, de a NATO-tagság kérdésén nincs mit tárgyalni, reméli, a magyar parlament hamarosan ratifikálja a döntést.

A magyar kormány korábban hangsúlyozta, hogy nem lesznek utolsók a ratifikációban, amelyre nem valamiféle törökökkel kötött háttéralku miatt nem került eddig sor, hanem azért, mert a Fidesz képviselőiben tisztázandó kérdések vannak a svéd-magyar kapcsolatokat illetően, ezért a frakció a svédekre vár – legalábbis a kormány többször ezzel érvelt.

Orbán Viktor korábban azt mondta, a parlamentnek „nem volt gusztusa” a ratifikációról szóló döntéshet. Arról, hogy a svéd csatlakozás ügyében hogyan lett Magyarország az utolsó NATO-tag, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!