Kaltenbach Jenő jogtudóst jelöli köztársasági elnöknek a Párbeszéd

2024. február 14. – 05:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kaltenbach Jenő jogtudóst, egyetemi oktatót, az állam- és jogtudományok kandidátusát jelöli köztársasági elnöknek a Párbeszéd – Zöldek, derült ki a párt közleményéből.

Kaltenbach Jenő több mint tíz évig volt a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, majd a Független Rendészeti Panasztestület elnöke.

Mint írják, a párt továbbra is elkötelezett a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett – amint ez a 2022-es közös ellenzéki programban is szerepelt. Abban az esetben jelölik Kaltenbachot, ha ez megvalósul.

A Párbeszéd szerint „a jelenlegi rendkívül mély morális és politikai válságban olyan erkölcsileg megingathatatlan, köztársaságpárti személy töltheti be az elnöki pozíciót, aki nem pártutasításokat teljesít, hanem valóban megjeleníti a nemzet egységét. Aki nem a hatalmasokat szolgálja ki, hanem megvédi a védteleneket. Olyan személy, aki az ország és az egész magyar társadalom érdekeit helyezi mindenek fölé.”

Elsőként a Mi Hazánk nevezte meg saját államfőjelöltjét, Csath Magdolna közgazdász személyében.

Az Országgyűlés márciusban választ új köztársasági elnököt, miután Novák Katalin lemondott a posztról. Miután a parlament hivatalosan is elfogadja a köztársasági elnök lemondó nyilatkozatát, Kövér László kitűzi az államfőválasztást, amit harminc napon belül kell megtartani. A jelöléshez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40 képviselő) ajánlására van szükség. Ez azt jelenti, hogy önállóan még a legnagyobb ellenzéki frakcióval rendelkező (15 képviselő) DK sem tud saját jelöltet indítani, minimum négy ellenzéki frakciónak kell ahhoz összeállnia, hogy összejöjjön a negyven képviselői ajánlás.

Arról, hogy lehet-e az ellenzéknek közös köztársaságielnök-jelöltje, ebben a cikkben írtunk. A Párbeszéd egyébként már Novák Katalin lemondásának napján felvetette, hogy az ellenzéki pártok közös államfőjelöltet indítsanak. Barabás Richárd, a párt szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: egyeztetésre hívják a többi pártelnököt, hogy közös jelöltet állítsanak az államfőválasztáson. A Párbeszéd lapunknak azt írta, ilyen fontos kérdésekben felelőtlenség lenne azonnal nevekkel dobálózni. „Vannak javaslataink, de az a legfontosabb, hogy most egy közös kiállással tudjunk erőt és utat mutatni a morális válságba süllyedt országnak” – fogalmazott Barabás vasárnap.

A kormánypárt lehetséges elnökjelöltjeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!