Szijjártó szerint David Pressman az ellenzék valódi vezetője

2024. február 8. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarországon, az USA nagykövete a megosztott ellenzék valódi vezetője és [az USA] sokféleképpen beavatkozik a politikai életben Magyarországon. Ez egyrészt szórakoztató, másrészt növeli a támogatottságunkat.” – mondta Szijjártó Péter New Yorkban a Fiatal Republikánusok Klubjában, amit először a Magyar Nemzet szemlézett.

A külügyminiszter a beszédében a magyar ellenzéket ekézte, elmondta, hogy 2014-ben és 2018-ban még a megosztott ellenzékkel szemben arattak nagy győzelmet a kormánypártok. 2022-ben aztán „rájöttek, hogy a legjobb módja annak, hogy ellenünk induljanak az lenne, ha összefognának. Úgy tekintettek erre, mint egy varázslatos lehetőségre. Aztán a választásokon természetesen csúnya vereséget szenvedtek.”

Szerinte a választások után Márki-Zay Péter elszólta magát, hogy a kampányban az Egyesült Államokból kapott pénzt. Ezt Szijjártó koordinált beavatkozásnak nevezte, amit nem tűrhet el Magyarország. Szerinte ezért kellett elfogadni a szuverenitási törvényt.

Február ötödikén hétfőn az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli ülésen tárgyalta a parlament Svédország NATO-csatlakozását. Pontosabban tárgyalta volna, mert a kormánypárti képviselők nem tették tiszteletüket.

Elment viszont az ülésre David Pressman amerikai nagykövet, aki utána azt mondta: itt lett volna a lehetőség, hogy a parlament megszavazza a svédek NATO-csatlakozását, ami szerinte az USA és a NATO egészének biztonságát érinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!